Egy tabuval kevesebb, Lila Moss inzulinpumpával vonult a kifutón

GettyImages-1235404532

A kifutókon bármi megtörténhet, de olyat ritkán látni, hogy a közösségi média által mozgásban tartott tökéletességhajhászásba beleférjen az egészségügyi problémák kirakatba pakolása.

Ennek a kendőzetlen őszinteségnek lehettünk szemtanúi a milánói divathéten, a Fendi és a Versace közös divatbemutatóján, ahol a szupermodell, Kate Moss lánya, Lila bevállalt egy egészen érdekes kiegészítőt.

Noha a fürdőruhát bemutató modell viselt magán érdekes darabokat, mind közül legérdekesebb a combjára erősített vezeték nélküli inzulinpumpa volt, amely az 1-es típusú cukorbetegek mindennapjait segíti, méghozzá oly módon, hogy megfelelő módon adagolja az inzulint egy kis katéter jóvoltából a szervezetbe. Az inzulinpumpa használata kényelmes, egyszerűbb, mint az inzulinadagoló pen, amivel napjában többször szükséges megszúrnia magát a betegnek. Magyarországon körülbelül párezer fő használ inzulinpumpát, de a szám folyamatosan növekszik, hiszen az OEP is támogatást ad a készülékre, mely folyamatosan adagolja a beállított napi mennyiségű inzulint.

A betegséget a 19 éves modell korábban sem tekintette tabunak. Egy magazinnak beszélt már arról, hogy ő is az 1-es típusú diabétesszel küzd, aminek látható jelei nincsenek, ezért is roppant fontos a betegség időben történő felismerése.

A modell most még egy lépést tett annak érdekében, hogy az emberek ezt a betegséget felvállalják, ami betalált a közvéleménynél. A közösségi média oldalakon számos elismerő szót kapott, melynek lényege, hogy tettével sok, a betegséggel küzdőnek tette könnyebbé és elviselhetőbbé a mindennapjait, mert nekik azt üzente, nincsenek egyedül a problémájukkal.

Mint ismeretes, a cukorbetegség egy olyan anyagcserezavar, amikor a cukor hasznosításáért felelős inzulinból nincs elegendő, vagy kórosan lecsökken a sejtek érzékenysége az inzulinra, emiatt pedig megemelkedik a vércukorszint. Gyerekeknél a cukorbetegség 1-es típusa a jellemző, ami egy autoimmun betegség, és kialakulásának a pontos okai a mai napig sem ismertek. Ilyenkor a szervezet megtámadja a saját inzulintermelő sejtjeit, és szélsőséges esetben akár teljesen el is pusztíthatja azokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra