A töltőt is töltöd? Így vesztesz több ezer forintot, ha nem figyelsz

GettyImages-1387664036

Egyre jelentősebb helyet foglalnak el a magyarok mindennapjaiban az akkumulátortöltők. Egy nemrég végzett felmérés szerint ez az egyik legfontosabb eszköz, aminek még a nyaraláson is velük kell lennie. A felmérésben részt vevők a legkínosabb helyzeteket ahhoz kötötték, ha lemerül valamelyik elektronikai eszközük, és azt nem tudják feltölteni.

Kulcs, telefon, pénztárca – szólt eddig a mantra, ellenőrizve, hogy nálunk van-e minden fontos dolog,  mielőtt kiléptünk volna az otthonunk ajtaján. Ez egy jó ideje kiegészült a mobiltelefonnal és a hozzá tartozó töltővel. Ha pedig nyaralni megyünk, akkor a fényképezőgépnek és egy külső akkunak is mindenképpen ott a helye a táskánkban.

Biztonságérzetet ad a feltöltött telefon

A magyarok többsége mobiltelefon nélkül szinte egyáltalán nem indul útnak, sokaknál biztosan bekerül a táskába a külső akkumulátor is nyaralás előtt, és csaknem ugyanennyien a fényképezőgépüket is magukkal viszik. A MediaMarkt megbízásából, a Pulzus kutatócég által készített reprezentatív kutatásból az is kiderült, hogy az elektronikai eszközök egyfajta biztonságot is jelentenek, hiszen sokakat ezek húzták ki a csávából, amikor a navigációban, illetve segélyhíváshoz vagy fizetéshez segítségre volt szükségük.

Sokszor az olyan mindennapi teendőket is, mint egy számla kifizetése, okoseszközzel végezzük el
Sokszor az olyan mindennapi teendőket is, mint egy számla kifizetése, okoseszközzel végezzük elTara Moore / Getty Images Hungary

Míg sok, nem várt és kellemetlenséget okozó helyzetben épp az elektronikai eszközök jelenthetnek megoldást, megesik, hogy éppen miattuk leszünk bosszúsak – derült ki a kutatásból, melynek során azt is megvizsgálták, hogy az elektronikus eszközökkel kapcsolatban milyen kellemetlenségek leselkednek az utazókra.
A megkérdezettek csaknem felének merült le a fényképezőgépe az utazás során, miközben szükség lett volna rá, sokan pedig azon bosszankodtak, hogy otthon hagyták a töltőjüket, és majdnem ugyanennyit érintett kellemetlenül, hogy nem volt internet-hozzáférés az adott helyen. 

Az akku töltöttségétől függ az életünk

A hétköznapok során nem csupán a telefonok és a fényképezőgépek töltöttségéről kell gondoskodnunk. A technológia teljesen átszövi a mindennapjainkat, az életünk legapróbb mozzanatai, a munkától a szórakozásig, akkumulátor- és elektromosáram-függők.

Munka vagy szórakozás? Teljesen mindegy, mindkettőhöz akkumulátor és áram kell
Munka vagy szórakozás? Teljesen mindegy, mindkettőhöz akkumulátor és áram kellSimonSkafar / Getty Images Hungary

Otthonunk majdnem minden szegletében találunk valamilyen kütyüt, és bármelyikhez is nyúlunk, azzal kivétel nélkül áramot használunk.

Töltjük a laptopot, a tabletet, az okosórát, a hangszórót, az aromaterápiás párologtatót, az okosórát, a hordozható fülhallgatót, a navigációs készüléket, a gyerek távirányítós autóját vagy helikopterét is, és még a hordozható töltőket is.

Ha pedig nyaralni, pihenni utazunk, sokszor az is fontos szempont, hogy csak olyan szállást foglalunk le, ahol tölteni tudjuk az eszközeinket.

Elektromos berendezéseink között vannak áramzabálók, ezek általában a nagyobb háztartási eszközök és gépek, ilyen a légkondicionáló, a játékkonzol, a nagy méretű monitorok, a fagyasztók, a vízforralók vagy a hősugárzók.
Habár a laptop és a fent említett okoseszközök nem tartoznak a drágán üzemeltethető kategóriába, sokat spórolhatunk, ha körültekintően használjuk őket.

Töltők: nem az áramon spórolhatod meg a legtöbbet

Ha valóban energiatakarékosan szeretnéd feltölteni az eszközeidet, akkor ennek egyik legjobb és legpraktikusabb módja, ha napelemes töltőt használsz.

A power bank is csak akkor nem hagy cserben, ha az is fel van töltve
A power bank is csak akkor nem hagy cserben, ha az is fel van töltveSu Arslanoglu / Getty Images Hungary

Ma már bizonyított tény, hogy nem az egész nap bedugva hagyott akkumulátortöltő nyomja meg az áramszámlát, hiszen egy-egy telefontöltő fogyasztása még a 0,2 Wh-t sem éri el. Ráadásul egy jó minőségű töltő használatával még a túltöltés veszélye sem áll fenn, ennek ellenére az akkumulátort nem szabad 24 óránál tovább csatlakoztatni a töltőforráshoz. A teljes töltés általában éjszakai töltéssel elérhető el. De még a wifirouter üzemelésének sincs igazán nagy költsége, számítások szerint ezért 4,3 Wh fogyasztással közel 120 forintot kell fizetni havonta.
Ha valaki egy középkategóriás notebookot használ napi 10 órában, akkor átlagosan havi 80 forint költséggel kell számolnia. A gamerek, attól függően, hogy milyen gépet használnak, és mennyire intenzíven, ennek akár a tízszeresére is számíthatnak.

Egy telefon vagy egy power bank esetében nem a feltöltés költsége, sokkal inkább a töltés miatt túlmelegedő akkumulátor cseréje okán kell majd mélyebben a zsebedbe nyúlni.

Jó, ha tudod, hogy az akkumulátor sokkal gyorsabban lemerül, ha forró, még akkor is, ha nem használod. Ez a fajta lemerülés pedig károsíthatja az akkumulátort. Ráadásul, ha a power bank nem rendelkezik túltöltés elleni védelemmel, amely biztosítja, hogy az akkumulátor leáll a töltéssel, amikor az eléri a teljes kapacitását, akkor az eszköz túltöltése akár robbanást is okozhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek