Teszt: így lesz a legfinomabb a tojássaláta

Télen és nyáron remek, megúszós fogás egy gyors, házi tojássaláta, amiből úgy is lehet remek reggeli és vacsora, ha az ember nettó egy órát sem töltött el életében a konyhában.

A TheKitchen tesztelői ezúttal arra voltak kíváncsiak, mi a tökéletes tojássaláta receptje. Ez a reggeli kedvencünk készülhet magyarosan, majonézesen, virslivel, petrezselyemmel, sonkával, uborkával és akár bacon hozzáadásával, most pedig az is kiderül, hogyan lesz a legjobb. 

A csapat négy klassz receptet tesztelt, a leghíresebb gasztrobloggerek kedvenceit. Most nem is húzzuk az időt azzal, hogy részletesen leírjuk, mitől volt annyira rossz az, amelyik nem épp a legízletesebb, legyen elég annyi, hogy 3 versenyző, köztük a tengerentúl legismertebb háziasszonya, Martha Stewart módszere is elvérzett a teszten. 

„Bár nem igazán hiszem, van hogy rossz módja a tojássaláta elkészítésének, nem tagadom, hogy egyesek receptjének végeredménye jobban ízlik, mint másoké – vallotta be töredelmesen az ötletgazda. – Hogy kiderítsem, melyik összetevők és technikák kombinációja a legfinomabb, négy népszerű receptet állítottam szembe egymással. Végül megtanultam, hogy sokféleképpen lehet tojást főzni és aprítani, és mindegyik meglehetősen egyszerű és nagyon remek tud lenni. És bár ezek a receptek tele vannak okos trükkökkel, valójában számomra az íz volt a legfontosabb szempont” – részletezte módszerét. 

Szendvicsben is finom, és az utazást is egész jól bírja.
Szendvicsben is finom, és az utazást is egész jól bírja.LauriPatterson / Getty Images Hungary

A játék tisztességessége érdekében a szerzők azonnal kikukáztak minden olyan lehetséges receptet, ami túlságosan a szendvicsre fókuszált, és nem eléggé magára a tojásos salátára. És bár a tojásfőzési módszer is fontos lehet, ezúttal nem az volt az elsődleges szempont. A majonéz természetesen mindegyiknél ugyanaz a változat volt, kivéve Martha Stewartét, aki light majonézt kért a 10 tojásfehérjéből és két sárgájából készített verzióra. A minden bizonnyal testépítő versenyre készülő háziasszony változata ezzel együtt is csak az utolsó helyet szerezte meg a listán, részben az előbb felsoroltaknak, más részben a kevéssé jól komponált ízhatásnak köszönhetően. 

Három napon át kóstoltam ezeket a salátákat, hogy lássam, hogyan alakulnak az ízek és a textúrák.

Mindegyiket magában és pirítóson is megkóstoltam, és mindegyikhez ugyanazt a fajta kenyeret használtam” – részletezte a precíz tesztelő.  

A teszt győztese Carla Hall tojássalátája lett, ami a házi, snidlinges majonézzel verte rommá a mezőnyt. 

A győztes recept hozzávalói

12 tojás, 1 közepes csésze metélőhagymás majonéz (recept alább), 1 csokor petrezselyem (finomra vágva), só és frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint). A majonézhez: 2 tojássárgája, 2 evőkanál meleg víz, 2 teáskanál citromlé, 1 evőkanál fehér ecet, 1/2 teáskanál dijoni mustár, 1 teáskanál só, 1 és 1/2 csésze növényi olaj, 1 kis csokor metélőhagyma durvára vágva.

Az elkészítés nem bonyolult: lényegében csak a tojást kell megfőzni, jól felaprítani egy nagy csokor friss petrezselyemmel, majd az olaj lassú adagolásával majonézt készíteni a többi hozzávalóból. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra