Életveszélyes lehet, ha így töltöd a telefonod

GettyImages-1186995274
Olvasási idő kb. 5 perc

A te telefonod is az ágy mellett éjszakázik? És a töltő? Annak is fix helye van az ágynál? Lehet, hogy ezzel nagy veszélynek teszed ki magad!

A mobiltelefonok az utóbbi évtizedekben mindennapjaink részévé váltak. Valószínűleg most is a telefon képernyőjén görgetve olvasol, és a böngészésen kívül még számos funkciót használsz. Ezen hallgatunk zenét, olvassuk a híreket, tartjuk a kapcsolatot az ismerősökkel, barátokkal, fotózunk, és a naptárban vezetjük a programjainkat.

A mobil az ágyban

Sokunknak az ébresztő funkciót is teljesen átvette a telefon, hiszen olyan kényelmes. Az ágyban még elolvasok ezt-azt, nézegetem a közösségi oldalt, vagy megnézek egy filmet, sorozatot. Vagy csak lerakom magam mellé, és hallgatok egy kis zenét elalvás előtt. Igen rossz rutin ez, hisz az elalvás is nehezebben megy, ha előtte valamilyen képernyőt nézünk, hisz az általa kibocsátott kék fény befolyásolja a melatonintermelést. Már csak emiatt is száműznünk kellene a hálószobából szeretett okostelefonunkat, de ha a hálószobából nem is, az ágyunkból biztosan.

A telefon sokszor előkerül este
A telefon sokszor előkerül estedowell / Getty Images Hungary

A telefontöltő veszélyes lehet

Különösen azért, mert az esti mobilozás közben a készülék töltöttségi szintje jellemzően eléri a kritikus alsó határt, amikor előkerül a töltő is, és ez olyan veszélyeket is rejt, amik eszünkbe sem jutnak. Hiszen csak feltesszük a telefont, és legalább reggelre feltöltődik, nincs vele gond. Ezzel valóban nincs gond, azzal viszont annál inkább, hogy sokan használunk utángyártott töltőt. Egy kanadai labor által 400 általános (nem a telefonhoz gyártott) töltőn végzett teszt során 99% nem felelt meg az elektromos szigetelésre vonatkozó előírásoknak, tehát ezeknél nagyobb az esélye a meghibásodásnak. 

Végzetes balesetek

Sajnos nem egy olyan esetről hallottunk már, amikor tinédzser korú gyermek veszítette életét, mert az ágyban töltötte a telefonját, és éjszaka áramütés érte. Olyan is előfordult, hogy a bedugva hagyott töltő vége ért a fémkeretű ágyhoz, és ezzel okozott végzetes áramütést, vagy egy kislány a kádban töltötte a telefonját, és az a vízbe ért. Még ha egyértelmű is számunkra, akkor sem lehet elégszer hangsúlyozni: 

Vízben, vizesen, nem használunk olyan eszközt, ami konnektorhoz csatlakozik. Soha!

Égési sérülések

De nem csak áramütést, égési sérüléseket is okozhat egy sérült vagy hibás töltő, de abból is adódhat baleset, ha a töltés végeztével a konnektorban felejtjük a töltőt, és a kábel vége az ágyba ér. Egy tanulmányban írták le annak a 19 éves nőnek az esetét, akinek csúnyán megégett körben a nyaka. A telefontöltője a konnektorba volt csatlakoztatva, a vége pedig a párnája alatt, és amikor lefeküdt, a nyaklánca hozzáért a töltő végéhez, így az áram a nyakláncba került, és ez okozta a sérülését.

A töltő ne legyen az ágy közelében
A töltő ne legyen az ágy közelébenKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Beszéljünk a gyerekekkel a biztonságról

Egyre több gyermek kap egyre fiatalabb korban saját mobiltelefont. Mindamellett, hogy fel kell készíteni a gyermekeket a biztonságos internethasználatra, és fel kell hívnunk a figyelmüket a mobiltelefon túlzott használatának és az internetnek a veszélyeire, beszélnünk kell nekik arról is, hogyan kerüljék el ezeket a baleseteket. Ami számunkra evidens, nem biztos, hogy számukra is az.  

Így előzd meg a bajt

A balesetek elkerülése érdekében egy szakértői oldal javaslatai:

  • Ne hagyja felügyelet nélkül a töltődő tárgyakat.
  • Mindig tartsa távol a tölthető tárgyakat gyúlékony tárgyaktól, különösen az ágyneműtől, és ne vigye magával az ágyba. Mondja meg a gyerekeknek és a tizenéveseknek, hogy SOHA ne tegyenek töltőkészüléket a párnájuk alá. A keletkező hő beszorul, amitől a párna vagy az ágy meggyulladhat.
  • Ne érintse meg a töltő elektronikai eszközöket nedves kézzel vagy vízben állva.
  • Győződjön meg arról, hogy a töltőelemek minőségét egy megbízható, harmadik féltől származó vizsgálólaboratórium tanúsítja.
  • Csak a termék által jóváhagyott töltőket és kábeleket vásároljon (ami a gyártó által gyártott vagy hitelesített). Az olcsóbb eszközök használata károsíthatja az USB-töltő chipet, ami tartós hatással lehet arra, hogy készüléke milyen gyorsan és hatékonyan töltődik a jövőben.

Szóval legjobb, ha nem hagyjuk estére, hanem már napközben feltöltjük a mobilunkat. És ha nem is állunk ott fölötte, amíg végez, akkor is figyeljünk rá, hogy ne maradjon gyúlékony anyagok közelében. De ami talán a legfontosabb, hogy ne a töltőn akarjunk spórolni, érdemes szaküzletben beszerezni, ha szükség van rá.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek