Mit vegyek fel szilveszterkor, avagy glamourtippek alaktípusonként

GettyImages-629762194
Olvasási idő kb. 6 perc

Az ünnep emelkedett hangulata, varázsa, csillogása az öltözködésben is tükröződik, a szilveszteri outfit már lehet bohókásabb, kihívóbb a karácsonyi meghitt eleganciánál. Adunk pár öltözködési tippet alaktípusonként, még akkor is, ha az ünnepek alatt kicsit mindenki „almább” a szokásosnál.

Egy igazi nő számára az ünnepi készülődés nem merülhet ki a bevásárlás, főzés, ajándékbeszerzés, fa- és lakásdekorálás, csomagolás káoszán való felülkerekedésben. Valódi időzsonglőr-kihívás minden tennivaló mellett nem kifacsarva, játszóruhában odazuhanni a fa elé, vagy szilvesztereste nem 23:40-kor felkapni valami random göncöt, hogy a pezsgőspoharat már méltó pompában kapjuk kézbe. 

GettyImages-1058566062
svetikd / Getty Images Hungary

A jól megválasztott frizura és smink, manikűr és egyebek mellett megnyugtató lenne időben gondoskodni tudni az ideális ruhadarabokról is. Most sorra veszünk néhány fontos szempontot a választáshoz szilveszterre.

 

Az ideális választás…

Az alkalomhoz illő öltözködés már a megfelelő textilválasztásnál kezdődik, a fényes selyem, szatén, organza vagy a téliesebb bársonyanyagok már önmagukban is ünnepélyességet kölcsönöznek a megjelenésnek. A csipke, tüll harmonikus kiegészítője lehet bármelyiknek, és fokozza a nem mindennapi hatást. A fémesen csillogó, flitteres, strasszos, csillogóval átszőtt anyagok a szó szoros értelmében is emelik az ünnep fényét és ragyogó külsőt biztosítanak.  

GettyImages-637130968
Romeo13 / Getty Images Hungary

A most a trendekben is előkelő helyet elfoglaló rakott szoknya vagy ruha szintén elegáns választás lehet helyesen kombinálva. Színekben érdemes alapvetően figyelembe venni a színtípusunknak megfelelő árnyalatokat, de a fekete, a sötétbordó, mélykék és zöld színek is jolly joker opciók alkalomra. 

GettyImages-1209911157
lambada / Getty Images Hungary

Ha a textília önmagában nem csillog túlságosan, egyszínű, esetleg selyemfényű, akkor elbírja a nagyobb és ragyogásában intenzívebb bizsu/ékszer kíséretet. A kiegészítők jelentősége az alkalmi viseleteknél is nagy:

GettyImages-1094768184
bonetta / Getty Images Hungary

egy bross, a dekoltált ruhához egy impozáns nyakék, a szabadon lévő vállakhoz és feltűzött, vagy éppen pimaszul rövid, szexis hajhoz egy logó fülbevaló hatásosabb lehet, mint gondolnánk.  

Komfortzónán belül vagy kívül?

A kényelmi szempontok alapvetően háttérbe szorulnak ebben az időszakban! Ez igaz a nadrág mellőzésétől a (lábgyilkos) magas sarkú cipő előnyben részesítésén át jó néhány aprónak tűnő részletre. A szoknya vagy az egyberuha például sokkal elegánsabb a nadrágnál, mégis, ha valaki nagyon nem szoknyapárti, vagy takarva szereti tudni lábait és ragaszkodik a pantallóhoz, választhat az ünnepre, mondjuk, bővebb szárú szoknyanadrágot magas sarkúval. Nem szempont az sem, hogy mennyire fázunk alkalmi toalettünkben, lehet odakint fehér a karácsony, ha a ruhának nincs háta, vagy kint vannak a vállak, akkor ezt kell elviselnünk. „A szépségért szenvedni kell” – megmondták már dédanyáink is, és különben is, egyszer van december vége egy évben (legközelebb fázva feszengeni kényelmetlenül, de meseszépen majd úgyis csak a báli szezonban kell majd, és néhány hónappal később már kárpótoljuk is magunkat ezekért az áldozatos percekért a strandon napozva). 

Ildomos tartózkodni a túl világos színek használatától, mintás ruha esetében a tematika szerencsés esetben harmonizál az ünneppel, nemcsak a napernyő-, nyalóka-, pálmafamotívumok kiiktatására célzok, de az apró virágos is inkább tavaszi-nyári, a széles csíkos valószínűleg túl sportos, ehhez hasonlóan, a testszínű harisnya, pláne ha még matt is, mindenképp kerülendő.

De hogy is van ez alaktípusonként?

Nem vagyunk egyformák, mindenki mást szeret magán látni, és más is áll jól neki. Ettől kerek a világ, és ettől szép minden nő a maga módján.

GettyImages-1321644937
Denis Kalinichenko / Getty Images Hungary

Egyesek gyümölcshöz, mások betűkhöz hasonlítva a női sziluettet megkülönböztetnek körte és alma, A, H, V vagy X vonalú alaktípust, vagy éppen homokórát. Az alábbi kis illusztráció segíthet eldönteni a bizonytalanoknak, hogy melyik típusba is tartozhatnak:

GettyImages-1064302016
Beeldbewerking / Getty Images Hungary

A legáhítottabb alaktípus a homokóra, az ilyen hölgyek sok mindent megengedhetnek maguknak, bátran hangsúlyozzák karcsú derekukat széles vagy elütő színű övvel, derékban húzott fazonú ruhákkal! Jól áll nekik a deréktól bővülő szoknya, de alakjuk nőies egy magas derekú nadrágban is. Nem érdemes szerencsés adottságaikat egyenes vonalú vagy túl bő fazonokkal elrejteni a közönség elől. 

Az alma vagy O betű típusába tartozó hölgyek inkább dekoltázsukat törekedjenek hangsúlyozni derékvonaluk helyett, érdemes hosszanti és vékony csíkos anyagot választani minta esetén, de semmiképp nem keresztbe vagy széles csíkosat. Bővebb ruha esetén ajánlottabb a rövid vagy térdig érőnél nem hosszabb. Kiegészítőként hosszúkás, logó fülbevaló, vagy egy egyenes fazonú, térdig érő egyberuhán, például, egy hosszan lelógó észrevehető méretű nyaklánc, amely vonala vezeti a szemet és nyújtja az alakot.

A körte, vagy A alakú hölgyeknek felül világos és alul sötétebb színekben érdemes gondolkoznia, felül mehet a keresztbe csíkos, akár vastagabb csíkkal is, lehet ejtett vállú a felsőrész, vagy akár egy nagy selyemvirág bross a blúzon. A cél a felsőtestre terelni a figyelmet. Az A vonalú rövid ruhák nagyon kellemes hatást érhetnek el az ilyen típusú hölgyeken. Nadrág helyett a deréktól bővülő szoknya feltehetően előnyös választás számukra, annak pontos hosszát mindenkinek érdemes magának kitapasztalnia a tükör elé állva akár centinként fentebb vagy lentebb engedve a textilt. Bámulatos, mennyire nem mindegy, és milyen nagy különbséget okoz látványban egy-két centiméter is.

GettyImages-629762194
Aniskova_Yulia / Getty Images Hungary

A szélesebb vállú, sportos, V alkatú hölgyek semmiképp se hangsúlyozzák válltöméssel deltás alakjukat! Játszhatnak helyette mondjuk egy mélyebben dekoltált V alakú nyakkivágással, ami eltereli a figyelmet a vállakról, keskenyebb csípőjükre megengedhetnek maguknak egy hangsúlyosabb, több anyagot felhalmozó szoknyát akár. Mivel derekuk általában jóval keskenyebb a válluknál, terelhetik arra is a tekintetet egy szembetűnőbb övvel. A hosszan lelógó nyakbavaló esetükben is jótékonyan befolyásolja a vizuális hatást.

A kicsit fiúsabb testalkatú hölgyeknek, akik nincsenek kimondottan darázsderékkal megáldva, célszerű amúgy is egyenes vonalú ruhákat viselniük, vagy akár nadrághoz bővebb blúzt betűrve, így könnyen azt a látszatot keltik, hogy derékban kisebbek váll- vagy mellszélességüknél. Terelhetik a figyelmet vállukra egy csónaknyakú vagy ejtett vállú felsővel, ami a vállak szélesítésével egy időben a derekat láttatja keskenyebbnek. Egy bő szoknya is nőies hatást kelthet az ilyen alaktípusú hölgyeknél.

Örömteli válogatást, boldog öltözködést és elégedett szilvesztert kívánok egy csodás új év elé!

GettyImages-157672831
izusek / Getty Images Hungary

MOLNÁR-ZOLNAY FRUZSINA

Az Ez kell a Nőnek stílustanácsadója, a Dívány szakértője. Divat- és stílustervezői képesítését a Budapesti Divatiskolában szerezte bölcsész-, nyelvtanári és marketingdiplomái kiegészítésére 2006-ban.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek