II. Erzsébet kalandos élete: sosem járt iskolába, de már 1976-ban e-mailezett

GettyImages-1238234197

Az angol királynőért platinajubileumának évében koronavírus-fertőzése miatt aggódhatnak alattvalói: II. Erzsébet 70 éve ül a trónon, a monarchia megingathatatlan oszlopaként népszerűsége szinte egyetlenként töretlen az Egyesült Királyságban.

Az uralkodó egészen biztosan másféle jubileumi évet képzelt el: az elmúlt időszakban férje, Fülöp herceg halála mellett unokája, Harry Amerikába költözésével, fia, András herceg botrányaival és legutoljára még a koronavírussal is meg kellett küzdenie. Az idén 96 éves II. Erzsébet azonban olyan szívósan viseli a megpróbáltatásokat, ahogyan mindig is tette hosszú uralkodásának ideje alatt – stabil pont maradt mindenki számára.

Erzsébet a háborúban is szolgált

II. Erzsébet 1926. április 21-én született, de ilyenkor nem fogad gratulációkat a külvilágból, a királynőnek ugyanis két születésnapja van. A hivatalos a Brit Nemzetközösség minden egyes országában egy tetszés szerint kiválasztott májusi vagy júniusi napra esik – Angliában június második szombatján ülik meg. Áprilisban szűk családi körben ünnepel csak. Mindössze 18 évesen, miután apjának, VI. Györgynek hosszasan könyörgött, 

a II. világháborúban is részt vett: teherautó-sofőrként szolgált,

ezzel ő az egyetlen nőtagja a királyi családnak, aki belépett a hadseregbe, és az egyetlen élő államfő, aki részt vett a második világháborúban. A háború lezárultával aztán kiszökött a palotából testvérével, Margittal, hogy elvegyüljön az utcán ünneplő tömegben: ezt élete egyik legnagyobb élményeként írta le később.

Erzsébet és Fülöp eljegyzésükkor
Erzsébet és Fülöp eljegyzésükkorFox Photos / Getty Images Hungary

Az uralkodó 1947. november 20-án házasodott össze Philip Mountbattennel: a világháború utáni időkre jellemző, hogy még a király lányának is fejadagjegyeket kellett összegyűjtenie azért, hogy megvásárolhassa az esküvői ruhához szükséges anyagot. A házasság megkötésekor nem vette fel férje nevét. Sőt, Fülöpnek kellett megváltoztatnia sajátját, az ugyanis eredetileg Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg volt, azonban a németellenes idők miatt, ahogyan VI. György is Windsorra váltott, neki is anyai felmenőinek vezetéknevét kellett választania. Fülöp egyébként Erzsébet harmad-unokatestvére volt.

A királynő nem járt iskolába

A királynő sok mindenben tér el az átlagtól. Sosem járt iskolába – persze magántanárai voltak –, nincsen útlevele – hiszen az összes útlevelet az ő nevében állítják ki az Egyesült Királyságban –, de még vezetői engedélyre sincs szüksége – viszont időről időre vezeti Land Roverét birtokán.

Kevés ismert szenvedélyeinek egyike a kutyatartás:

a corgik a gyengéi, összesen több mint 30 corgit tartott. Uralkodóként nem lenne köteles adót fizetni, de 1993 óta önkéntes alapon megteszi ezt – pénzéhez pedig bármikor hozzáférhet, a Buckingham-palotában ugyanis saját ATM áll rendelkezésére.

A platinajubileumot ünneplő királynő fiatalon
A platinajubileumot ünneplő királynő fiatalonBettmann / Getty Images Hungary

Bár megengedhetne magának extravagáns szokásokat, ez nem különösebben jellemző rá. 1989 óta ugyanazt a körömlakkot használja: az Essie Ballet Dancer nevet viselő rózsaszínes árnyalatát, amely még különösebben drágának sem mondható. Persze királynőként azért akad olyan helyzet bőven, amelyben átlagemberek által vágyott dolgokat tehet meg: már 1976-ban e-mailt küldött, illetve eljuttathatott egy üzenetet a Holdra is.

A jubileumot ünneplő uralkodó humora is jó

Nem csak pozitívumok jártak ugyanakkor uralkodói mivoltával. 1981-ben például egy tinédzser megpróbálta lelőni egy lovas parádén, de szerencsére csak lovát ijesztette meg a vaktöltény. II. Erzsébet megnyugtatta az állatot, majd a parádé folytatódott. Egy másik alkalommal arra ébredt fel az éjszaka közepén, hogy egy ismeretlen, vérző férfi ül az ágya szélén. Sértetlenül megúszta az esetet – mint kiderült, a férfi már korábban is beszökött a palotába, akkor Károly hercegtől csent el egy üveg bort. Az esetet követően fél évig kezelték pszichiátrián.  

Fáradhatatlanul teljesíti kötelességét 95 évesen is
Fáradhatatlanul teljesíti kötelességét 95 évesen isWPA Pool / Getty Images Hungary

A királynőhöz közel álló források szerint mindezen túl nagyon jó a humora: Michael Mann püspök az Associated Press szerint egyszer azt mondta,

nincs viccesebb annál, amikor II. Erzsébet egy landoló Concorde hangját utánozza,

egy korábbi testőre pedig arról számolt be, ahogyan Balmoralban egy csapat turistával űzött tréfát a királynő. A fejkendőt viselő uralkodót senki nem ismerte fel, ugyanakkor megkérdezték tőle, találkozott-e már a királynővel. II. Erzsébet rezzenéstelen arccal felelte, hogy nem, majd egy közelben álló rendőrre mutatva hozzátette, hogy ő viszont igen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra