Ezekre a sípályákra nem mehetsz talán már idén télen sem: eltűnnek a földről

GettyImages-521951262 (1)

Az európai síközpontok 91%-a eltűnhet ezen az évszázadon belül a klímaváltozás hatásai miatt. Milyen lesz a jövő igazi tél nélkül?

Most, hogy a nyári hőséget lezárta az éjszakai hidegfront, sokan már az őszön és a téli szórakozásokon gondolkodnak. Nem lesz könnyű dolguk idén sem. Az európai síterepek egyre nagyobb hóhiánnyal néznek szembe, ha nem csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást.

Lassan megszokjuk, hogy kis hazánkban telente csak mutatóba esik néhol némi hó, és csak a hóágyúzott sípályák használhatók, amiből csak néhány van az országban. Emiatt sokan felkerekednek a hegyek felé és Európa minőségi sípályáin sportolnak. Csakhogy azok is tűnnek el a föld színéről.

Milyen lesz a jövő rendes sípálya nélkül?

Egy új kutatásban 38 európai ország – köztük Svájc, Németország, Franciaország, Olaszország, Finnország, Norvégia, Norvégia, Törökország, Izland és az Egyesült Királyság (különösen Skócia) – 2234 síterepét vizsgálták. Az eredmények szerint amennyiben továbbra is ugyanilyen marad a szennyezőanyag-kibocsátás, már az évszázad végére eltűnik az európai sípályák több mint 90 százaléka. Az egyes régiókat tekintve a német Alpokban, az olasz Alpokban, az Appenninekben, az Ibériai-hegységben, Törökországban és a Brit-szigeteken található síközpontok 100 százalékát fenyegetné a hóhiány. A svájci Alpokban ez az arány 87 százalék, az északi hegyekben 70 százalék, a francia Alpokban 93 százalék, az osztrák Alpokban 94 százalék, a Kárpátokban 91 százalék, a Pireneusokban pedig 98 százalék. 

Még ha sikerül is a párizsi klímaegyezményben foglaltak szintjére letornászni az értékeket, akkor is a jelenleg használt pályák harmada kerül végső veszélybe. Ráadásul a téli síelés tovább ront a helyzeten: a pályák nem használhatók hóágyúzások nélkül, ám a művelet maga is fokozza a légkörben a szén-dioxid mennyiségét. Évente több mint egymillió síelő érkezik Európába a világ minden tájáról, hogy átszelje a havas fehér lejtőket – ha a telek ilyen enyhék maradnak, egyre többen maradnak majd hoppon minden évben

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra