Ilyen volt az úttörők élete - galéria

fortepan 33631

A szocializmus szinte egyetlen, de minden gyermeket megmozgató, szervezett szabadidős tevékenysége az úttörőmozgalom volt. Ha ismerősen cseng a kisdobos, az őrsvezető és a raj szó, nem fogsz csalódni gyűjteményünkben. Lapozgass és nosztalgiázz velünk és az egykori úttörőkkel!

A cserkész- és leventemozgalmakat rendelettel tiltották be a hatalomba éppen csak berendezkedő szocialista vezetők az 1940-es évek legvégén. Jól tudták azonban, hogy a gyermekeknek szükségük van szervezett programokra, és bizony az ideológiai nevelés is kiválóan működhet, ha egy kötelező, de szórakoztató és izgalmas rendszer segítségével csepegtetik az apró fejekbe. 

A kommunista párt által minden szocialista tagországban működtetett gyermekszervezet, az úttörőmozgalom hazánkban is virágzott évtizedeken át. 

Az úttörők élete nem csak játék és mese, tömény ideológia is volt
Az úttörők élete nem csak játék és mese, tömény ideológia is voltFortepan / Kovács Márton Ernő

Kötelezően választható

Ugyan  önkéntes tömegszervezeti tömörülés volt a hivatalos megnevezése, azért azt mindenki tudta, hogy ez valójában egy kötelező elfoglaltság. A korábbi cserkészmozgalomba beépült nagy számú párttag, illetve Karácsony Sándor 1948-ban olvasztotta be a cserkész szövetséget az addigra már létrejött úttörőmozgalomba. 

A szocializmus alatt az iskolás gyermekek túlnyomó többsége a tagja is lett a szervezetnek, melyben a kommunista ideológiai nevelés döntő szerepet játszott. A gyermekek azonban a kényszer ellenére minden bizonnyal élvezték is az úttörőséget, hiszen nagy hangsúlyt helyeztek a szórakozásra is, a sport, a közművelődés, illetve a technikai nevelés bázisa lett. Számtalan motívumot felhasználtak a korábbi cserkészmozgalomból is, így az átmenet szinte zökkenőmentesnek bizonyult: az elnevezéseket, például az őrs, raj, csapat megnevezést, az egyenruhát, a táborozásokat, a próbákat az új politikai berendezkedés céljaira, a kommunista ideológia terjesztésére használták fel.

A képre kattintva átélheted te is, amit egykor az úttörők

A sok ismerős kép után játékra invitálunk: itt tesztelheted emlékeid: vajon mennyire emlékszel az úttörődalokra?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek