A hőség az oka: ilyen veszélyes vírusokat terjesztenek a szúnyogok

GettyImages-956807606

Az idei, igencsak meleg nyáron a szúnyogok olyan területeken is terjesztettek egyes vírusokat, amelyeken korábban az ezek okozta megbetegedések még nem fordultak elő ilyen gyakorisággal.

Keleti lóenkefalitisz, Powassan-vírus, malária, nyugat-nílusi és dengue-láz: a betegségek eddig sem voltak ismeretlenek az Egyesült Államok területén, de 2023-ban meglepő mennyiségű esetet fedeznek fel, ami óvatosságra inti és aggodalommal tölti el a szakembereket.

A ritka, rovarok terjesztette betegségek esetszámai hétről hétre emelkednek az USA-ban, ezen a héten Alabamában egy halálos áldozata is volt a keleti lóenkefalitisznek. Húsz év után nyolc, helyi megfertőződésből származó maláriás esetet is rögzítettek az országban. Connecticutban négy amerikai is megfertőződött Powassan-vírussal.

A vírusokat terjesztő szúnyogok „szezonja” egyre hosszabb, és egyre északabbra jelennek meg a betegségek
A vírusokat terjesztő szúnyogok „szezonja” egyre hosszabb, és egyre északabbra jelennek meg a betegségekManuel Orero Galan / Getty Images Hungary

Ezek a betegségek nemcsak ritkák, de meglehetősen veszélyesek is. A lóenkefalitisz akár halálos agyödémát is okozhat,

halálozási rátája 30 százalékos, a fertőzést túlélők komoly részénél pedig maradandó idegrendszeri károsodás alakul ki.

A betegséget szúnyogok terjesztik, csakúgy, mint a maláriát vagy a dengue-lázat: utóbbiból a legtöbben felépülnek, de nagyságrendileg minden huszadik betegnél súlyos, halálos változata alakul ki a betegségnek. A Powassan-vírus terjedéséért kullancsok felelnek, gyógymód nincs a kórra, a fertőzöttek tizede pedig belehal a betegségbe.

A szakértők szerint bár a növekvő esetszámok aggasztók, egyáltalán nem meglepők, mivel

a globális felmelegedés következtében pontosan erre lehetett számítani, a vírusok terjedése pedig ősszel is folytatódhat,

és azon sem kell meglepődni, ha akár télen találunk kullancsot bőrünkbe fúródva az enyhe időjárás következményeképp.

A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy egyelőre kis esetszámokról van szó, azonban ennek ellenére oda kell figyelni a jelenségre, amely várhatóan a jövőben sem szorul vissza – sőt, a felmelegedéssel egyre erőteljesebb lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra