Szándékosan fertőznék meg csonttörő lázzal a betegeket, újabb világjárványtól tartanak

GettyImages-107429739

Kockázatosnak tűnő kísérletbe kezdenének a britek, akik Dengue-lázzal fertőznék meg a betegeket. A betegség magas lázzal, csonttörés erősségű fájdalmakkal és esetenként vérzéssel jár, s alapvetően a szúnyogok terjesztik Ázsiában és a trópusokon.

A kutatók viszont szándékosan adnának a fertőző trópusi vírusból az önkénteseknek. Más szakértők viszont attól tartanak, hogy a kísérlet, amit idén terveznek elindítani, az egész országban elterjeszti a Dengue-lázat, és járvány tör ki. 

Jelenleg a fertőzés csak a világ trópusi részein létezik, például Afrikában, Dél-Amerikában és a Karib-térségben. A globális felmelegedés és a rengeteg utazó miatt a vírust terjesztő szúnyogok, köztük a dél-ázsiai tigrisszúnyog, már Európában is itt vannak, utóbbiból már Magyarországon is azonosítottak példányokat. Ennek ellenére hazánkból még nem jelentettek ilyen megbetegedést, és a fertőző szúnyogok száma sem magas.

A Dengue-láz Bangladesben jellemzően sokakat megbetegít
A Dengue-láz Bangladesben jellemzően sokakat megbetegítNurPhoto / Getty Images Hungary

A Dengue-láz mint világjárvány?

Az egészségügyi vezetőknek még jóvá kell hagyniuk a kutatási célból történő fertőzést, amelyet az adott cég Londonban akar megtartani, ráadásul a nyilvánosság előtt gondosan titkolt időpontban. A gondot az okozza, hogy a betegséget egyik ember átadhatja a másiknak vér útján. Ezért az önkénteseket arra kérik, hogy kerüljenek számos olyan tevékenységet, amely egy másik személy megfertőződéséhez vezethet. Ezek közé tartozik a véradás, a fogorvosi kezelés, bizonyos sportok is. A tervezett óvintézkedések ellenére a szakértők úgy vélik, hogy a szokatlan kísérlet elkerülhetetlen kockázatot rejt magában: az önkéntesek szabálykövetését nehéz ellenőrizni, s rossz esetben a vírus bejut a brit szúnyogokba, azok pedig egészen nagy sugarú körben képesek elterjeszteni a betegséget. Amire egyébként nincs gyógymód, sem védőoltás, igaz, a legtöbb beteg egy hét után kiheveri a fertőzést, és meggyógyul.

A rossz hír az, hogy akár elindítják a kísérletet, akár nem, az éghajlatváltozás miatt a trópusi betegségeket hordozó szúnyogok elől valószínűleg nem menekülünk, a jövőben képesek lesznek az áttelelésre, és egyre több is érkezik majd belőlük.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra