12 férfi után nő léphet a Holdra: bemutatták az űrruhát, melyben megteheti

Axiom AxEMU SuitDetail 01
Olvasási idő kb. 2 perc

A NASA Artemis program már jövőre embert küld a Holdra, ehhez pedig új űrruhákra is szükség volt: az Axiom Space tervezte meg ezeket.

A NASA március 15-én mutatta be a vadiúj szkafander első prototípusát: ezek továbbfejlesztett változataiban lépnek majd Holdra az Artemis asztronautái.

A program a tavalyi évben vette kezdetét azzal, hogy egy legénység nélküli küldetésben fellőtt űrhajó nemcsak elrepült a Holdig, de meg is kerülte azt. A sikeres decemberi misszió után négy űrhajóst küldenek majd az űrbe egy újabb holdkerülésre – neveiket akár 2024-ben kihirdetheti a NASA.

Az űrruha megjelenése gyökeresen eltér a korábbiaktól
Az űrruha megjelenése gyökeresen eltér a korábbiaktólAxiom Space

Amennyiben ez a misszió is sikeres lesz, a következő lépés egy újabb holdra szállás lesz. Erre még ebben az évtizedben sor kerül, és a kiválasztott űrhajósok közt biztosan lesz nő is, így 12 férfi után végre nő is lábat vethet a Holdon. A diverzitás jegyében színes bőrű asztronauta is utazik majd vele.

Az Artemis-küldetés végső célja egy holdbázis létrehozása, mely a későbbi Mars-küldetések kiszolgálásában lehet jelentős.

Kis lépés az embernek… Axiom Space
Kis lépés az embernek… Axiom Space

Ebben is segíthet majd az űrruha, mely a korábbi,  bumfordi, fehér modellekhez képest jobban lehetővé teszi a szabad mozgást, és sokféle ember testalkatára illeszkedik, a női anatómiát is jobban követi, mint az eddigi szkafanderek. 

A most bemutatott ruhák szürke, narancs- és kék színekben készültek, de a holdbázison fehér verziót viselnek majd: ez jobban visszaveri a Nap fényét, így megvédi viselőjét az extrém hőhatástól.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek