Bűncselekményt követhetsz el, ha a népszerű randiapp legújabb funkcióját használod

GettyImages-1219932999

Az internetes társkeresés egyik legnagyobb előnye a biztonság. A fényképes azonosítás és az írásbeli beszélgetés kiváló szűrőként működhet. De mi történik, ha pénzért olyan funkciók vásárolhatók, amik túlmutatnak a kölcsönös beleegyezésen?

 

A megfelelő pár megtalálása nem mindenkinek megy egyszerűen. Ha kevés a szabadidő, vagy éppen nincs meg a megfelelő helyszín vagy a kellő bátorság az ismerkedésre, a telefonra is letölthető appok megoldásul szolgálhatnak.

A legtöbb, hazánkban is kedvelt társkereső applikáció alapvető funkciói ingyenes regisztrációval elérhetőek bárki számára – bár természetesen itt is fizetünk, ha nem is szó szerint: e-mail-címünk megadásával, személyes adataink egy részével. Ha a képnézegetésen túl még üzennénk is, azt a férfiak a legtöbb appban csak VIP-szolgáltatásokra előfizetve tehetik meg, a kiszemelt nőknek azonban eddig volt lehetőségük ignorálni a lájkokat, szíveket és üzeneteket, ha nem nyerte el a tetszésüket a másik fél, ahogy pluszdíj nélkül üzenhettek is azoknak, akik szimpatikusak voltak nekik.

Nem minden történet végződik happy enddel a netes társkeresőkön sem
Nem minden történet végződik happy enddel a netes társkeresőkön semOliver Rossi / Getty Images Hungary

Matchelni sem kell, és máris hívhatod

Ezt a funkciót bővítette az elmúlt hetekben a Tinder egy olyan speciális lehetőséget kínálva legaktívabb tagjainak, melynek segítségével előzetes beleegyezés nélkül hozzáférhetnek a célszemély profiljához, üzenhetnek neki anélkül, hogy beleegyezését adta volna.

A társkeresőkben matchnek nevezik a kölcsönös szimpátiát – azaz, ha két ember egyaránt jobbra húzza egymást, vagyis tetszését fejezi ki. Üzenetváltás a legtöbb app esetén csak ekkor lehetséges. 

 

A meglehetősen borsos árú, havi szinten mintegy 185 ezer forintnak megfelelő előfizetési díjért megrendelhető Tinder Select ugyanis szinte teljes hozzáférést ad az ellenkező nemű regisztráltak profiljához. Míg átlagos userként az üzenetváltáshoz is kölcsönös lájkokra van szükség a platformon, a Tinder Selectre előfizető tagok számára hozzáférés jár szinte minden információhoz. Az aggályos hangok szerint ezzel éppen a biztonságot vették el a felhasználóktól.

A Tinderen ugyanis csak az tudott meg többet eddig a számára kép alapján vonzó emberről, akivel előtte matcheltek, azt megelőzően csak a név, az életkor és a fénykép volt látható. A Selectet használók azonban a lakóhelyet, a hobbikat, a személyesebb fotókat és a szöveges leírást is böngészhetik ezentúl bárki profilján. 

 

A korlátlan hozzáférés veszélyes is lehet
A korlátlan hozzáférés veszélyes is lehetNurPhoto / Getty Images Hungary

Persze védekezhet azzal a cég, hogy ez alig a felhasználók egy százaléka számára elérhető – ugyanis csak a legaktívabb párkeresőknek kínálja fel a rendszer az előfizetés lehetőségét –, azonban nem tudunk nem arra gondolni, hogy az aktivitás és a tényleges párkeresők vajon mennyire lehetnek az átlaghoz képest aktívak, s mi rejlik a mögött, ha valaki olyannyira gyakran használja a társkeresőt, hogy az már kirívónak számít. Vajon egy átlag felhasználó hány match után találja meg a megfelelő partnert, és kik azok, akik tömegével keresik a nőket?

A Select funkciókat világszerte több nőjogi szervezet tartja aggályosnak, s már több bejelentés érkezett is hozzájuk azzal kapcsolatban is, hogy visszaélnek a férfiak az extra előfizetés lehetőségével. A Tinder ugyanis abban mindenképp eddig is különlegesnek számított, hogy a messenger funkcióban telefonálhattak, videóchatelhettek is egymással a párok. 

„Aggódunk, hogy ez a funkció növelheti a nők zaklatását és bántalmazását a társkereső alkalmazásokban, ami már most is óriási probléma, és a családon belüli bántalmazás elkövetői kihasználhatják, lehetővé téve számukra, hogy új kommunikációs csatornákat találjanak a nőkhöz” – fogalmazta meg aggályait Janaya Walker, a Nők elleni erőszak megszüntetése koalíció tagja is.

Az ismerkedés biztonságát garantáló funkciók a Select megjelenése óta szinte semmivé váltak, hiába tiltható le a profilokon az, hogy a leginkább VIP-tagok válogatott társasága megtalálják őket, ha erre nincs egyértelmű és azonnali figyelmeztetés. Vajon valóban biztonságos platform marad a netes társkeresés, ha a profit ilyen módon felülírja a személyiségi jogokat? 

Használtál már valaha netes társkeresőt az ismerkedésre?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek