A szájban lévő baktériumok halált is okozhatnak – a rossz lehelet is lehet tünet

GettyImages-519123946

A szájban lévő baktériumok nem csupán rossz leheletet és ínybetegséget okozhatnak. Éppen ezért az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy e tünetek egyikét sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ha nem kezelik, akár halált okozó betegséghez is vezethetnek.

A mellkasi fájdalom, a gyomorfájdalom, a rosszullét és az izzadás is a szívbetegség jele lehet, ám a kutatók legfrissebb ismeretei szerint a szájhigiéniánk is árulkodó lehet, ha keringési problémával kell szembenéznünk.

A szájban lévő baktériumok is veszélyesek lehetnek

A szívbetegségek és a szájban lévő baktériumok közti összefüggést vizsgáló skóciai Aberdeeni Egyetem munkatársai elmondták: teljesen normális és egészséges, ha baktériumok vannak a szájban, azt azonban nem értették, hogyan alakulhat át néhány teljesen ártalmatlan „jó” baktérium olyanná, amely végül szívrohamhoz vezető ínybetegséget okoz. A vizsgálatok szerint ezek a baktériumok ínyfertőzéshez, majd, ha nem kezelik, ínygyulladáshoz és -vérzéshez vezetnek.

A gyulladt íny is árulkodó jel lehet
A gyulladt íny is árulkodó jel lehetMarina Demeshko / Getty Images Hungary

Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy ha a fenti szájhigiénés panaszokat bármelyikét is tapasztaljuk, semmiképpen ne hallgassuk el a háziorvosunk előtt.

Ez követeli a legtöbb emberéletet

A koronavírus-járvány ellenére a keringési betegségek és a rák okozta a legtöbb elhalálozást az Európai Unió tagországaiban 2020-ban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból. 

Magyarországon a halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ami évente hazánkban több tízezren ember halálát okozza. Ezért is nagyon fontos felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Sajnos a hazai lakosság 30 százaléka magas vérnyomástól szenved, illetve átlagosan évente 22 ezren kapnak infarktust, míg további 2000-en agyvérzést.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra