Ezeket az ételeket eszedbe ne jusson kivinni a strandra

GettyImages-171380233

Akár azt tervezzük, hogy csupán néhány órát töltünk a szabadban, akár azt, hogy egy egész napot, létfontosságú, hogy a melegben is jól szállítható és tárolható ételeket csomagoljunk magunknak. Ha ugyanis nem vagyunk elég elővigyázatosak, könnyen rémálommá válhat a kiruccanásunk.

Csúnya dolgok történhetnek a szervezetünkben, ha nem fordítunk elegendő figyelmet a rekkenő hőségben a megfelelő ételek kiválasztására. Mert bizony tévhit, hogy csupán a tojás okozhat gondot a nyári időszakban.

Veszélyes zóna

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma csak veszélyes zónának nevezi a nagyjából 4,5 és a 60 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományt, ebben szaporodnak ugyanis a leggyorsabban a baktériumok – a számuk akár 20 perc alatt is megduplázódhat. Azt pedig már valamennyien tudjuk: ott, ahol a baktériumok sebesen sokasodnak, megnövekszik az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázata is. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy tartsuk a veszélyes zónán kívül az élelmiszereket, vagyis ne hagyjuk azokat két óránál hosszabb ideig hűtés nélkül, 30–32 fok fölötti hőmérsékletben pedig már egy óra is sok lehet egy kint hagyott ételnek.

Jó szolgálatot tehet a strandon az alaposan lehűtött hűtőtáska
Jó szolgálatot tehet a strandon az alaposan lehűtött hűtőtáskaPhotoAlto/Sigrid Olsson / Getty Images Hungary

Gyümölcsök és zöldségek

De akkor mégis milyen ételeket vihetünk magunkkal a strandra? Bármilyen furcsán hangzik, Ellen Shumaker élelmiszer-biztonsági szakértő szerint gyümölcsöket és zöldségeket inkább ne.

Nem túl biztonságos a vágott leveles zöldségek – köztük a saláta –, valamint a felszeletelt paradicsom és dinnye fogyasztása sem a strandon, hiszen a már felvágott, lédús élelmiszerek kiváló nedves környezetet teremtenek a baktériumok szaporodásához.

A szakember azt javasolja, hogy ha mégis csomagolnánk gyümölcsöt és zöldséget, akkor azokat jéggel teli hűtőtáskában tartsuk, és mielőtt csemegéznénk belőle, mindenképpen fertőtlenítsük a kezünket.

Nyers hús

Akár tábortűz fölött, akár egy apró grill tetején, sokaknak eszébe jut húst sütni a szabadban, annak ellenére, hogy a nyers hús tárolása a hőségben még fokozottabb odafigyelést igényel. Ha mégis ragaszkodunk ahhoz, hogy a parton süssünk-főzzünk, Britanny Saunier élelmiszer-biztonsági szakértő azt tanácsolja, hogy a húst még fagyasztva, jéggel teli hűtőtáskában vigyük, és csak közvetlenül az elkészítése előtt vegyük ki. 

Ne feledjük: ha nyers hússal dolgozunk, gondoskodjunk megfelelő fertőtlenítési lehetőségekről is!

Mert ha már egyszer biztonsággal el tudtunk készíteni a strandparti húsfalatokat, a nyers hússal érintkező más élelmiszerek és eszközök még ezernyi veszélyt rejtenek. 

A nyers hússal bánjunk még körültekintőbben a kánikulában
A nyers hússal bánjunk még körültekintőbben a kánikulábanPeter Cade / Getty Images Hungary

Majonézes saláták

Nem lehet elégszer elmondani, hogy nyáron inkább kerüljük a majonézes ételek fogyasztását, még akkor is, ha Ellen Shumaker szerint a kereskedelmi forgalomban kapható majonézt úgy dolgozzák fel, hogy nem tudnak benne elszaporodni a kórokozók. Noha az igazi veszélyt valóban a nyers tojással készült ételek – idesorolva a házi készítésű majonézt is – jelentik, a szakértő szerint megváltozik az élelmiszer összetétele, így kevésbé lesz biztonságos, ha a bolti majonézt más fehérjékkel, keményítővel kombináljuk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra