A külföldiek hozzá nem nyúlnának, pedig vasban gazdag magyar étel, aminek most lesz szezonja

GettyImages-1442469205
Olvasási idő kb. 5 perc

A mai Peru területén már i. e. 3500-ban fő táplálék volt a tengerimalac, de a nyúzott békakivonatot is előszeretettel fogyasztják. Ázsiában a szárított gyík mellett a kutya- és a macskahús is divatos eledel, sőt, van, aki még az élő polipot is megeszi. Nincs tehát mit egymás szemére vetnünk, ha bizarr ételekről van szó, és végül is a véres hurkától sincs mindenki rosszul határainkon túl sem. Jól teszik, mert egészséges.

A véres hurka, noha egyesek szerint riogatásra inkább alkalmas, mint fogyasztásra, mások szerint annál egészségesebb. Bizonyos források nemhogy a véres hurkától nem riadnak vissza, de még attól sem, hogy a superfood megtisztelő címre érdemes, kimagaslóan egészséges táplálékokkal sorolják egy kategóriába.

Szuperélelmiszerek

A szuperélelmiszer egy ideje jóval több, mint egyszerű empirikus értékítélet, vagy szubjektív szempontok szerint osztogatott minőségjelző egy kellemes ebéd vagy jóleső uzsonna után. Ma már nem azt jelenti: „hú, ez a főzelék szuper volt”, hanem szigorú kritériumok mentén, komoly érdemekkel kivívható, az egészségtudatosan táplálkozó fogyasztóknak támpontot adó címet takar. 

Az elit csapatban játszó élelmiszerek pontos listája szinte forrásonként változik, de abban egyetértés mutatkozik, hogy egy szuperélelmiszernek minimum komoly antioxidánsnak kell lenni, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagnak. Minden más érdem, mint például az esetlegesen magas rost- vagy a fehérjetartalom, csak bónuszként emelheti a szuper minősítést még szuperebbé.

Nem minden a szép külső, a véres hurka belső értékei szépségét biztosan felülmúlják
Nem minden a szép külső, a véres hurka belső értékei szépségét biztosan felülmúljákMarkGillow / Getty Images Hungary

A sötétzöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a spenót, egy sor bogyós gyümölcs, mint a szeder, az áfonya vagy a málna, a diófélék, a hüvelyesek, a tojás, a fokhagyma, az olívaolaj, a gyömbér, a kurkuma, a lazac, a kefir, az avokádó, az alga és a zöld tea mellett szuperélelmiszernek tekintik sokan a gombát és az édesburgonyát is. A London számos kórházában szakmai tapasztalatot szerző Emer Delaney dietetikus szerint ebbe a kategóriába sorolni a vérből készült hurkafajtát talán hízelgő túlkapás, de kétségtelen előnyeit a szakértő is elismeri. 

Véres hurka a nagyvilágban

Véres hurkát vagy ahhoz hasonló, állati vérkészítményt nem csak mi tálalunk fel. Az egyes angolszász vidékek black puddingja közeli rokonságban áll a spanyol morcilla és a francia boudin noir fogásokkal, de a finnek és a belgák is szívesen fogyasztják saját fekete hurkafogásukat. Az ízesítés lehetősége végtelen, hiszen nemcsak nemzetről népcsoportra változó vagy földrajzi vidékenként eltérő, de az egyéni ízléstől is függ. Így aztán létezik karamellás és mentás változat is. Sőt, Máltán az ottani hagyományos ínyencségben aszalt gyümölcs és mandula is helyet kap.

Külcsínre a legtöbb megtévesztően hasonló, noha black pudding esetén a véren és a fűszereken kívül a zsírral zabpelyhet töltenek a bélbe, míg a nálunk hagyományos véres hurkába elsősorban rizst, máshol áztatott kenyérbelet tuszkolnak. Bár, ezt sem régóta. Eredetileg kukoricát, lisztkását szuszakoltak a bélbe a belsőség mellé. 

A téli szezon nálunk szinte elképzelhetetlen valami hasonló látvány nélkül, akár a karácsonyi vásárokban is
A téli szezon nálunk szinte elképzelhetetlen valami hasonló látvány nélkül, akár a karácsonyi vásárokban isElizabeth Fernandez / Getty Images Hungary

Élettani hatása

A véres hurka pozitív élettani hatásai közül leginkább mint jelentős fehérjeforrást szokták kiemelni, valamint magas vastartalmát. Az ásványi anyagok közül leginkább nátrium-, foszfor-, szelén-, magnézium- és kalciumtartalma tűnik ki a vas mellett. Vitaminokból pedig a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamin mellett az E-és a D-vitamin mutatható ki benne. Mindazonáltal óvatosan kell vele bánni, mert zsírtartalma is feltétlenül említésre méltó.

Nyakunkon a szezon

A magas zsírtartalmat azonban jól ki is használják a tudatos vagy ösztönös fogyasztók. A téli szezonban tipikus magyar ételnek számító disznótoros elképzelhetetlen nálunk véres hurka nélkül, vagy legalábbis olyan, mint a Dallas Bobby nélkül. Apropó, Amerika! Az Atlanti-óceán másik oldalának legtöbb vidékén a belsőségek fogyasztása nem luxushóbort, de még csak nem is bevett gyakorlat. Az amerikai turisták többsége itt még a májas hurkát is csak némi bátorító folyadék bevitele mellett vagy amolyan „Rómában élj úgy, int a rómaiak” jelszóval erőltetik le a torkukon, Köjál-minta mennyiségű kóstolóként, de a véres hurkát semmiképp nem bántják. 

Pedig a véres hurka része lehet a hagyományos english breakfastnek is, de a cocido madrileñóban is találkozhatunk vele
Pedig a véres hurka része lehet a hagyományos english breakfastnek is, de a cocido madrileñóban is találkozhatunk veleErnesto r. Ageitos / Getty Images Hungary

Nálunk telente hagyományosan a család húsellátásának javát a novembertől esedékes disznóvágásból származó hurka, kolbász, disznósajt, tepertő és egyéb húskészítmények adták, ahogyan a zsírt is. Mivel zsírtartalma mellett a véres hurka szénhidráttartalma is számottevő, nemcsak átlagos téli eledelnek kiváló a hidegben, de a fizikai munkát végzőket is egy csapásra feltölti kellő energiával.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek