Már haját is leborotválták a guillotine előtt Madame Tussaud-nak, viaszbabái mentették meg

Az eső londoni Madame Tussaud panoptikum 1835-ös megnyitása után 2023-ban Budapesten nyílt meg Tussaud asszony 24. viaszmúzeuma. Számos európai nagyváros mellett Hongkong, Peking, New York, Hollywood, Sanghaj, Szingapúr vagy akár Sydney helyett már helyben is megtekinthetjük a 16 éves korától élethű viaszfigurákat formázó, egykori halálraítéltből lett vállalkozó édesanya munkásságát, annak örökségét.

Kíváncsi vagy milyen magas az életben Tom Cruise vagy Madonna? Hogyan is festett a valóságban Szent István királyunk és Jean Jacques Rousseau, vagy éppen II. Erzsébet? Farkasszemet néznél Kossuth Lajossal? Szelfiznél Abraham Lincolnnal vagy Ferenc pápával? Tulajdonképpen (szinte) lehetséges is! Hála egy 1761-ben Strasbourgban született kislánynak, akit a francia forradalom alatt hajszál híján kivégeztek. Illetve, nem is hajszál híján, mert egyes források szerint annyira közel volt a guillotine-ra jutáshoz, hogy már haját is leborotválták.

Szárnypróbálgatások

Édesapjával sohasem találkozhatott a kis Anne Marie Grosholtz, akit a hétéves háborúban életét vesztett katonatiszt halála után csak két hónappal hozott világra édesanyja, a mindössze 18 éves Anna-Maria Waltner. A fiatal édesanya Svájcba költözött kislányával, és egy orvoshoz szegődött házvezetőnőnek. A berni dr. Philippe Curtius ügyes hobbi-viaszszobrászként is dolgozott, tehetségét anatómiai ismeretei elmélyítésére, majd később mások gyönyörködtetésére kamatoztatta. A kis Anne Marie is hamar jó kezű „gyurmázónak” bizonyult, ezért az orvos, segédjéből, megtette tanítványának, hogy aztán Párizsba költözve gyűjteményével, immár a nagyközönséget is megörvendeztethesse. Már a francia fővárosban készült el a doktor keze nyomán Madame du Barry, XV. Lajos szeretőjének viaszszobra, s itt nyílt az első panoptikum is 1770-ben. 7 évvel később, 1777-ben a felcseperedőfélben lévő Marie még mindig csak 16 éves volt, amikor már önállóan formázta meg nem kisebb nevű modelljét, mint a híres író, filozófus, Francois Voltaire alakját.

Ez már a viaszmúzeum 1928-ból
Ez már a viaszmúzeum 1928-bólConsole / Getty Images Hungary

A tehetség „kiwaxolása”

Voltaire viaszmásolatának elkészülte után Marie tehetsége és annak híre is szárnyra kapott. Éppen hogy megformázhatta Benjamin Franklint és Jean Jacques Rousseau-t, és máris fenséges ajánlatokban dúskált. Versailles is felfigyelt tehetségére, ahol 1780-ban XVI. Lajos király nővérénél művészeti tanárként alkalmazták. Később modellt ült neki személyesen maga Viktória királynő is. Curtius doktor 1794-ben elhalálozott, s addigra több illusztris darabból álló viaszbábu-gyűjteményét Marie-re hagyta. A fiatal lány kevéssel ezután férjhez ment és 2 gyermeket szült, így a viaszbabák kínálta lehetőségeket csak néhány évvel ezután kezdte kiaknázni. 1802-től mintegy vándorcirkuszként útnak indult a Brit-szigetekre, és meg-megállva tette közkinccsé mobil kiállításának darabjait. A vándorévek után Londonban 1835-ben, a Baker Streeten állandó helyet talált, ahol a panoptikum mellett megteremtette a múzeumi útikalauz, információs brosúra műfaját is. A 89 éves korában, 1850-ben elhunyt Madame Tussaud – korábban csak Marie – saját kezűleg készített viaszmása máig a londoni múzeum bejáratánál üdvözli mindazokat, akik kíváncsiak ennek a tehetséges üzletasszonynak és ügyes szobrásznak az életművére, és lassan negyed évezrede gyarapodó viaszceleb-gyűjteményére.

A megszólalásig élethű
A megszólalásig élethűChristopher Furlong / Getty Images Hungary

Út a halálba

Marie élete így összefoglalva könnyűnek tűnik, de őt is érték viszontagságok. A francia forradalom alatt királypártisággal vádolva majdnem kivégezték, hiába tett szolgálatot a forradalmároknak egyes rothadásnak indult, levágott nemesi fejek titkon történő reprodukálásával. A cél az volt, hogy a bűzölgő, felismerhetetlen cafatok helyett „igazi” fejeket dárdájukra tűzve tudják a szabadság, egyenlőség, testvériség elvét demonstrálni polgártársaik felé. Életben hagyásának „fejében” a lefejezett nemesség halotti maszkjainak elkészítését bízták rá, ami komoly lelki traumákat okozott a fiatal nőnek.

Viaszmúzeumok szerte a világban

Ahogy azonban maga Madame Tussaud is lassan 200 éve rezzenéstelenül és lankadatlan mosollyal arcán fogadja látogatóit London utcáiról, úgy válik sok száz és ezer megformáltja is halhatatlanná, akiket a mai napig Marie eredeti technikájával készítenek a sanghaji, a szingapúri, a New York-i, a hollywoodi vagy akár a sydney-i panoptikumban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra