Így oldhatod meg könnyen a munkahelyi konfliktusokat! – A szakember tippjei

GettyImages-dv762013
Ványik Dóra

Talán nincs is olyan szerencsés, akinek a karrierje során ne lett volna összetűzése valamelyik munkatársával. Ahhoz viszont túl sok időt töltesz a munkahelyeden, hogy azt rossz hangulatban, állandó feszültségben tedd. Coach szakértőnk segít, hogy elsimuljanak a konfliktusok, vagy legalábbis kezelhető mederbe terelhessétek őket.

A legfontosabb, hogy lásd: teljesen természetes, hogy a munkahelyeden vannak viták. Hiszen sok különböző habitusú, korú, világnézetű ember gyűlik össze egy helyen, és nem feltétlenül jószántukból, hiszen talán csak annyi köti őket a céghez, hogy a hó első napján megkapják a fizetésüket. Koch-Zuberecz Dóra coach és tréner 10 tippel segít, hogy a más személyiségű kollégák konfliktusait el lehessen simítani. 

1. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod!

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a magaddal kapcsolatos konfliktusod – nevezetesen, hogy problémád van a kollégáddal –, ne okozzon lelkiismeret-furdalást. 

„Nem egyedi eset, sőt, a legtöbb kollektívában előfordul, hogy egyik vagy másik kollégával nehezebben jönnek ki, de ez nem a te hibád – mondja a coach. „Erről nem tehetsz, arról viszont már igen, hogy milyen módon próbálod ezt megoldani.” 

2. Adj teret, hogy megismerd a másikat!

Nincs mit tagadni, akadnak olyan helyzetek, amikor valaki az első látásra nem szimpatikus. Talán csak azért, mert az előző párodra egy hasonló nő vetette ki a hálóját, vagy mert azt a pozíciót kapta meg, amire a te fogad fájt.

„Ez könnyen konfliktusforrássá válhat, de ha adunk teret a megismerésnek, talán hamar rájövünk, hogy a másik valójában szimpatikus, sőt, még a humora is jó. Aki azonnal zár vélt vagy valós sérelmei miatt, az elesik a lehetőségtől, hogy harmonikus kapcsolatot alakítson ki a munkatársaival.”

Sok különböző vélemény és nézőpont találkozik egy kollektívában
Sok különböző vélemény és nézőpont találkozik egy kollektívábanJGI/Jamie Grill / Getty Images Hungary

3. Fogadd el, ha másképp gondolkodik!

A nyitottság óriási segítség: lehet, hogy teljesen más a nézőpontunk adott témákról, de azért nem kell feltételeznünk, hogy egyedül az a helyes, ahogyan mi látjuk a világot. Ha viszont adott kérdésekben tényleg azt érezzük, hogy kibékíthetetlen az ellentét közöttünk, inkább kerüljük ezeket a témákat.

4. Lehet, hogy ő mást hallott?

Nem is gondolunk rá, de lehet, hogy egy értekezleten elhangzott mondat egészen mást jelenthet nekünk, mint a kollégánknak, és ez konfliktust okozhat.

„Ha a főnökünk azt mondja, hogy »Nagyon sok munkám van!«, azt értelmezhetjük úgy, hogy legyen ez egy rövid meeting, mert minél hamarabb vissza akarok térni a feladataimhoz, más viszont azt hallhatja meg belőle, hogy biztosan feszültebb a sok munka miatt, ezért nem most hozakodom elő a fizetésemeléssel. Amikor a kollégánk mond egy olyan mondatot, ami a mi olvasatunkban esetleg bántó, vagy vitára adhat okot, mindig gondoljuk át, hogy vajon tényleg csak az az egy magyarázat létezik-e, ahogyan mi értelmeztük. Vagy valami egészen más?”

5. Beszéljünk nyíltan a munkahelyi vitákról!

Abból még soha semmi jó nem származott, ha a szőnyeg alá söpörtük a problémákat. 

„A konfliktusok megoldásában leginkább az segíthet, ha nyíltan kommunikálunk róla” – javasolja Koch-Zuberecz Dóra. Első körben mindenképpen az érintett kollégával, ám ha úgy látjuk, hogy falakba ütközünk – nem óvodás módon árulkodva –, akár a vezetőt is bevonhatjuk a probléma megoldásába.”

Az nagy baj, ha nincs megfelelő vezetés, hiszen ez további konfliktusokhoz vezethet, ahogyan az kiderül az alábbi videóból is.

6. Azt mondjuk, amit mi érzünk

Az asszertív kommunikáció a konfliktusok feloldásában is sokat segíthet. Ennek egyik lényeges pontja, hogy arról beszélünk, ahogyan mi érezzük magunkat ebben a helyzetben, a saját érzéseinkre világítunk rá, és nem vádaskodunk vagy a másik hibáit soroljuk.

„Amikor az adott kolléga sokadjára próbál vitát szítani, a legegyszerűbb, ha elmondjuk neki, hogy látjuk, rossz napja van, de nem szeretnénk, ha a mi napunkat is elrontaná, ezért inkább térjünk vissza az adott kérdésre később. Így nem olajat öntünk a tűzre, hanem elvonjuk tőle az oxigént, ami táplálja.” 

7. Értsd meg a motivációját!

Gyakran a viták abból származnak a kollektívában, hogy a munkához más és más a hozzáállásunk.

„Az egyik imádja a munkáját, a másik már a kiégés állapotában van, míg a harmadik most érkezett a céghez, emiatt még bizonytalan bizonyos munkafolyamatokkal kapcsolatban, és ez az oka, hogy esetleg lassabb. Ha ezt nem úgy fogjuk fel, hogy mindannyian minket akarnak idegesíteni és feltartani, hanem próbáljuk megérteni a tetteik okát, máris kevésbé lesz puskaporos a levegő.

A vita a munkahelyen sokszor abból táplálkozik, hogy másképp értelmezünk mondatokat
A vita a munkahelyen sokszor abból táplálkozik, hogy másképp értelmezünk mondatokatMalte Mueller / Getty Images Hungary

8. Mit nyersz és mit veszítesz?

Érdemes feltenni a kérdést önmagunknak – és akár a problémás kollégának is –, hogy mi az, amit nyerünk vagy veszítünk, ha fenntartjuk a konfliktust. 

„Ha átgondoljuk, mindannyian egy közös célért dolgozunk, nevezetesen azért, hogy a cég működjön, és a jövő hónapban is megkapjuk a fizetésünket. Ebben az esetben jól felfogott érdekünk, hogy együtt tudjunk működni.” 

Nem kell barátoknak lennünk, de egy korrekt viszony kialakítása mindenki közös érdeke. 

9. Kiről szól ez a helyzet?

Bár hajlamosak vagyunk a saját igazunkat bizonygatni, mégis érdemes megvizsgálni magunkat, hogy mennyire szól a konfliktusos helyzet ömagunkról vagy a kollégánkról.

„Álljunk meg, és gondolkodjunk el azon, hogy vajon, ami annyira idegesít benne, és folyamatos vitákhoz vezet, az nem a saját gondjaim, problémáim kivetítése rá?”

10. Jobb távolról szeretni…

Még a legnagyobb jóindulat, kompromisszumok sokasága és a pozitív hozzáállás ellenére is előfordulhat, hogy két kolléga egyszerűen nem tud súrlódásmentesen együtt dolgozni. 

„Ha a cégen belül van pszichológiai biztonságérzet, azaz merek szólni a főnökömnek, hogy ez a kapcsolat sajnos nem működik, akkor általában sokkal könnyebb az ilyen helyzeteket kezelni. Abban az esetben, ha ez megoldható, inkább kérjük magunkat másik osztályra, hogy távolabb legyünk a konfliktust okozó munkatárstól, és ne teljenek a munkában töltött óráink feszültségben” – javasolja Koch-Zuberecz Dóra.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra