Miközben egyre több élelmiszer nyeri el, kedvező élettani hatásai miatt, a „superfood” címet, az élelmiszeripari termékek másik jelentős része komoly kockázatot jelent egészségünkre. Ugyan az is köztudott, hogy a kiegyensúlyozott és változatos, rostokban gazdag táplálkozás az egészségmegőrzés egyik fő titka, mégis gyakran bízzuk magunkat a többszörös veszéllyel is fenyegető ultrafeldolgozott élelmiszerekre.
Egy több mint 1000, 2-es számú cukorbetegségben szenvedő alany bevonásával Olaszországban végzett vizsgálat során kimutatták, hogy az étrend akár csak 10%-át is kitevő ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a rák kialakulásának kockázatát, de vezethetnek depresszióhoz és demenciához is. Az efféle ételeket ilyen arányban fogyasztó betegeknél a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója 2,64-szeresére nőtt, s abból a 306 feljegyzett halálesetből, melyek 12 éves kor alatt következtek be, 129 esetben szív- és érrendszeri betegségek játszottak közre.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, csipszek, üdítők, a magas koleszterin-, cukor- és sótartalom jelentik az igazi veszélyforrást, s a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek még azoknál a betegeknél is észlelhető kockázatnövekedést okoztak,
akik táplálkozásuk nagyobbik részében kifejezetten egészséges étrendet folytattak,
amilyen például a mediterrán diéta is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés