A legfurcsább tárgyak, amiket valaha partra vetett a víz: a zongora csak a kezdet

GettyImages-1408659634

Sétáltál már tavak, tengerek vagy épp az óceán partján, azt nézegetve, milyen különféle élőlények, tárgyak hevernek a parton? Akármit is vettél észre, biztos, hogy tudunk újat mutatni.

Azt hisszük, hogy ha már az űrben bolyongunk, akkor már feltérképeztük és leuraltuk az egész bolygót. Ez azonban nagy tévedés: sokkal kevésbé ismerjük a vizeink élővilágát, mint amennyire hisszük. A sok kilométernyi mély tenger és óceán, de még a tavak is tartogatnak meglepetéseket. Ezek némelyikében a második világháborús relikviáktól kezdve a jégkorszak és az őskor maradványain át igen furcsa dolgokat mos partra a víz.

Komplett vadászgép

2010-ben az USAF Lockheed P38 Lightning vadászrepülőgépe bukkant ki a vízből a walesi partoknál. A Maid of Harlech névre keresztelt – a német pilóták villás farkú ördögnek, a magyarok csak „létrának” nevezték –, második világháborús vadászgép 1942-ben egy kiképzési gyakorlat során zuhant a tengerbe. Egészen 2010-ig nyomát sem látta senki, a mély víz maga alá temette. A tengerfenék változásai és a hullámok azonban hosszú idő alatt ugyan, de Gwyneddnél partra sodorták a többtonnás roncsot. A vadászgép felbukkanása akkora szenzációt keltett, hogy pontos helyét titokban tartották, mielőtt még akár egészben, akár darabokban, de valaki hazaviszi.

Többezernyi hógolyó

A különös természeti jelenség 2016-ban nyűgözte le a tudósokat: a nyugat-szibériai Ob-öböl partjainál majdnem tíz kilométernyi területet hógolyók borítottak be. A sekély, fagypont körülire hűlt vízben apró jégdarabok alakultak ki, amelyekből a szél és a hullámok nagy kerek gömböket formáltak. A teniszlabdától az egyméteres, hatalmas gömbökig különféle méretben érkeztek a partra a hóemberalkatrészek.

Hatalmas dobókocka

2017-ben az idahói Coeur d'Alene lakói kissé értetlenül álltak, amikor egy hatszor hat méteres rozsdás dobókockát mosott partjaikra a víz. A fémkocka egyik oldalából csövek lógtak ki, de a nagymértékű rozsda ellenére a fehér pöttyök makulátlanul ragyogtak. Végül kiderült, hogy a kocka egy régi tárolótartály volt a parton, amire Chris Gridley játékos kedvében pöttyöket festett. A nagy esőzések és áradások besodorták a kockát a vízbe, de később ismét partra került. 

Egy életveszélyes német tengeralattjáró

1919-ben, amikor az első világháború épphogy véget ért, az angliai Hastings városka lakói egy reggel sokkot kaptak, amikor egy hatalmas német tengeralattjárót találtak a partjaiknál. A harci eszközről mindenki hallott már, de szinte senki sem látott ilyet közelről. A néptelen járművet tehát nemcsak kívülről nézték meg: a város jegyzője elkezdett pénzt kérni az emberektől, hogy lefényképezze őket a fedélzeten, két parti őr pedig fontos embereket kezdett körbevezetni a tengeralattjáró belsejében. Csakhogy röviddel ezután nagyon betegek lettek, életüket is vesztették. Valószínűleg a tengeralattjáró akkumulátoraiból szivárgó klórgáz okozta a bajt. Na de hogy került a tengeralattjáró egyáltalán a hastingsi partra? Az első világháború végén a császári német haditengerészet megadta magát a szövetségeseknek, átadva nekik minden fegyverüket, beleértve ezt a bizonyos U–118-as tengeralattjárót is. A járművet ezután Franciaországba szállították, és bontásra ítélték. Csakhogy útközben a La Manche csatornán a viharos időjárás miatt elszakadtak a vontatókötelek, és az U–118 céltalanul sodródott a tengeren, amíg Hastings partjainál partra nem vetette a víz.

1919, Hasting: hatalmas tengeralattjárót találtak a parton
1919, Hasting: hatalmas tengeralattjárót találtak a partonPaul Thompson/FPG / Getty Images Hungary

E.T. hazatért

Bizony, az alacsony, barna, ráncos bőrű, nagy szemű lény, az E.T., a földönkívüli című, 1982-es film sztárja – legalábbis a figura szinte pontos mása nagy felfordulást okozott hosszú évekkel később. A történet úgy kezdődött, hogy 2011-ben Margaret Wells hampshire-i otthonát kirabolták. A betörők többek között egy életnagyságú E.T.-t is elvittek el, amelyet Wells lánya készített egy színpadi sminktanfolyam keretében. Pár hónapot és néhány mérföldet előrehaladva Portsmouthban egy strandoló észrevette, hogy egy holttest sodródik a hullámokban. Pánikszerűen hívta a rendőrséget, de amikor megjelentek, hogy megnézzék, kiderült, hogy a test nem más, mint Margaret E.T.-je. A figura így végül visszakerült oda, ahonnan elvitték. 

E.T. Steven Spielberg társaságában
E.T. Steven Spielberg társaságábanMark Sennet / Getty Images Hungary

Valami furcsa az űrből

Idén júliusra is jutott egy érdekesség, amit a rejtélyes víz sodort partra. Egy nagy, henger alakú tárgyat találtak a nyugat-ausztráliai Green Head strandon. A furcsa elem mintha egy űrrakétához tartozott volna korábban – de amíg a szakértők nem voltak biztosak benne, mivel is állnak szemben, veszélyesnek minősítették a tárgyat. Később kiderült, hogy valóban egy űrrakéta alkatrészéről volt szó, ami valószínűleg egy egy hónappal korábban fellőtt indiai járműről szakadt le. 

Egy zongora a parton

2011 januárjában egy félig-meddig megégett zongora bukkant fel a Biscayne-öböl egyik homokpadján, néhány száz méterre keletre Miami Shorestól. A róla készült képek heteken belül világszerte elterjedtek, még a National Geographicben is megjelent egy. Kiderült, hogy ezt a tárgyat nem a víz sodorta partra: egy tinédzser, Nicholas Harrington, az apja, a díszlettervező Mark, a testvére és egy szomszédja vitték oda és gyújtották fel a zongorát a homokpadon szilveszter napján.

A megégetett zongora Miami partjainál: szokatlan tárgy a strandon
A megégetett zongora Miami partjainál: szokatlan tárgy a strandonJoe Raedle / Getty Images Hungary

A tinédzser „szürreális videót” akart készíteni a homokpad legmagasabb pontján álló, égő zongoráról, háttérben Miami csillogó látképével, hogy lenyűgözze a manhattani Cooper Union főiskolai felvételi bizottságát. A hivatalos szervek ezt nem értékelték, látogatást tettek a 16 éves Nick Harrington otthonában, majd ultimátumot adtak neki: 24 órán belül távolítsa el a zongorát a Biscayne-öbölből, különben bűncselekménnyel vádolják meg, és 5000 dolláros pénzbírságot kell fizetnie. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra