Meg akarták ölni II. Erzsébetet: titkos levelét 62 év múlva lehet felnyitni

GettyImages-809361254

Vajon mi állhat abban a levélben, amit a néhai II. Erzsébet királynő írt Ausztráliának, és miért nem szabad kinyitni? Mi alapján gondolja azt az FBI, hogy 1983-ban meg akarták ölni a királynőt Amerikában? Újabb titkok derülnek ki a királyi család életéből.

Ausztráliában egy biztonságos páncélszekrényben pihen elrejtve a néhai II. Erzsébet királynő levele, amelyet még 62 évig nem lehet kinyitni. A levél konkrétan Sydney polgármesterének szól, és azt az utasítást tartalmazza, hogy 2085-ig senki sem nyúlhat hozzá. 

Sajtóértesülések szerint még a II. Erzsébet királynőhöz legközelebb állók sem tudják, mi áll benne.

„Egy alkalmas napon, amelyet Ön kiválaszthat i. sz. 2085-ben, szíveskedjen kinyitni ezt a borítékot, és továbbítsa Sydney polgárainak az üzenetemet” – áll a levélben található utasításban.

II. Erzsébet királynő titkos levele

A királynő 1986 novemberében írta a titokzatos üzenetet, és a levél most egy lezárt kapszulában van a sydney-i történelmi Queen Victoria épületben, készen arra, hogy csaknem egy évszázaddal később felnyissák. Az egyetlen utalás a tartalmára az, hogy ugyanabban az évben írták alá, amikor az adott épület helyreállítása befejeződött, annak ellenére, hogy az 1950-es években bontásra ítélték.

Az FBI nyomozása

Az FBI is beszállt a királynő körüli rejtélyek feltárásába. Nyilvánosságra hozták, hogy az 1980-as években II. Erzsébet királynő likvidálását célzó összeesküvést fedeztek fel, amiből majdnem tragédia lett: 1983-as amerikai látogatása során – ebben az időszakban Észak-Írországgal nagyon feszült volt a viszony, az IRA folyamatos fenyegetést jelentett – valóban merényletet akartak elkövetni ellene. Az akták szerint egy San Franciscó-i ír kocsmába látogató tiszt figyelmeztette a szövetségi ügynököket egy férfi hívására, akivel a helyszínen találkozott. Az illető nagyon komolyan bosszút akart állni a lányáért, akit Észak-Írországban egy gumilövedék ölt meg. A férfinak két terve is volt: a Golden Gate hídról akart az alatta elhaladó Britannia királyi jachtra dobni valamit, vagy ha ez nem sikerül, akkor a Yosemite Nemzeti Parkban történő látogatás alatt támadott volna. A titkosszolgálat mindkét helyszínt bebiztosította, így II. Erzsébetnek haja szála sem görbült, de azt nem osztották meg, mi történt a merényletet tervező férfival. 

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem
Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem
Oszd meg másokkal is!
Mustra