A világ legkisebb tengere körül elférne az egész család: ezért szeretik mégis

GettyImages-611107930
Hrdina-Bárány Zsuzsi

A tengerek színeit már csak a végtelensége szárnyalja fölül, a sós víz közeli nyaralásainkat talán ezért is szeretjük annyira. De vajon miért rajongunk a világ legkisebb tengeréért, ami se nem végtelen, és nem is fest úgy, mint egy tenger?

Noha azt nem tudhatjuk, hogy a kagylót a fülünkhöz téve hallanánk-e a világ legkisebb tengerének a morajlását, az viszont biztos, hogy Földünk legapróbb állóvize körül már egy kisebb baráti társaság is elférne. Sőt, a nagyobb család tulajdonképpen el is foglalná az egész strandját. 

Spanyolországban kell keresni

Bár hivatalosan a Fekete- és az Égei-tenger összekötő Márvány-tengert tartják a világ legkisebb tengerének, az „igazira” valójában Spanyolország északi belföldi régiójában, Asztúriában bukkanhatunk. A Navestől északra, Ribadesella és Llanes között félúton található, mindössze 140 láb, vagyis alig 43 méter hosszú Playa de Gulpiyuri tulajdonképpen egy kis, kagyló alakú öböl egy zöld tisztás közepén, az Atlanti-óceán Vizcayai-öblétől nagyjából 300 méterre.

A spanyolországi Playa de Gulpiyurit tartják a világ legkisebb tengerének
A spanyolországi Playa de Gulpiyurit tartják a világ legkisebb tengerénekJuan Ignacio RodrÃguez Moronta / Getty Images Hungary

Tenger is meg nem is

Ez az északi oldalán meredek sziklákkal lezárt gyöngyszem ugyan a tengertől meglehetősen távol található, mégis tengerként „viselkedik”.

Többek között azért, mert gyönyörű, aranyszínű homokja ugyanolyan, mint a nagyoké, no és ugyanúgy hullámzik is.

És bármilyen különös, itt is van árapály, így apálykor a víz majdhogynem teljesen visszahúzódik, dagálykor pedig annyira megemelkedik, hogy a strand szinte el is tűnik.

Az óceán vize élteti

Tengerségéhez még a keletkezésének a története is egy pluszbizonyíték. E kis oázis ugyanis a jégkorszak alatt kezdett kialakulni, amikor a tenger dagály idején lassan és fokozatosan tört magának utat a sziklákon keresztül. A föld alatti járatokon át az ideérkező sós, óceáni víz azóta is folyamatosan áramlik, így tartva frissen, és egyáltalán életben ezt az édeni helyet.

A kis tenger északi oldalán meredek sziklafal emelkedik
A kis tenger északi oldalán meredek sziklafal emelkedikA_and_D / Getty Images Hungary

Csak gyalog lehet megközelíteni

A 2001 óta védett, „titkos” Playa de Gulpiyurit elég nehéz megközelíteni, autóval nem is lehet. Aki úgy dönt, hogy eltölt itt egy napot, annak gyalog kell nekivágnia a dús, zöld növényzettel szegélyezett, hosszú útnak. Bármilyen kalandokkal teli is a séta odáig, a nyugalom és a csodás színek mindenkit kárpótolnak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra