2300 éves szerelmes levél került elő a szarkofágból: ez állt benne

GettyImages-539855735

Egy ókori tábornok szarkofágjában találták meg azt az eddig ismert legrégebbi szerelmes levelet, amit a feltételezések szerint 2300 évvel ezelőtt írtak. Az ereklye eredetileg gyászbeszéd lehetett, és különlegessége, hogy megnevezi a levél szerzőjét és címzettjét is.

A szerelmes üzenetre mindössze néhány hete bukkantak rá a törökországi İznik városában, ahol a település történelmi és kulturális jelentősége ellenére csak nemrég nyitották meg az első múzeumot.

Gazdag történelmi és kulturális múlt

İznik városa talán nem olyan népszerű, mint a közeli Isztambul, ennek ellenére ugyanolyan hosszú és gazdag történelmi múlttal rendelkezik, mint Törökország Bizáncként is ismert kulturális, művészeti és gazdasági központja. 

A szerelmes levél mellett Antigonus szarkofágja az egyik nevezetes látványosság a múzeumban
A szerelmes levél mellett Antigonus szarkofágja az egyik nevezetes látványosság a múzeumbanAnadolu Agency / Getty Images Hungary

A terület Nagy Sándor uralkodását követően a Római Birodalom egyik legfontosabb központjává vált, majd Nicaea néven átkeresztelve a kereszténység egyik legfontosabb városa volt, mivel itt tartották meg akkoriban az első és a második nicaeai zsinatot is. Ezeken a találkozókon fektették le formálisan a vallás néhány alapvető tézisét.

Az azóta eltelt évszázadok során a város átélt földrengéseket, katonai inváziókat, gazdasági és társadalmi hanyatlásokat, még a modern korban is megesett, hogy megsemmisültek a város legrégebbi és legtiszteletreméltóbb történelmi örökségei. 

Vélhetően İznik hamarosan az UNESCO világörökségi helyszínek közé is bekerülhet. 

A szerelmes levél a legértékesebb ereklye

A fentiek ismeretében talán meglepő, hogy a városnak csak most lett saját múzeuma, amely az elmúlt két évben épült fel, és az İzniki Régészeti Múzeum nevet viseli. A gyűjtemény igen jelentős kulturális ereklyéket őriz, számos világhírnévre szert tett műtárgya van, a történelem előtti időktől egészen napjainkig.

Az ókori római gyászlevelet Nagy Sándor tábornokának sírjában találták
Az ókori római gyászlevelet Nagy Sándor tábornokának sírjában találtákAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Ezek közé tartozik egy római korból származó márvány társasjáték, a görög hősnek, Akhilleusznak szentelt, gazdagon díszített szarkofág, valamint Nagy Sándor tábornokának, I. Antigonosznak a szarkofágja.

Ám van egy ezeknél sokkal érdekesebb és nagyobb érdeklődésre számot tartó emléke is a múzeumnak.

Ez pedig nem más, mint egy ókori római gyászlevél, melyet Antigonosz sírjában találtak, lefordítottak, és megszületését követően 2300 évvel a látogatók elé tártak.

Egy egyetemes érzésről szól a levél

A levél szerzője, egy ismeretlen személy, Arete ír a hadvezér elvesztése által keletkezett fájdalmáról. A történészek egyetértenek abban, hogy a levélíró neve sokkal inkább egy ókori görög kifejezés vagy fogalom, ami annyit jelent, kiválóság. Attól függően, hogy ezt a tulajdonságot mire vagy kire alkalmazták, utalhatott például egy ember személyiségében rejlő teljes potenciálra, az erkölcsi erényeire, az önmegtartóztatás vagy igazságosság képességére, az erejére és a bátorságára, vagy egyszerűen arra, hogy jó egészségi állapotnak örvendett.
A fordítás szerint ezt jelenti a levél: 

„Én, a szomorú Arete, egész testemmel és lelkemmel kiáltok Antigonosz sírjából. A hajamat tépem a bánattól, és sírással fejezem ki magam. Ez a szerencsétlenség, a halál foglyul ejtett engem, ahelyett, hogy felszabadította volna ezt a drága embert.”

Bárkitől is érkezett az üzenet, mindenképpen egy olyan érzést közvetít, melyen valamikor mindannyian keresztülmegyünk. Ez pedig nem más, mint a gyász megélése egy számunkra fontos ember elvesztése miatt. Nem csoda hát, hogy ez a szerelmes levélnek is beillő gyászbeszéd lett az új törökországi múzeum egyik fő látványossága és leghíresebb ereklyéje.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra