Rosszul használod ezt a fontos eszközt a szakértők szerint

GettyImages-184999273

Az otthoni vezeték nélküli internetes hálózat létrehozásához szükséges router, vagyis útválasztó a legtöbb háztartásban elengedhetetlen eszköznek számít – a felhasználók jelentős része azonban egyáltalán nincs képben vele, hová is kell elhelyezni a lakáson belül.

Ritter Communications nevű amerikai telekommunikációs vállalat a Daily Mail által megszólaltatott cég szakértői azt állítják, világszerte sok millió wifihasználó szúr ki saját magával, mert a routert a modem közvetlen közelébe, az ablakba, egy félreeső sarokba vagy éppen a padlóhoz közel helyezi el. Valójában minél szűkösebb, eldugottabb helyen van a router, annál gyengébben képes továbbítani a jelet – a legideálisabb, ha a lakás olyan pontjára teszed, ahol tág, levegős tér veszi körül, és minden irányba képes szétszórni a hálózatot.

Szintén nagy hiba az eszközt a padlóhoz közel, egy alacsony polcon, asztalon vagy sámlin tartani – a maximális erősségű jeltovábbításhoz legalább másfél méterre legyen a router a talajtól. A konyhában sem jó az útválasztót elhelyezni, a mikrohullámok ugyanis belezavarhatnak a jelbe, és érdemes a fémtárgyaktól, fémfelületektől távolabb tartani, melyek szintén gyengíthetik a jelerősséget. Természetesen érdemes úgy pozicionálni az eszközt, hogy a lakásnak azok a részei kapják a legerősebb jelet, ahol a leggyakrabban és legtöbbet használod az internetet – a megfelelő stratégia döntő lehet.

Abban az esetben, ha még így sem elég erős a vezeték nélküli kapcsolat a lakás összes kívánt pontján, érdemes jelerősítőt használni – akár többet is –, mely a routertől távolabbi, nehezebben elérhető helyekre is könnyen eljuttatja a wifiszignált (a jelerősítőket szintén érdemes logikusan, előre megfontolt stratégia alapján kihelyezni). Tudtodon kívül gyengítheti a jelerősséget, ha a szomszédok illetlenül rákapcsolódnak az otthoni wifihálózatodra, mely kellemetlenség elkerülésének érdekében minden esetben védd jelszóval azt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek