Alig indult el a tanév, de máris iskolabezárások jöhetnek

GettyImages-1415740411

Angliában eddig 52 iskolai és középületet érintett a gyenge minőségű építőanyagok kritikus állapotúvá válása miatti összeomlás veszélye, illetve az ebből fakadó a kényszerbezárás. Most az oktatási ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy újabb 104 intézmény lehet érintett Anglia-szerte. Azt is elismerte, egyelőre nem tudják, pontosan hány iskola és diák lehet veszélyben.

A megerősített pórusbeton paneleket Nyugat-Európában, de legjellemzőbben az Egyesült Királyságban alkalmazták előszeretettel az 1950-es évektől egészen az 1990-es évekig iskolák és középületek gyors felhúzásához – erősítette meg a Dívány kérdésére Szigeti Nóra építész. A szakértő hozzátette, az RAAC-t (Reinforced Autoclaved Aerated Concrete), mely a hagyományos betonnál gyengébb, elsősorban tető- vagy födémpanelekben használták. 

Az angliai Szerkezetbiztonsági Bizottság (Standing Committee on Structural Safety) 2019-ben hívta fel a lakosság figyelmét az RAAC pórusbeton esetleges veszélyeire, 2022-ben pedig már a Kormányzati Vagyonhivatal biztonsági közleményben értesített minden érintett vagyonkezelőt a felhasznált építőanyag minőségének drasztikus hanyatlásáról

Jelentésük értelmében a pórusbeton panelek élettartama lejárt, az ebből emelt épületeket az összeomlás veszélye fenyegeti.

A veszélyes iskolaépületek bezárása kényszerszüneteket eredményezhet
A veszélyes iskolaépületek bezárása kényszerszüneteket eredményezhetSolStock / Getty Images Hungary

Az idei iskolakezdésre egyelőre nem sikerült minden intézményt értesíteni arról, szükség van-e esetükben bezárásra, és ha igen, a iskola mekkora hányadát érinti a felújítást szolgáló korlátozás. Nick Gibb oktatási ügyekért felelős miniszter azonban hangsúlyozta, egyetlen iskolát sem szándékoznak a munkálatok miatt hat napnál tovább zárva tartani majd, így nem kell sem a veszélytől, sem nagyobb lemaradástól tartaniuk az idei tanévre indulóknak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra