A szájban lévő baktériumok halált is okozhatnak – a rossz lehelet is lehet tünet

GettyImages-519123946

A szájban lévő baktériumok nem csupán rossz leheletet és ínybetegséget okozhatnak. Éppen ezért az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy e tünetek egyikét sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ha nem kezelik, akár halált okozó betegséghez is vezethetnek.

A mellkasi fájdalom, a gyomorfájdalom, a rosszullét és az izzadás is a szívbetegség jele lehet, ám a kutatók legfrissebb ismeretei szerint a szájhigiéniánk is árulkodó lehet, ha keringési problémával kell szembenéznünk.

A szájban lévő baktériumok is veszélyesek lehetnek

A szívbetegségek és a szájban lévő baktériumok közti összefüggést vizsgáló skóciai Aberdeeni Egyetem munkatársai elmondták: teljesen normális és egészséges, ha baktériumok vannak a szájban, azt azonban nem értették, hogyan alakulhat át néhány teljesen ártalmatlan „jó” baktérium olyanná, amely végül szívrohamhoz vezető ínybetegséget okoz. A vizsgálatok szerint ezek a baktériumok ínyfertőzéshez, majd, ha nem kezelik, ínygyulladáshoz és -vérzéshez vezetnek.

A gyulladt íny is árulkodó jel lehet
A gyulladt íny is árulkodó jel lehetMarina Demeshko / Getty Images Hungary

Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy ha a fenti szájhigiénés panaszokat bármelyikét is tapasztaljuk, semmiképpen ne hallgassuk el a háziorvosunk előtt.

Ez követeli a legtöbb emberéletet

A koronavírus-járvány ellenére a keringési betegségek és a rák okozta a legtöbb elhalálozást az Európai Unió tagországaiban 2020-ban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból. 

Magyarországon a halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ami évente hazánkban több tízezren ember halálát okozza. Ezért is nagyon fontos felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Sajnos a hazai lakosság 30 százaléka magas vérnyomástól szenved, illetve átlagosan évente 22 ezren kapnak infarktust, míg további 2000-en agyvérzést.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra