Szándékosan fertőznék meg csonttörő lázzal a betegeket, újabb világjárványtól tartanak

GettyImages-107429739

Kockázatosnak tűnő kísérletbe kezdenének a britek, akik Dengue-lázzal fertőznék meg a betegeket. A betegség magas lázzal, csonttörés erősségű fájdalmakkal és esetenként vérzéssel jár, s alapvetően a szúnyogok terjesztik Ázsiában és a trópusokon.

A kutatók viszont szándékosan adnának a fertőző trópusi vírusból az önkénteseknek. Más szakértők viszont attól tartanak, hogy a kísérlet, amit idén terveznek elindítani, az egész országban elterjeszti a Dengue-lázat, és járvány tör ki. 

Jelenleg a fertőzés csak a világ trópusi részein létezik, például Afrikában, Dél-Amerikában és a Karib-térségben. A globális felmelegedés és a rengeteg utazó miatt a vírust terjesztő szúnyogok, köztük a dél-ázsiai tigrisszúnyog, már Európában is itt vannak, utóbbiból már Magyarországon is azonosítottak példányokat. Ennek ellenére hazánkból még nem jelentettek ilyen megbetegedést, és a fertőző szúnyogok száma sem magas.

A Dengue-láz Bangladesben jellemzően sokakat megbetegít
A Dengue-láz Bangladesben jellemzően sokakat megbetegítNurPhoto / Getty Images Hungary

A Dengue-láz mint világjárvány?

Az egészségügyi vezetőknek még jóvá kell hagyniuk a kutatási célból történő fertőzést, amelyet az adott cég Londonban akar megtartani, ráadásul a nyilvánosság előtt gondosan titkolt időpontban. A gondot az okozza, hogy a betegséget egyik ember átadhatja a másiknak vér útján. Ezért az önkénteseket arra kérik, hogy kerüljenek számos olyan tevékenységet, amely egy másik személy megfertőződéséhez vezethet. Ezek közé tartozik a véradás, a fogorvosi kezelés, bizonyos sportok is. A tervezett óvintézkedések ellenére a szakértők úgy vélik, hogy a szokatlan kísérlet elkerülhetetlen kockázatot rejt magában: az önkéntesek szabálykövetését nehéz ellenőrizni, s rossz esetben a vírus bejut a brit szúnyogokba, azok pedig egészen nagy sugarú körben képesek elterjeszteni a betegséget. Amire egyébként nincs gyógymód, sem védőoltás, igaz, a legtöbb beteg egy hét után kiheveri a fertőzést, és meggyógyul.

A rossz hír az, hogy akár elindítják a kísérletet, akár nem, az éghajlatváltozás miatt a trópusi betegségeket hordozó szúnyogok elől valószínűleg nem menekülünk, a jövőben képesek lesznek az áttelelésre, és egyre több is érkezik majd belőlük.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra