Vitatható módon vált a turmixgépárus a világ vezető gyorsétteremláncának tulajdonosává

GettyImages-52630896

Több mint 100 ország 36 000 éttermében szolgálja ki vendégeit a McDonald’s – ezekkel a számokkal ma a világ vezető étteremláncának számít. Nem egyik napról a másikra érte el ezt a címet: a Meki története egészen az 1940-es évekre nyúlik vissza.

1948-ban járunk, amikor a McDonald testvérek, Mac és Dick (Maurice és Richard) átalakítások miatt bezárják sikeres éttermüket, amelyet akkor már nyolc éve működtetnek. Néhány hónappal később drive-in és egyedi ételkészítési rendszerrel nyitják újra az éttermet, amely a gyorsabbnál is gyorsabb kiszolgálást ígér. Az ételkészítési folyamatokat azzal turbózzák fel, hogy egy-egy alkalmazottat csak egy részfeladatra tanítanak be, így futószalag-szerűen készülhetnek a finomságok, ráadásul papírban szervírozva. Ennek eredménye, hogy a vendégek kevesebb mint egy perc alatt leadják, és meg is kapják a rendeléseiket.

Azonnali siker

A McDonald’s étlapján ekkor még csak néhány tétel szerepel: hamburger, sajtburger, üdítők, tej, kávé, burgonyacsipsz és piteszelet. A legnépszerűbb termék az akkor 15 centes hamburger, amely nagyon olcsónak számít. A gyorsétterem azonnali siker lesz, azonban nagyobb rá a kereslet, mint a kínálat. Ez arra készteti a testvéreket, hogy elkezdjék kidolgozni a franchise rendszerüket.

Ray Kroc 1961-ben vásárolta ki a McDonald fivéreket, majd a testvérek nevével fémjelzett gyorsétterem megkezdte világhódító útját
Ray Kroc 1961-ben vásárolta ki a McDonald fivéreket, majd a testvérek nevével fémjelzett gyorsétterem megkezdte világhódító útjátBettmann / Getty Images Hungary

Színre lép Ray Kroc

1954-ben Raymund Albert „Ray” Kroc nehezen tudja eladni turmixkeverő gépeit, nem fut túl jól a szekér. Ray multimixereit éttermek vásárolják meg, azonban amikor az emberek tömegesen kiköltöznek a belvárosból, hogy a kertvárosi amerikai álmot éljék, ezeknek az éttermeknek a többsége bezár, vagy nem engedhetik meg maguknak a korszerű mixergépeket. Kivéve a kaliforniai San Bernardinó-i, családokra fókuszáló hamburgerezőt, akiknek olyan jól megy az üzlet, hogy egyszerre 8 multimixert is rendelnek Kroctól. Ekkor keresi fel Ray a McDonald testvérek éttermét. 

Amikor a tapasztalt eladó meglátja a gyorsrendszert, hamar felismeri a benne rejlő hatalmas lehetőségeket. 

Mac és Dick megemlítik Raynek, hogy országos franchise ügynököt keresnek, Ray pedig egyből megragadja a lehetőséget, és aláírja a franchise-szerződést. Azonnal ambiciózus célt tűz ki: 1000 McDonald’s megnyitását a keleti parttól a nyugatiig.

A Meki színe eredetileg a kék-piros volt, aztán jöttek az aranyívek és velük együtt az új színek. A képen a McDonald's múzeum ikonikus multimixergépe látható
A Meki színe eredetileg a kék-piros volt, aztán jöttek az aranyívek és velük együtt az új színek. A képen a McDonald's múzeum ikonikus multimixergépe láthatóTim Boyle / Getty Images Hungary

A gyorsétterem gyorsan terjeszkedik

Ray 1955-ben Chicago külvárosában nyitja meg első McDonald'sát, majd még az első évben további 18 franchise-t ad el. Jól tudja, hogy ha a drive-in éttermek sikeresek akarnak lenni, akkor a franchise-vevőknek a McDonald's módszerét kell alkalmazniuk. Épp ezért Ray kidolgoz egy 75 oldalas kézikönyvet, amely felvázolja a McDonald’s étterem működési elveit. 

Kroc arra is hamar rájön, hogy a McDonald’s éttermeinek elhelyezkedése rendkívül fontos.

Az üzlet és a franchise-vevők támogatása érdekében Ray a hamburgerértékesítési üzletágat egy ingatlanüzlettel párosítja: létrehoz egy céget, amely megvásárolja vagy bérbe adja azokat a telkeket, amelyeken a McDonald’s éttermek épülnek. Ezzel hatalmas lépést tesz abba az irányba, hogy az övé lehessen a teljes hálózat: állandó részesedése lesz anélkül, hogy ebből bármit is fizetnie kellene a testvérpárnak. A vállalat egyértelmű iránymutatásokkal rendelkezik, melyek a McDonald's éttermek ideális helyének követelményei. Például két nagyobb utca sarkán helyezkedjen el, jelzett kereszteződésnél, és legyen akár 4000 négyzetméter a telek beépíthetősége. 

Ray Kroc szobra a chicagói McDonald's étterem előtt
Ray Kroc szobra a chicagói McDonald's étterem előttTim Boyle / Getty Images Hungary

Ray Kroc kivásárolja a McDonald fivéreket az üzletből

Mint minden sikerorientált üzletember, Ray is mindig az érték megőrzésének, a bevétel növelésének és a költségek csökkentésének módjait keresi. Ennek elérése érdekében beszél a testvérekkel a McDonald'sszal tervezett változtatásokról; a testvérek rendíthetetlenek, Ray javaslatait pedig elutasítják. Mac és Dick, valamint az eltérő üzleti elképzeléseik hamarosan akadályt jelentenek Raynek a McDonald’sszal kapcsolatos ambiciózus céljai elérésében. Ahogy Az alapító című filmben is láthatjuk, Ray Kroc végül 1961-ben 2,7 millió dollárért kivásárolja a McDonald testvéreket, a többi pedig már történelem.

Erkölcsileg vitatható, mennyire volt rendjén saját tulajdonként kezelni már a felvásárlás előtt is Dick és Mac McDonald elképesztően innovatív ötletét, amely a negyvenes évek végén úgy vált sikeressé, hogy ragaszkodott a minőséghez, az értékekhez és az egyedi miliőhöz.

Ebből nem akartak engedni a testvérek; a terjeszkedésnél és a hírnévnél is fontosabbnak tartották mindezt. Ráadásul Ray Kroc állítólag több helyen is alapítóként hivatkozott magára – ez a kijelentés pedig annak ellenére sem állja meg a helyét, hogy Kroc elképesztő merészséggel, precizitással, kreativitással és sok-sok munkával futtatta fel a kis családi vállalkozást világhírű étteremlánccá. Ugyanakkor nem fekete és fehér ez a történet sem; senki sem egyértelműen rossz vagy jó benne.

Ezt a sikersztorit akkor sem lehet elvitatni a McDonald'stól, ha rendszeresen kiugrik egy-egy csontváz a szekrényből.

Gondoljunk csak arra, amikor Jamie Oliver pert nyert a Mcdonald’s ellen az ammónium-hidroxidban áztatott marhahús miatt, vagy a porból készült sült krumpli pletykájára, nem is beszélve a nuggets hozzávalóiról, amit azóta már megváltoztattak. De hát jól tudjuk: a negatív reklám is reklám, a McDonald testvérek által megálmodott és Ray Kroc által felvirágoztatott gyorsétteremlánc a mai napig vezető szerepet tölt be ezen a piacon.

Albert Ray Kroc 1984-ben bekövetkezett haláláig mintegy 500 millió dollárnyi vagyont halmozott fel. 1974-től a tulajdonában volt a San Diego Padres baseballcsapat is, nem véletlen hát az elhíresült idézet: „A jól működtetett étterem olyan, mint egy nyerő baseballcsapat: támaszkodik a csapattagok tehetségére, és minden másodpercnyi lehetőséget kihasznál, hogy előnyhöz jusson” – tudjuk meg Ray Kroctól.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra