Ezzel a titkos hozzávalóval etetnek minket a gyorséttermek

GettyImages-1258676936
Olvasási idő kb. 3 perc

Évtizedek óta töretlen a gyorséttermi hálózatok sikere hazánkban is. Az egyszerű, ám különleges ízvilágú hamburgerek titkos receptek alapján készülnek, a hozzávalók pontos arányait folyamatosan próbálják megfejteni. Most sikerült: kiderült, mi az íz titka!

A nagy gyorséttermi franchise cégek szinte minden utcasarkon ott vannak a fővárosban, és egyre több vidéki településen is rendelhetünk már piros vagy barna tálcákra dupla sajtburgert. A cégek immár a cöliákiásokra  és a vegán vevőikre is gondoltak, így elérhetőek egy jó ideje a növényi alapanyagokból álló vagy éppen gluténmentes összetevőkkel készülő hamburgerek is. 

Az, hogy ezek ugyanolyan minőséget képviseljenek, mint eredeti társaik, komoly erőfeszítést igényel. A kutatók a hírek szerint felfedték a rejtett hozzávalót. Ettől lesz a zöldségpogácsa és a növényi hús olyan ízű, mintha valóban marhából készült volna. 

Nem minden hús, ami annak látszik. Még akkor sem, ha ízre ugyanolyan
Nem minden hús, ami annak látszik. Még akkor sem, ha ízre ugyanolyanThe Washington Post / Getty Images Hungary

Nem egy fűszer a titka

A vegán burgerek alternatív megoldást kínálnak nem csak a veganizmust életformának tekintő vevők, de az ételallergiás vásárlók számára is. A növényi húsimitációk karbonlábnyoma ráadásul sokkal kisebb, így környezetvédelmi okokból is egyre többen választják az étlapról az általában céklaalapú, ízében a marhahúshoz hasonlító pogácsát rejtő burgereket. Ez persze nem lenne így, ha ízében nem képviselne hasonló minőséget, mint az eredeti hamburgerek. Nem véletlen, hogy a kutatók jó ideje kíváncsiak már arra, vajon miként sikerült az étteremláncok titkos laboratóriumában a hús ízére kísértetiesen emlékeztetőt alkotni a piros gyökérzöldségből. 

Megtalálták a titkos hozzávalót

Korábban is készültek már hús- és halízű, növényi szeletek, felvágottak, azonban a sokáig szintetikus adalékanyagokat felhasználó készítményeket egyre több országban zárják ki a fogyasztóik számára vonzó kategóriákból. Ha szintetikus aromáknak köszönhető ugyanis az íz, nem nevezhetik termékeiket természetesnek és növényi alapúnak sem. 

A Hamburgi Egyetem kutatói legfrissebb tanulmányukban azt állítják, hogy ha erjesztett hagymát, metélőhagymát vagy póréhagymát adnak a növényi alapú húsokhoz, ez az, ami a keresett aromát képes előidézni.

„Ezek a hagymafermentumok természetes ízesítőként felhasználhatók különféle növényi alapú húsalternatívákban“ – mondták a kutatók. 

Számtalan fűszert, köztük metélőhagymát, gyömbért, póréhagymát, piros kaliforniai paprikát és sárgahagymát felhasználva próbálták meg a megfelelő ízvilágot elérni. Különböző gombafajták felhasználásával fermentálták, majd az aromákat kromatográfiás-tömegspektrometriával tesztelték. 

Az eredmények azt mutatták, hogy csak az Allium családba tartozó élelmiszerek – metélőhagyma, póréhagyma és sárgahagyma – hoztak létre húsos aromát. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek