Kiderült, mire számíthatnak a síelők, és nem mindenki örül majd a híreknek

GettyImages-497327081

Tavaly nehéz idők jártak a síbizniszre, több európai országban is gyakorlatilag beszüntették a síturizmust. Idén azonban javulni látszik a helyzet. Tudd meg, mire számíthatsz az idei síszezonban Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban.

A tavalyi év rendkívül veszteséges volt a síbiznisz számára, hiszen gyakorlatilag teljesen elmaradt a síszezon. Az európai országok közül, ahol van lehetőség síelésre, tavaly négy ország is teljesen leállította síközpontjait, tehát Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban nem lehetett kiélvezni a téli sportok örömeit – ahogy a Fortune írja. Idén azonban egyelőre úgy tűnik, ezek az országok is megnyitják a síterepeket a nagyközönség számára, hiába emelkedett meg a fertőzöttek száma több európai országban is az elmúlt hetekben.

Bajorországban, Németország tartományában csak szigorú feltételek között szabad a pálya. Amellett, hogy igazolni kell az oltottságot vagy hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a Covid–19-en, még napi Covid-tesztet is kell végeztetni. Németország legmagasabb csúcsán, a Zugspitzen már döcögősen ugyan, de beindult a forgalom: hatalmas sorokat kellett kiállniuk az odalátogatóknak, gyakran egy órát is várakozva, de volt, akit egyszerűen csak elküldtek mondván, hogy nincs elég személyzet a fogadásukra.

Síelők a havas tájban
Síelők a havas tájbanatosan / Getty Images Hungary

Sokan Ausztriába utaztak a német szigor elől, hogy síelésálmukat megvalósíthassák. Ott ugyanis ingyenesek a Covid-tesztek, és a beoltottakat engedik majd síelni. A járványhelyzet miatt bevezetett, egész Ausztriára kiterjedő korlátozásokat december közepe felé oldják fel, és a szakértők szerint nemigen érzi még a síszezon, mivel jelenleg még alig van hó, és ha minden jól megy, akkor a nyitásra már megfelelő mennyiségű hó lehet.

Olaszországban se jobb a helyzet: piros jelzést kapott többek között két síparadicsom is, Ortisei és Santa Cristina is. Este nyolctól kijárási tilalmat vezettek be a következő körülbelül két hétre, az edzőtermeket és a beltéri sporttereket bezáratták, illetve kötelezővé tették a maszkviselést beltéren és az utcákon, tereken is. A síelők száma korlátozott, csak oltottsági vagy átesettségi igazolással rendelkezők csúszhatnak a pályákon.

Franciaország szeretné mind a 250 síközpontját nyitva tartani. Távolságtartást írtak elő a pályákon, kötelezővé tették a maszk viselését a síliftekben 11 éves kor felett, és kötelező a kormány által kiállított igazolvány bemutatása 12 éves kor felett.

Egyelőre tehát beindult a síszezon, de sokan rettegnek a hirtelen határzáraktól és szigorításoktól. Frédéric Porte, a francia tignes-i síközpont igazgatója ennek ellenére úgy becsüli, idén a Covid előtti időkhöz képest csak 10 százalékkal kevesebb látogatójuk lesz.

A Fókusz nemrég készített egy síkörképet, amelyben a környező országokról mesélt Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke:

Oszd meg másokkal is!
Mustra