Ha igaz, amit a TheKitchn a shirataki tésztáról összelelkendez (és bizony az), akkor nagyon jó hírünk van. Ez az egyelőre nem túl elterjedt tésztaféle tényleg kalóriaszegény, jól laktat és egészen finom is. Soroljuk a legfontosabb infókat, köztük a hátrányait is.
Na de mi ez a hóbort?
Néhány évvel ezelőtt egy barátom valamiféle nulla kalóriatartalmú tésztáról beszélt, amelyet éppen felfedezett.
Nulla kalória? Gúnyolódtam. Azt hittem, hogy egy ilyen alapanyag egyszerűen nem lehet finom, és nem éri meg az árát. Nemrég viszont vettem néhányat, és megtértem” – kezdi beszámolóját a lap újságírója, és bizony velünk is valami hasonló történt. Elég hihetetlen, hogy ebből a tésztaféléből ugyanolyan klassz lesz a mákos tészta, mint a csusza, a bolognai, kínai vagy a vargabéles, de kénytelenek vagyunk elfogadni.
A hagyományos shirataki tészta remek étel azok számára, akik esetleg ételallergiásak, speciális diétát tartanak, vegánok, gluténmentesek vagy ketorajongók. Száraz és puha (vagyis főtt) változatban egyaránt megtalálható a boltokban. A főtt változat áttetsző és kocsonyás állagú, íze nincs igazán, inkább felszívja azokat az ízeket, amikkel társítjuk.
Lássuk az előnyeit!
A mindenmentes shirataki tésztát mint egészséges, laktató, mégis igen kalóriaszegény tésztafélét hirdetik, ami igencsak jól hangzik a néhány kilót leadni vágyó tésztarajongók számára. De mi is pontosan ez a speckó élelmiszer?
A shirataki tészta víztartalma igen magas: egészen pontosan 97 százalék víz és 3 százalék glukomannánrost van benne, szénhidráttartalma szinte a nullával egyenlő. Konjac tésztaként is ismert, aminek az az oka, hogy a glukomannán egy rost, amelyet a konjac növény gyökere tartalmaz. Ördögnyelvnek is hívják, na nem a hazájában, hanem az itthoni kényszeres magyarosítók köreiben.
Neve japánul „fehér vízesést” jelent, amit az elkészült tészta kissé áttetsző megjelenése ihletett. A boltokban kapható tészta úgy készül, hogy a lisztté őrölt glukomannánt egy kevés vízzel elkeverik, összefőzik, majd tésztát formáznak belőle.
A puha, folyadékba csomagolt shirataki tésztát általában a hűtőpultból, a tofuval együtt szerezheted be élelmiszerboltokban, de bioboltban és drogériák online felületén is találkoztunk már vele. Forrázd le, most ki alaposan, és bármilyen hihetetlen, de tökéletes alapanyaggá válik bármilyen tésztaételhez, ami ráadásul egy perc alatt kész, már ha a főtt változatot vásárolod.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Nézzük a hátrányait!
Az íze azért nem pontosan olyan, mint egy frissen gyúrt házi tésztáé 8 tojásból. Ha ezen túltetted magad, már csak az árát kell megemésztened és azt, hogy kisebb utánajárást igényel majd felkutatni a beszerzési helyeket. Ha nem is lesz mindennapos fogás, de ha a diétád során nem mondanál le a csuszáról, érdemes egy esélyt adnod neki.