Jön a film - a legjobb hangú énekesnő haláláról azóta is bizarr elméletek terjednek

Laposföld

GettyImages-1264455431
Olvasási idő kb. 9 perc

Decemberben vetítik a mozik a Whitney Houstonról szóló filmet, a napokban először mutattak be részletet a produkcióból. A világ legtöbbet díjazott énekesnője már több mint 10 éve hunyt el, de a rajongók mellett még az összeesküvés-elméletek hívei sem hiszik el, hogy az öt oktáv hangterjedelmű, egyszerűen csak "A Hangnak" becézett sztár nincs többé. Egyesek szerint a halála összeköthető a világ sorsát a háttérből irányító legbefolyásosabb titkos társasággal.

Az illuminátusok, avagy illuminati, melynek tagjai között ott találjuk a világ legbefolyásosabb személyeit és a hollywoodi sztárok többségét, a legsötétebb dolgoktól sem riadnak vissza terveik végrehajtása érdekében. Legalábbis sok konteóhívő így gondolja: de mi az igazság, és kik (voltak) valójában az illuminátusok?

Véres rituálé során ölték meg a világsztár énekesnőt?

Az internet bugyraiban se szeri, se száma azoknak az összeesküvés-elméleteknek, melyek a nemzetközi elitet és az amerikai filmsztárokat, zenészeket, más hírességeket az állítólagos titkos társasághoz kötik, sőt, az illuminati még egy (vélhetően viccnek szánt) hivatalos weboldallal is rendelkezik. A konteóhívők szerint a hollywoodi illuminátusok vezetője a rapper Jay-Z, aki feleségével, Beyoncé Knowlesszal a titkos, befolyásos szervezet „uralkodópárjának” számít – nem meglepő, hogy hozzájuk kötődik az egyik legbizarrabb összeesküvés-elmélet is.

E szerint a 2012 februárjában, 48 éves korában elhunyt hatszoros Grammy-díjas énekesnő, Whitney Houston nem drog- és alkoholfüggőségének vált az áldozatává, hanem az illuminati végzett vele, méghozzá azért, hogy Beyoncé és Jay-Z első gyermeke, Blue Ivy Carter átvehesse a helyét a szervezetben. Az illuminati ugyanis egy zárt és szűk közösség, szigorúan ellenőrzött taglétszámmal, az „uralkodópár” gyermekére pedig nagyobb szükségük volt soraikban, mint a függősége miatt lecsúszott, a szervezet számára komolyabb hasznot és presztízst nem nyújtó Houstonra. Egy másik verzió szerint az énekesnőt egy titkos illuminátus-szabadkőműves vérszertartás során áldozták fel annak érdekében, hogy az egy hónappal korábban, 2012 januárjában született Blue Ivy jó egészségét garantálják.

Jay-Z, Beyoncé és lányuk, Blue Ivy – az illuminátusok első családja?
Jay-Z, Beyoncé és lányuk, Blue Ivy – az illuminátusok első családja?CBS Photo Archive / Getty Images Hungary

A bizonyítékoknak se szeri, se száma: a Blue Ivy (magyarul „Kék Borostyán”) név visszafelé olvasva Eulb Yvi, vagyis a sátán lányának a neve (akinek létezését vagy elnevezését egyébként semmilyen biblikus forrás nem támasztja alá), a név betűit pedig az angol ábécében elfoglalt sorszámukkal helyettesítve, majd összeadva a 99-es szám jön ki. Fordítsuk a feje tetejére a 99-est: természetesen 66 jön ki, melyhez elég egy harmadik 6-ost hozzátenni, és máris megkapjuk a sátán számát, a 666-ot. Más elképzelések szerint a Blue és az Ivy valójában betűszók, melyek feloldása: Born Under Living Evil (vagyis „az Élő Gonosz Szülötte”) és Illuminati’s Very Youngest (azaz „A legfiatalabb illuminátus”).

Klónozhatta az illuminati a világ leghíresebb rapperét

Mások úgy tartják, Houston meggyilkolásával az illuminátusok egy másik énekessztárnak, Jennifer Hudsonnak csináltak helyet a szervezetben, a gyanús körülményeket pedig tetézi, hogy Houston lánya, Bobbi Kristina Brown három évvel később édesanyjához hasonlóan egy fürdőkádban lelte halálát. Szintén így távozott az élők sorából 2018-ban az ír Cranberries zenekar énekesnője, Dolores O’Riordan, akinek halálát a hivatalos verzió szerint kábítószer okozta, azonban egyesek meg vannak győződve arról, hogy mindhármukat az illuminati gyilkolta meg.

Whitney Houston (1963–2012) halála is az ő lelkükön szárad?
Whitney Houston (1963–2012) halála is az ő lelkükön szárad?Kevin Winter / Getty Images Hungary

A bennfentesek azt is sejtik, hogy a legnagyobb díjátadók, elsősorban a Grammy- és az Oscar-gála valójában dollármilliókkal kitömött grandiózus illuminati események, a titkos társaság szeánszai, melyeket világszerte közvetítenek a televízióban. Nem lehet véletlen, hogy Nicki Minaj rapper a 2012-es Grammy-gálára egy többek által botrányosnak ítélt húzással XVI. Benedek pápa jelmezes hasonmásával érkezett, és egy vörös, apácaöltözetre emlékeztető ruhát viselt, rajta egy fekete gyöngyökből kirakott arccal, ami – természetesen – csakis Whitney Houston arca lehet. Ugyanezen az estén az említett Jennifer Hudson elhunyt pályatársára emlékezve annak leghíresebb slágerét, az I Will Always Love You-t énekelte – vajon csupán véletlen egybeesés?

Szintén az egész világ gyászolta a 2008 januárjában, 28 éves korában elhunyt Heath Ledgert, aki egy hónappal később posztumusz megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart A sötét lovagban nyújtott alakításáért. A népszerű fiatal színész a hivatalos jelentés szerint gyógyszer-túladagolásban lelte halálát, de természetesen, aki mélyebbre ás, ezúttal is más igazsággal szembesülhet: Ledgert is az illuminátusok ölték meg, méghozzá azért, mert tudták, így sokkal nagyobb lesz majd az Oscar-gála, vagyis legfontosabb összejövetelük nézettsége.

Nicki Minaj a pápa hasonmásával a Grammy-gálán
Nicki Minaj a pápa hasonmásával a Grammy-gálánDan MacMedan / Getty Images Hungary

Végezetül említsük meg a világ talán legismertebb rapperét, Eminemet, aki egyesek szerint 2006-ban autóbalesetben meghalt, azonban túlságosan fontos volt az illuminati számára, ezért egy klónnal (mások úgy vélik, egy android replikával) helyettesítették őt. Ezt bizonyítják a sztár öltözködésében, dalszövegeiben és zenei stílusában megfigyelhető változások, illetve néhány gyanús külső jel – az ál-Eminem állkapcsának formája és kisebb arcvonásai például (állítólag) megváltoztak az utóbbi másfél évtizedben.

A 18. században működött a valódi illuminátus rend

De vajon kik (voltak) ténylegesen az illuminátusok, és mennyi igazság rejlik a világot behálózó titkos társaságról szóló mendemondákban? Az illuminati (latinul „megvilágosodottak”) elnevezést több különféle szervezet is viselte a történelem során, a napjainkban közismert és gyakran emlegetett illuminátusok legendája azonban egy 1776-ban Bajorországban alapított társasághoz köthető. A szervezetet egy ingolstadti egyetemi professzor, kánonjogász és teológus, Adam Weishaupt hozta létre, aki mélyen hitt a felvilágosodás eszméiben, élesen bírálta a jezsuita rendet (holott ő maga is jezsuita nevelést kapott), deista és köztársaságpárti nézeteket vallott.

Weishaupt, aki mindemellett a helyi szabadkőműves-páholynak is tagja volt, rossz szemmel nézte a szabadkőművesek körében egyre inkább terjedő misztikus-spirituális rózsakeresztességet, és egy olyan társaságot szeretett volna alapítani, melynek tagjai egymást tanítják, kölcsönösen magukévá teszik a felvilágosodás racionalista szellemiségét. Az illuminátus rendnek elnevezett közösséget kezdetben mindössze Weishaupt és 6-9 ismerőse alkotta, és laza szerveződésű, kötetlen csoport volt, később azonban – miután belépett a szervezetbe a német felvilágosodás jelentős alakjaként ismert Adolf Knigge báró – átszervezték a társaságot, egy, a szabadkőművesekhez hasonló, szigorúan hierarchikus felépítésű „klubbá”.

Adam Weishaupt (1748–1830), az illuminati alapítója
Adam Weishaupt (1748–1830), az illuminati alapítójaUniversal History Archive / Getty Images Hungary

Az illuminátusok gyakran a szabadkőműves-páholyokban toborozták újabb tagjaikat, a tagok pedig anonimitást és titoktartást fogadtak, ezért leginkább álnéven működtek, és gyakran furcsa rituálékban vettek részt – érdekesség, hogy a társaság szinte kivétel nélkül fiatalokból állt (Weishaupt maga is mindössze 28 éves volt, amikor létrehozta azt) és általános bizalmatlansággal kezelték az idősebb generációk tagjait. Az illuminátus rend végső célja valóban a fennálló társadalmi rend megbontása volt, mely elsősorban a bajor választófejedelmek eltávolítását és a jezsuiták és a katolikus egyház befolyásának eltörlését jelentette, ezt azonban – például az anarchistákkal ellentétben – nem erőszakos módszerekkel, hanem oktatással, neveléssel, az ész és az erkölcs széles körű terjesztésével kívánták elérni.

Alig 10 év után betiltották a titkos társaságot

Mindehhez azonban korántsem voltak elégséges erőforrásaik: ugyan Knigge csatlakozását követően a társaság létszáma gyors növekedésnek indult (egyesek szerint a német irodalom legnagyobb alakja, Johann Wolfgang von Goethe is tag volt), az illuminati fénykorában is legfeljebb csak 650-2000 tagot számlált, és kizárólag Bajorországban és Svájcban működött. A rend végül alig 10 évvel alapítását követően meg is szűnt létezni, 1785-ben ugyanis Károly Tivadar választófejedelem egyházi nyomásra minden titkos társaságot betiltott Bajorországban, azokat pedig, akik hasonló szervezeteket alapítottak vagy csatlakoztak volna hozzájuk, szigorú büntetéssel sújtották.

A bajorországi betiltást követően Johann Bode zenetanár-műfordító, az egyik utolsóként beavatott illuminátus tett még egy kísérletet a rend újraszervezésére Weimarban, ez azonban kudarcba fulladt, az illuminati pedig eltűnt a történelem színpadáról. Legalábbis azok szerint, akik nem hiszik, hogy Goethe és Knigge báró utódaként napjainkban Beyoncé, Jay-Z, Kanye West és Lady Gaga tartják életben a felvilágosodás lángját.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek