Miért van ilyen meleg telünk? Nagyobb baj lesz belőle, mint hogy nem tudunk szánkózni!

GettyImages-1150944287
Olvasási idő kb. 4 perc

Drasztikusan csökkentette a téli fagyos napok számát az emberi tevékenység kialakította klímaváltozás és az azzal járó globális felmelegedés a Másfélfok tanulmánya szerint.

Harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon 120 év alatt: a 20. század elején még 120, most viszont átlagosan csak 80 igazán hideg téli nappal számolhatunk évente. Évtizedenként öt nappal rövidülhet tovább a jeges napok száma, amiért egyértelműen a klímaváltozás és a globális felmelegedés felel.

Az elmúlt két évtizedben tapasztaltak a legdrámaibb változást Pongrácz Rita és Szabó Péter, a tanulmány két szerzője: legpesszimistább becslésük szerint az évszázad végére akár negyvenre is csökkenhet az igazán hideg napok száma az országban. Ha a kevésbé borúlátó szcenárióval számolunk, akkor azt találjuk, hogy 70 környékén állapodik majd meg a csökkenés 80 év elteltével.

Néhány évtized, és eldől, milyen meleg teleink lesznek

A következő húsz évben nincs nagy jelentősége annak, hogy melyik forgatókönyv valósul majd meg: nagyságrendileg 10-15 napot veszthetünk még a fagyos napokból, miközben az évi legalacsonyabb minimum-hőmérséklet 2-3 fokkal emelkedhet.

2040 ugyanakkor vízválasztó lehet, ekkortól drámaibban csökkenhet a fagyos napok száma,

ha a pesszimista becslés válik be, majd 2060-tól az extrém hideg terén is megtapasztalhatjuk a változást.

A kutatók azt is elárulták, az ország mely területén élők vesztik el a legrohamosabb ütemben a telet. A fagyos napok elsősorban az ország középső területein lesznek egyre ritkábbak, az évi legalacsonyabb hőmérsékleti értékek terén pedig a déli és a legkeletibb régiók érzékelik majd igazán a változást.

Az évszázad végére akár negyvenre is csökkenhet az igazán hideg napok száma
Az évszázad végére akár negyvenre is csökkenhet az igazán hideg napok számaHugh Whitaker / Getty Images Hungary

Sokrétű a globális felmelegedés negatív hatása

Ma a legtöbben – főleg a kisgyermekes családok – valószínűleg azon bosszankodunk a valódi hideg eltűnésével, hogy 

nem tudunk szánkózni a hegyekben, és arra is kicsi az esély, hogy egy tó befagyott jegén korcsolyázzunk. Ez ugyanakkor nemsokára a legkisebb bajunk lehet majd.

A hazai vegetációnak egy darabig jó, hogy nincs annyi fagyos nap, viszont a közeljövő melegedése segítheti a kártevőket abban, hogy átteleljenek, ez pedig nagyon rossz hír lesz a kiskertek megművelői mellett a mezőgazdaságon keresztül az egész országnak.

Energiafelhasználás terén a téli gázszámlák csökkenése mosolyt csalhat az arcokra, de nem szabad elfeledni, hogy a felmelegedés nyáron is hat: egyre forróbbak lesznek a nyári hónapok, így hiába takarítunk meg energiát télen, nyáron a hűtésre kell majd minden korábbinál több erőforrást szánnunk.

A kutatók szerint egyértelmű, hogy az ember tehet arról a folyamatról, melyet leírtak: csak akkor van ugyanis magyarázat a fagyos napok számának csökkenésére, hogyha az emberi tevékenység hatásait is belekalkuláljuk a képletbe.

Világszerte osztják a magyarok nézetét a klímaváltozással kapcsolatban

Nem csak magyar kutatók figyeltek fel a trendre: a decemberben csicsergő madarak vagy a tavasz helyett a tél közepén virágzó fák jelensége világszerte ismert. A Climate Central felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államokban egyetlen másik évszak sem melegszik olyan gyors ütemben, mint a tél: az államok 70 százalékában három fokot ugrott az átlagos hőmérséklet. 

Évtizedenként több mint két nappal rövidül is az évszak hossza az időjárási jellegzetességek alapján.

Mindennek pedig komoly következménye lehet az állatvilágra: ha a növények korábban virágoznak, a madarak későn érkezhetnek, mert táplálékuk odavész, ha pedig a melegebb teleken a szúnyogok életben maradnak, annak közegészségügyi következményei lehetnek, olyan helyekre is eljuthatnak betegségek, amelyeken eddig még nem fordulhattak elő.

A klímaváltozás eredménye egy minden korábbinál hosszabb nyár, lassan eltűnő átmeneti évszakok és egyre melegebb tél lesz: a következményeket senki sem fogja élvezni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek