A teázás jó lehetőség arra, hogy akkor is elfogyasszuk a megfelelő mennyiségű folyadékot naponta, amikor a víz már nem esik olyan jól. Ha nem is keresünk fel szaküzletet, csak megnézzük egy átlagos kisbolt választékát, akkor is fekete, fehér, zöld és gyümölcsteák különféle változatait találjuk a polcokon. Ezek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vörös tea is, ami nem csak elnevezésében különbözik a többitől. A gyümölcsteák kivételével a többi teaféle a teacserje leveleiből készül, és a feldolgozás módja különbözteti meg őket. A vörös tea vagy más néven rooibos tea azonban a Dél-Afrikában honos vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) zsenge hajtásaiból készül, amit a helyi nyelven rooibosnak, azaz vörös bokornak neveznek.
A vörös teában nincs koffein és csersav
Valójában egy gyógynövényről van szó, leveleinek forrázata nem tartalmaz koffeint, így akár lefekvés előtt is bátran fogyasztható. Elkészíteni is könnyű, nem kell figyelni az áztatási időre, minél tovább áztatjuk, annál jobban elmélyül, gazdagabbá és testesebbé válik az íze. Mivel nincs a levelekben tannin, vagyis csersav, így hosszú áztatás után sem lesz keserű. Természetesen édes, enyhe ízű, diós tónusú, és önmagában, ízesítés nélkül is finom. A dél-afrikaiak hagyományosan egy kis tejjel és cukorral vagy mézzel isszák.
Fiatalon tart
A fekete és zöld teához hasonlóan sok antioxidánst tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak az aszpalatin és a nothofagin. Ezek az antioxidánsok lassítják az öregedési folyamatokat és erősítik az immunrendszert.
Dél-afrikai kutatók azt találták, hogy a helyi gyógynövény segít lelassítani a zsírsejtek degenerációját, így gátolja a ráncok kialakulását.
A teában található antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, amelyek károsítják a bőrt, a hajat , a csontokat és más szervrendszereket, így segít fiatalon tartani a szervezetet. Támogatja a kognitív képességek megőrzését is, mert csökkenti az oxidatív melléktermékek hatását az idegpályákban, így serkenti a koncentrációt és a fókuszt.
Segíti a szívünket
Polifenolokat, flavonolokat, flavonoidokat és dihidrokalkonokat tartalmaz, mely vegyületek gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antimutagén tulajdonságokkal rendelkeznek. A polifenolok olyan szerves anyagok, amelyeket gyakran dicsérnek antioxidáns tulajdonságaik miatt. A flavonoidok csökkentik a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. Egy 17 önkéntes bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy egyetlen csésze rooibos tea vagy zöld tea elfogyasztása gátolta az angiotenzin-konvertáló enzimet. Ez az enzim növeli a vérnyomásunkat az erek összehúzódásával. A tanulmány szerint ennek a teának a fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, csökkentheti a veszélyes szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és az érelmeszesedés kockázatát.
A vörös teában található kvercetin is egy másik erős antioxidáns, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségek széles skálájának megelőzésével. Elősegíti a HDL-koleszterin (jó koleszterin) növekedését, és gátolja az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) lerakódását az artériák és az erek falára.
Cukorbetegeknek is jót tesz
Egy 2018-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a rooibos teában található aszpalatin segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet, javítja az inzulinrezisztenciát és az izmok glükózfelszívódását, valamint fokozza a hasnyálmirigy inzulinkiválasztását. Ez nagyban hozzájárul a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. A vércukorszint kiegyensúlyozásával megvédheti a cukorbetegeket is egy 2019-es tanulmány szerint, mivel megakadályozza az vércukorszint káros hirtelen kilengéseit mind pozitív, mind negatív irányba.
Javítja a csontok egészségét
Gazdag ásványi anyagokban, fluoridban, kalciumban és mangánban, amelyek mindegyike hozzájárul a jó csontszerkezet és az erősebb fogak fenntartásához. A szervezetben lévő ásványi anyagok biológiai hozzáférhetőségének növelésével csökkentheti az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint az ízületi gyulladás, a csontritkulás és a krónikus ízületi fájdalom. Egy tanulmány szerint a vörös rooibos teában elegendő fluorid van ahhoz, hogy megakadályozza a fogszuvasodást.
Gyulladáscsökkentő
A dél-afrikaiak a rooibost használják kólika vagy gyomorfájdalom, valamint allergiák, például ekcéma, szénanátha és az allergiával összefüggő bronchitis kezelésére. A pontos mechanizmus, amellyel csillapítja a kólikát és a gyomorfájdalmat, nem ismert, de valószínűleg a gyógynövény gyulladáscsökkentő tulajdonságai a felelősek, melyek kvercetintartalmának köszönhetők.
A vörös tea mindenképp jó választás nemcsak az íze, de a jótékony hatásai miatt is. Este sem kell lemondanunk a teázás élvezetéről akkor sem, ha nem vágyunk a citromfű vagy a levendula ízére, és mivel megtalálhatjuk ízesített formában is, kedvünkre kísérletezhetünk, melyik változat nyeri el a tetszésünket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés