12 férfi után nő léphet a Holdra: bemutatták az űrruhát, melyben megteheti

Axiom AxEMU SuitDetail 01

A NASA Artemis program már jövőre embert küld a Holdra, ehhez pedig új űrruhákra is szükség volt: az Axiom Space tervezte meg ezeket.

A NASA március 15-én mutatta be a vadiúj szkafander első prototípusát: ezek továbbfejlesztett változataiban lépnek majd Holdra az Artemis asztronautái.

A program a tavalyi évben vette kezdetét azzal, hogy egy legénység nélküli küldetésben fellőtt űrhajó nemcsak elrepült a Holdig, de meg is kerülte azt. A sikeres decemberi misszió után négy űrhajóst küldenek majd az űrbe egy újabb holdkerülésre – neveiket akár 2024-ben kihirdetheti a NASA.

Az űrruha megjelenése gyökeresen eltér a korábbiaktól
Az űrruha megjelenése gyökeresen eltér a korábbiaktólAxiom Space

Amennyiben ez a misszió is sikeres lesz, a következő lépés egy újabb holdra szállás lesz. Erre még ebben az évtizedben sor kerül, és a kiválasztott űrhajósok közt biztosan lesz nő is, így 12 férfi után végre nő is lábat vethet a Holdon. A diverzitás jegyében színes bőrű asztronauta is utazik majd vele.

Az Artemis-küldetés végső célja egy holdbázis létrehozása, mely a későbbi Mars-küldetések kiszolgálásában lehet jelentős.

Kis lépés az embernek… Axiom Space
Kis lépés az embernek… Axiom Space

Ebben is segíthet majd az űrruha, mely a korábbi,  bumfordi, fehér modellekhez képest jobban lehetővé teszi a szabad mozgást, és sokféle ember testalkatára illeszkedik, a női anatómiát is jobban követi, mint az eddigi szkafanderek. 

A most bemutatott ruhák szürke, narancs- és kék színekben készültek, de a holdbázison fehér verziót viselnek majd: ez jobban visszaveri a Nap fényét, így megvédi viselőjét az extrém hőhatástól.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra