A tény, amit te is rosszul tudtál a világ leghíresebb festőjéről

A holland posztimpresszionista festő, Vincent van Gogh azoknak a művészeknek a sorát gyarapítja, akik nélkülözéssel teli életük után, halálukkal váltak híressé. Azonban a mítosz, miszerint életében csak egyetlen képét vásárolták meg tőle, hamisnak bizonyult.

Vincent van Gogh a művészettörténet egyik legkülönösebb csodabogara. Egy Gauguinnel folytatott vita után levágta saját fülét, amelyet aztán egy prostituáltnak ajándékozott. Egész életében idegrohamok gyötörték. Egyik legmegkapóbb festményét, a Csillagos éj című képet egy elmegyógyintézet falai között alkotta meg. Úttörő látásmódja és szokatlan munkamódszere éppen olyan rendkívüli volt, mint amilyen az élete. Nem csoda, hogy a halála óta eltelt több mint egy évszázadban az alakját övező legendák összemosódtak a valósággal. 

Bárki, aki már találkozott Vincent van Gogh nevével, biztosan hallott a megdöbbentő és szomorú tényről is, miszerint a festő életében csak egyet tudott eladni műalkotásai közül. Ha mégsem, elég egyszerűen rákeresnie az interneten, és cikkek százaira bukkanhat, amelyek a holland festő, eladások tekintetében, kudarcos karrierjéről írnak. 

Az amszterdami Van Gogh Múzeum honlapján található információ azonban megcáfolja ezt az állítást. Annak ellenére, hogy a művész valóban szerény, dicstelen körülmények között kényszerült leélni az életét, egynél több képét vásárolták meg. Igaz, a pontos számban nem lehetünk biztosak.

Vincent van Gogh „egyetlen eladott festménye”, a Vörös szőlőhegy
Vincent van Gogh „egyetlen eladott festménye”, a Vörös szőlőhegyWikipédia

Vincent az első megbízatását Cor nevű nagybátyjától kapta. A férfi műtárgyakkal kereskedett, és hogy segítsen nélkülöző unokaöccsén, tizenkilenc hágai városképet rendelt tőle. Bár a festő az üzleti életben sosem boldogult olyan jól, mint a színek és fények birodalmában, egyik alkotását ő maga adta el egy párizsi műkereskedőnek, Julien Tanguy-nak. Testvére hírnevének fellendítésében Theo van Gogh is közreműködött, egy másik Van Gogh-művet egyenesen egy londoni galériába juttatott. 

Az egyetlen eladott képről szóló mítosz főszereplőjét, a Vörös szőlőhegyet egy barátja, Eugéne Boch nővére, Anna Boch vásárolta meg. A festmény 1888-ban született, Van Gogh arles-i tartózkodása alatt. Ma a moszkvai Puskin Múzeumban található meg. 

Korai éveiben Vincent nem csak árulta műveit, el is cserélte őket más művészekkel némi élelem vagy a munkáihoz szükséges eszközök fejében. Ha pedig ezekre is eladott képekre tekintünk, Van Gogh festményei közül valójában sokkal több talált gazdára, mint hittük. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra