Mi történt a '90-es évek legendás modelljeivel? Üzletasszonyként és anyaként is rendkívül sikeresek

cindynyit

Cindy, Claudia, Linda, Naomi, Christy és Kate. Néhány név a klasszikus szupermodell-generációból, akiket nagyobb csodálat és hírverés övezett, mint a legnagyobb filmsztárokat. Ők azok a szupermodellek, akik az 1990-es évek elején megváltoztatták a divatot. Ezek az egykori szupermodellek még mindig tündökölnek: a legtöbbjük még most is a kifutón van, és üzletasszonyként is nagyon sikeres.

Nemhiába vált szállóigévé Linda Evangelista elszólása, hogy „napi 10 ezer dollárnál kevesebbért nem kelek fel reggel”. A ’90-es években az összes címlapon még a szupermodellek pózoltak, nem pedig színésznők. Nem csoda, hiszen a nagy generáció modelljei egyedülálló kisugárzásukkal, gyönyörű arcukkal és tökéletes alakjukkal a férfiakat és a nőket egyaránt megbabonázták. A „nagy generáció” szupermodelljei kirobbanóan nőiesek és egészségesek voltak, rendkívüli aurájuk pedig mindenkit magával ragadott. Bár a szó klasszikus értelmében vett szupermodelleknek leáldozott az aranykora, a modellkirálynők túl az ötvenen is ragyogóan néznek ki, üzletasszonyként és édesanyaként is kiteljesedtek.

Védjegye az anyajegye

A világ legismertebb szupermodellje, Cindy Crawford klasszikus szépségével, tökéletes alakjával és az ikonikus anyajegyével a világ legkeresettebb modellévé vált. Nagyon fiatalon, 16 évesen fedezte fel egy divatfotós, amikor Cindy a kukoricaföldeken dolgozott. Sokáig nem akarták foglalkoztatni, mivel anyajegyet visel az ajka felett, amit viszont nem volt hajlandó leműttetni magáról, így végül ez lett a védjegye. A nagy áttörést a Pepsi reklámja hozta meg neki, amely révén világhírű lett. Három évvel később Christy Turlington, Linda Evangelista, Tatjana Patitz és Naomi Campbell topmodellek mellett szerepelt a brit Vogue 1990. januári kiadásának címlapján. Kisvártatva pedig szerepet kapott George Michael Freedom című klipjében, amely révén nevét és arcát az egész világ megismerte. 

A sztármodell Cindy Crawford lánya is a divatszakmában helyezkedett el
A sztármodell Cindy Crawford lánya is a divatszakmában helyezkedett elDavid M. Benett / Getty Images Hungary

Örökletesek a génjei

Ki hinné, hogy a világ egyik legszebb nője ma már 57 éves? Két gyermeke, Kaia és Presley is rendkívül sikeres modellek. Crawford magánélete rendkívül harmonikus: bár néhány évig Richard Gere párja volt, 1998 óta Rande Gerber modell és üzletember felesége. Cindyt lánya, Kaia Gerber is követte a pályán: az édesanyjára rendkívül hasonlító lány 15 éves korától fogva kifutón van, 2016-ban anya és lánya együtt szerepelt a Vouge Paris címlapján. Cindy rendszeresen feltűnik a világot jelentő deszkákon, az egyik legutóbbi nagy dobása az volt, hogy Gianni Versace néhai divattervező előtt tisztelegve Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Helena Christensen és Carla Bruni modellekkel együtt zárta a Versace 2018 tavaszi/nyári divatbemutatóját. Üzletasszonyként is remekül megállja a helyét, míg korábban fitneszvideókkal jelentkezett, mostanában lakberendezési cikkeket tervez, továbbá piacra dobta a kozmetikai márkáját, a Meaningful Beautyt.

A szende német

A német Brigitte Bardot-t, Claudia Schiffert egy düsseldorfi diszkóban fedezte fel a Metropolitan divatügynökség igazgatója. Claudia, aki egyébként egy neves német jogász lánya, 700 címlapon szerepelt már, és Németország legszebb nőjének tartják. Igaz, hogy már 53 éves, de 20 évet simán letagadhatna ez a rendkívül szerény szőke szépség, Karl Lagerfeld néhai divattervező legnagyobb múzsája. Claudia számos, akkoriban még feltörekvő divatmárkát futtatott be gyönyörű arcával és ártatlan kisugárzásával: 1989-ben ő lett a Guess arca, rekordeladásokat produkálva a divatcégnek, majd 1992-ben 10 millió dolláros szerződést írt alá a Revlon kozmetikai céggel. Bár már nem számított éppen fiatalkának, 1999-ben sztárgázsiért kötött szerződést a L’Oréallal, amelynek azóta is a reklámarca. 2000-ben azt nyilatkozta, hogy nem vállal több címlapfotózást, szerencsére folyamatosan megszegi ezt az ígéretét. 23 évvel a karrierjét elindító Guess-kampány után 2012-ben ismét részt vett az amerikai márka fotózásán. Legutóbb szerepelt a Mango-kampányban, két éve pedig high end makeup kollekciót dobott piacra, Claudia Schiffer néven.

Németország első számú exportcikke: Claudia Schiffer
Németország első számú exportcikke: Claudia SchifferSamir Hussein / Getty Images Hungary

David Copperfield nem varázsolta el

Ami a magánéletét illeti, annak idején az volt a legnagyobb szenzáció körülötte, hogy néhány éven át (látszat)házasságban élt David Copperfield illuzionistával. 2002-ben férjhez ment Matthew Vaughn filmrendezőhöz, akitől egy fia, Caspar Matthew, és két lánya, Clementine Poppy és Cosima Violet született. Amikor éppen nem üzletasszonyi kvalitásait csillogtatja meg, családjával együtt egy 1574-ben épült brit kastélyban él. 

Linda Evangelista tragédiája

Az 57 éves kanadai szupermodell hírneve és szépsége valamennyi riválisát lekörözte. A „kaméleon szépségre” a nagyvilág George Michael Freedom című klipjében figyelt fel, és utána nem volt olyan divatbemutató vagy fotózás, amelyiken ne Linda lett volna a középpontban. Talán emiatt is az egész világot sokkolta, amikor kiderült, hogy miért vonult vissza és rejtőzött el Linda Evangelista a kétezres évek végén. Kiderült, hogy balul sikerült az egyik szépségbeavatkozása, és a CoolSculpting kezelését követően paradox zsírhiperplázia alakult ki nála, azaz a szupermodell ott hízott meg, ahol éppen fogyni akart volna. Hiába vetette később alá magát még számos beavatkozásnak, semmi sem segített rajta, hogy visszanyerje eredeti szépségét és alakját.

Linda Evangelista a Fendi 2022-es divatbemutatóján
Linda Evangelista a Fendi 2022-es divatbemutatójánRandy Brooke / Getty Images Hungary

Trükkös Vouge-címlap

Végül a közösségi médiában felvállalta a vele történteket, így a tavaly augusztusi Vouge a címlapjára tette. Linda arcvonásait azonban apró tapaszokkal húzták meg, és hatalmas kendőt viselt, így tudták nála elérni azt, hogy megközelítse a régi szépségét. A legutolsó hír a tragikus sorsú szépségről az, hogy a Fendi divatház 2022-ben exkluzív szerződést kötött vele, és 15 év után újra a kifutón állhatott. Ami a magánéletét illeti, rövid ideig Fabien Barthez focista szerelme volt, akitől azonban elvetélt. Később, 2006-ban François-Henri Pinault-val való kapcsolatából született meg fia, Augustin James. Pinault kisvártatva lelépett Salma Hayekkal, ám Linda boldogsága töretlen a rá nagyon hasonlító Augustinnel.

A fekete párduc botrányos élete

A botrányhős fekete párducot, Naomi Campbellt 15 évesen fedezték fel, és néhány éven belül büszke tagjává vált a világ legmeghatározóbb modelljei elitklubjának. Annak idején, a ’80-as évek végén Campbell Christy Turlingtonnal és Linda Evangelistával alkotta a szentháromságnak nevezett triót, mivel ők hárman voltak koruk legkeresettebb modelljei.

A fekete párduc Naomi 50 évesen lett anya
A fekete párduc Naomi 50 évesen lett anyaMarc Piasecki / Getty Images Hungary

Megküzdött az előítéletekkel

Sőt, olyan is előfordult, hogy a ’80-as években nem akarta alkalmazni a bőrszíne miatt a Dolce & Gabbana, azonban Evangelista és Turlington közölte, hogy Naomi nélkül ők se lépnek fel. Végül 1988-ban ő lehetett a legelső fekete modell, aki a francia Vouge címlapján szerepelt. Naomi karrierjében is áttörést hozott George Michael Freedom című gigaslágere, de szerepelt Michael Jackson egyik klipjében is. A fekete párduc önálló énekesi karrierrel is megpróbálkozott, de finoman fogalmazva nem jött be neki. A temperamentumos modell viharos magánéletével mindig tele volt a média: botrányos kapcsolata volt a teljesség igénye nélkül Puff Daddyvel, Mike Tysonnal, Flavio Briatoréval és Robert De Niróval.

Miss Hurrikán

Szeszélyes viselkedése révén is hírhedtté vált: az egyik öltöztetőnője beperelte, mert hozzávágta a telefonját. A hatalmas balhéit azonban mindig megbocsátották neki a kifutón, hiszen a most 53 éves modell egyetlen percet se töltött el kifutó nélkül: 15 éves kora óta folyamatosan foglalkoztatják. A szépségiparban is kipróbálta oroszlánkörmeit, hiszen a nevét viselő Naomi Campbell parfümcsalád a ’90-es évek eleje óta töretlen népszerűségnek örvend. A nagy szupermodell-generációból tehát a fekete párduc még mindig a legfoglalkoztatottabb, aki – nem mellesleg – 2021-ben anya lett, egy kislánynak adott életet.

Christy, a bűbájos aktivista

A nagy modellgeneráció legvisszafogottabb és legtermészetesebb tagja Christy Turlington, az 53 éves Christy amellett, hogy aktivistaként dolgozik, a mai napig vállal fotózásokat. Turlington természetes bájával és intelligenciájával felkerült 2014-ben a világ 100 legbefolyásosabb emberének a listájára. Amellett, hogy Turlington rendszeresen megjelenik a Calvin Klein és a Maybelline kampányaiban, nagyon komoly humanitárius akciók fűződnek a nevéhez.

A szupermodell jó ügyekre használja a hírnevét
A szupermodell jó ügyekre használja a hírnevétRob Kim / Getty Images Hungary

A szülő nők jogaiért küzd

Miután 2003-ban nem várt komplikációkat okozott a szülése, erre tette fel az életét. Az Every Mother Counts nevű nonprofit szervezetét annak érdekében hozta létre, hogy minden anya számára biztonságos lehessen a terhesség és a szülés. Az alapítványt az előzte meg, hogy a szupermodell dokumentumfilmet forgatott No Woman, No Cry címmel, amely elmaradott országok várandós nőiről és az őket gondozókról szól. 2013-ban pedig újabb dokumentumfilmet forgatott, Every Mile, Every Mother címmel, ez a film azt mutatja be, hogy milyen akadályokat kell legyőzni a nőknek annak érdekében, hogy elérhessék a minőségi terhesgondozást.

Antidohányos jógakirálynő

A gyönyörű modell jelenleg a Harvard Medical School Globális Egészségügyi Tanácsának tagja, kiemelt szakterülete az anyai halálozás csökkentése. Ráadásul dohányzásellenes aktivistává is vált, holott korábban ő maga is napi 2 doboz cigarettát szívott el. Rengeteg karitatív feladata mellett üzletasszonyként sem tétlenkedik, hiszen létrehozott egy ayurvedikus bőrápoló termékcsaládot, saját női jógaruhákat fejlesztett ki, és már négyszer is lefutotta a maratont élete során.

Kate Moss, az igazi vadóc

Kate csupán később vált a nagy modellgeneráció legutolsó tagjává, aki a szupermodelléra utolsó idejében lépett a színre. A Calvin Klein csapzott külsejű üdvöskéje már 30 éve van a pályán, és nem titok, hogy igazi vadóc volt fénykorában. A szupermodell rengeteget bulizott, hajnalig dorbézolt, és a kábítószereket se vetette meg, nem csoda, hogy róla nevezték el a heroin chick megjelenést. A most 49 éves szupermodell a ’90-es években a leghíresebb buli- és fesztiválkirálynő volt, ami nagy hatást gyakorolt a megjelenésére, főként vagány, laza cuccokat viselt, melyek nagyon menőnek számítottak az underground körökben. Moss sosem rejtette véka alá vad bulizós énjét, az viszont kis híján a karrierjébe került, amikor 2005-ben a Daily Mirrorban megjelent róla egy botrányfotó. Akkor a legnagyobb divatházak elhatárolódtak tőle, ám Moss megrázta magát, egy év múlva visszatért a kifutókra, és 2006-ban elnyerte az Év Modellje díjat.

Kate Moss tehetségkutató ügynökséget alapított
Kate Moss tehetségkutató ügynökséget alapítottDimitrios Kambouris / Getty Images Hungary

A konzervatív anya

Bár Moss sohasem az üzletasszonyi érzékéről volt híres, mégis 2007 óta együttműködik a Topshop nevű brit ruhacéggel, amelyiknek már számos kollekciót is tervezett. Köztudott róla, hogy a divattervező Stella McCartney óriási barátnője, vele is számos kollaborációban vett már részt. 2016-ban létrehozta a Kate Moss Tehetségkutató Ügynökséget, amely eddig már 3 millió dolláros nettó vagyont hozott a szupermodellnek. Tavaly pedig újabb nagy durranással állt elő: szeptemberben elindította a Cosmoss szépségápolási termékcsaládot, amely bőrápoló és wellnesstermékeket tartalmaz. Lánya, a 20 éves Lila Grace Moss Hack pedig édesanyja babérjaira tör a kifutókon. A jelek szerint Lila Grace-nak is ugyanúgy felvágták a nyelvét, akár korábban az édesanyjának. A modellként szárnyait bontogató lány ugyanis azt nyilatkozta a világhírű anyjáról, hogy „menthetetlenül megöregedett, és konzervatív lett”.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra