Botrány és internetes jelenség lett a véletlenül lefotózott sztárlakból

Fénnyel írt történelem

Streisand Estate

Olykor a legártalmatlanabb céllal készült fotók váltanak ki – gyakran készítőjük szándékától teljesen függetlenül és attól eltérő – hatást. Így történt azzal a tudományos céllal készült felvétellel is, melyre véletlenül rákerült egy híresség otthona: az ügyből botrány kerekedett, és innét kapta a nevét a Streisand-effektus is.

A California Coastal Records Project (vagyis Kaliforniai Tengerpart-felvételek Projekt) elnevezésű tudományos program ötletgazdái, Kenneth Adelman fotós és felesége, Gabrielle Adelman helikopterpilóta 1997 óta készítenek légi felvételeket az USA nyugati partján található állam partvidékéről azzal a céllal, hogy feltárják a különböző partszakaszok eróziójának mértékét és általános állapotát. A pár az elmúlt negyedszázad során több mint 12 ezer felvételt készített, melyeket feltöltöttek a projekt honlapjára, így bárki szabadon böngészheti őket, sőt, egy térkép segítségével könnyen rákereshetünk a partszakasz bármely részére. A cél saját bevallásuk szerint a tájékoztatás mellett a környezetvédelem és a nyomásgyakorlás, a kaliforniai kormányzat figyelmének felkeltése.

Felháborodott a díva, amiért lefotózták a házát

A nagyszabású projekt azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését, különösen azok a hollywoodi sztárok orroltak meg a fotós párra, akiknek part menti luxusotthonai akaratlanul is rákerültek a tudományos célú fotókra. Az Adelman házaspár egy 2002-ben készített, Image 3850 néven publikált felvétel miatt került komolyabb bajba, mely Malibu tengerpartját ábrázolja, és teljes pompájában látható rajta a legendás díva, Barbra Streisand hatalmas palotája a hozzá tartozó úszómedencével együtt. Amikor megtudta, hogy a villájáról készült kép szabadon letölthető az internetről, sőt, még a partszakasz pontos koordinátái is szerepelnek a projekt oldalán, így bárki beazonosíthatja, hol található a mesebeli lak, a dühös Streisand tárcsázta az ügyvédjét, és jogi útra terelte az ügyet.

Image 3850 – Kenneth Adelman felvétele
Image 3850 – Kenneth Adelman felvételeWikimedia Commons

A színésznő nem kevesebb, mint 50 millió dollárra (mai áron 83 millió dollár, vagyis csaknem 30 milliárd forint!) perelte az Adelman házaspárt a magánélethez való jog megsértéséért, továbbá a fotó eltávolítását követelte az internetről. A per során Adelmanék az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésére hivatkoztak, mely kimondja, hogy minden állampolgárnak joga van a szólásszabadsághoz, írásban és beszédben egyaránt. A bíróság végül elutasította Streisand keresetét, és arra kötelezték a sztárt, hogy fizesse ki az alperes 177 ezer dollárra rúgó bírósági költségeit.

Megszületett a Streisand-effektus

Barbra Streisand és férje, James Brolin 2003-ban
Barbra Streisand és férje, James Brolin 2003-banAmy Graves / Getty Images Hungary

Az ügy pikantériája, hogy a pereskedést megelőzően összesen hat alkalommal töltötték le az ominózus fotót az oldalról (mind a hat alkalommal Streisand ügyvédjei), a botrány hatására azonban annyira népszerű lett, hogy egy hónap alatt csaknem félmillió kattintást generált. Streisand haragja épp az ellenkező hatást váltotta ki: korábban senkit sem érdekelt a háza, most viszont (legalábbis a médiában szokásos „15 percig”) mindenki arról kezdett beszélni. A kellően abszurd történet nyomán új kifejezés született az internetes szaknyelvben, a Streisand-effektus, amikor egy, az interneten publikált információ visszatartására irányuló kísérlet következtében az adott dolog sokkal népszerűbbé válik, mint addig volt.

A Streisand-effektus hátterében egyszerű pszichológiai jelenség áll: az ember akaratlagosan is sokkal nagyobb kíváncsisággal fordul olyan dolgok felé, melyeket tiltanak vagy korlátoznak bizonyos társadalmi szereplők vagy intézmények. Gyakran történik például, hogy botrányos, betiltott könyvek és filmek a vásárlási lista élére ugranak, pedig egyébként alig lenne rájuk kíváncsi valaki. Nem Barbra Streisand az egyetlen, aki megjárta, a Streisand-effektus áldozatává vált már többek között Beyoncé, Tom Cruise, sőt, a spanyol királyi pár, VI. Fülöp és Letícia királyné is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra