Valódi botrányhősnő is volt az amerikai elnökök tragikus sorsú gyerekei között

GettyImages-2641533 (1)

Hajlamosak vagyunk a befolyásos emberek életéről mindenféle mesébe illő jót feltételezi, irigyelni pozíciójukat s a vele járó kiváltságokat. Pedig meglepően sokan vannak, például az amerikai elnökök között is, aki szülőként mély fájdalmakat éltek át.

A kormányzást Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt és John Fitzgerald Kennedy életében is a gyermekeik körüli tragédiák sora nehezítette.

Abraham Lincoln

Jóllehet, rabszolgák százezrei és leszármazottjaik sokasága köszönheti felszabadulását neki, ő maga sorsszerűséget látott gyermekei tragikus elveszítésében azért cserébe, ahány életerős ifjút küldött a háború évei alatt a halálba.

Elsőszülött fia, Robert volt az egyedüli, aki a merénylet áldozatává lett elnök négy gyermeke közül megérte a felnőttkort.

1846-ban született Edward Baker nevű fia a négyéves kort sem érhette meg, amikor 1850-ben betegségben elragadta a halál.

A februárban gümőkórban elhunyt kisgyermeket gyászoló szülők az ugyanazon év decemberében született új kis jövevényben kerestek vigaszt. Azonban William Wallace Lincoln sem élhetett hosszú életet, alig 11 éves korában ő is a másvilágra költözött. Feldolgozhatatlan halálának okául azt tartják, hogy feltehetően magában a Fehér Házban fertőzött vizet ivott, mely tífuszhoz és később az imádott gyermek elvesztéséhez vezetett.

Thomas, az egyik legtovább élt elnökgyerek, Lincoln jobbján
Thomas, az egyik legtovább élt elnökgyerek, Lincoln jobbjánJohn Parrot/Stocktrek Images / Getty Images Hungary

A Lincoln házaspár negyedik gyermeke 1853-ban született, farkastorokkal. Thomas édesapja legtöbbet kényeztetett fiává lett, aki annak merénylet általi halálát még megélte, de tizennyolc évesen, 1871-ben szívelégtelenségben mégis tragikusan fiatalon követte két testvérét és az elhunyt elnököt.

Theodore Roosevelt

Az Amerikai Egyesült Államok 26. elnökeként kénytelen volt azt nyilatkozni hat gyermeke közül elsőnek született lányával, Alice-szel kapcsolatban: ‚Képes vagyok az országot irányítani és Alice-t kordában tartani, de egyszerre a kettőt nem.”

E tekintetben ugyan sokkal szerencsésebb sorsot szánt neki a Teremtő más elnökökhöz képest, mégis meg kellett jócskán küzdenie lánya kamaszos csínytevéseinek, majd hangos botrányainak és rebellis életvitelének lenyelésével.

Rooseveltnek ugyan sosem volt fényes a kapcsolata lányával, erre sok tény talán magyarázatul is szolgálhat.

A későbbi elnöknek első felesége két nappal a lányuk, Alice születése után életét veszítette. Roosevelt fájdalmában rá sem bírt nézni lányukra, így azt egy időre, két évvel későbbi újranősüléséig nővére gondjai bízta. Egyébként is rossz kapcsolatukat tovább rontotta mostohaanyja modora, s legfőképp annak véka alá nem rejtett gyűlölete Alice elhunyt édesanyjával szemben. 

A 17 évesen, öt mostohatestvérrel a Fehér Házba költöző lázadó kamasz lány így leginkább Emily Spinach, vagyis Spenót Emília névre keresztelt háziállatában talált barátra, ami egy kígyó volt. A hüllő a Fehér Ház tisztségviselőinek riogatására tökéletesen alkalmas volt, s ha kellett, Alice nem félt kedvenc kígyóját erre a célra használni. 

Alice, az elnök elsőszülött lánya is szomorú sorsa miatt vált lázadóvá
Alice, az elnök elsőszülött lánya is szomorú sorsa miatt vált lázadóváStock Montage / Getty Images Hungary

Egyébként sem volt szívbajos, férfiakkal autókázott, miközben ez nem volt illendő magatartás egy hölgytől, pláne nem egy olyantól, aki ennyire a figyelem középpontjában állt. Bukmékerekkel kötött fogadást, például lóversenyen, dohányzott, s ha úgy érezte szükségét, még az elnökkel is szembeszállt, vagy éppen megzsarolta. Azzal fenyegette meg egyébként sokat látott édesapját, hogy politikai karrierjére igazán ártalmas, megalázó részleteket szivárogtat ki, ha az bentlakásos iskolába merészeli száműzni.

Alice hosszú élete során mindvégig hű maradt lázadó egyéniségéhez és kritikus szemléletéhez.

John Fitzgerald Kennedy

Amerika egyik legbefolyásosabb, a politikából és a közéletből is egyaránt jól ismert családjának sikereik mellett Rooseveltéhez képest feldolgozhatatlan tragédiákon kellett már többször felülemelkedniük a mögöttük hagyott generációk alatt.

A legendás és nem mellesleg ugyancsak merénylet áldozataként elhunyt JFK-nek és feleségének, Jacqueline-nak első gyermeke halva született 1955-ben.

Két évre rá, 1957-ben vigasztalásukra megszületett második gyermekük, Caroline.

A First Lady „spontán” szánkózáson két gyermekükkel 1966-ban
A First Lady „spontán” szánkózáson két gyermekükkel 1966-banAndre SAS / Getty Images Hungary

Jackie 1960-ban hozta világra a később John John becenévre hallgató John Fitzgerald Kennedy Jr.-t. A várva várt fiúgyermek egészen pontosan november hónapban, éppen 17 nappal édesapja elnökké választása után jött világra. John John megérte ugyan a felnőttkort, de később ő is a tragikus sorsú elnökgyermekek sorsára jutott, amikor 1999-ben lezuhant magánrepülőgépével, melyet ő maga vezetett.

1963-ban, John John után kevesebb mint három évvel jött a világra Patrick, a pár utolsó gyermeke. Ő az elnök elleni merénylet előtt egy hónappal született, s még a tragikus támadás előtt összetört miatta a szülők szíve, hiszen összesen két napot élt. A szülés komplikációinak következtében veszítette életét világra jötte után ilyen röviddel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra