Túl gyorsan merül a telefonod? Erre figyelj!

GettyImages-941237708
Olvasási idő kb. 7 perc

Te is kerültél már abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a mobiltelefonod akkuja a végét járta, és sehol a közelben nem akadt töltő? Lehet, hogy valamelyik alkalmazás hoz ilyen kellemetlen helyzetbe: mutatjuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy hosszabban bírja telefonod egy töltéssel!

Sokan épp ebből az okból kifolyólag tartunk magunknál töltőt állandóan - de még így is előfordulhat, hogy otthon marad az eszköz, ezért jobb inkább annak a végére járni, mi okozza a jelenséget.

Így nyerhetsz egy kis időt a következő töltésig

Abban az esetben, ha a telefonod akkumulátora rohamos merülésnek indult és nincs a közelben sem töltő, sem egyéb - fentebb felsorolt - eszköz, érdemes kikapcsolni azokat a (gyakran a háttérben futó) alkalmazásokat és eszközöket (például a Bluetooth-t, a GPS helymeghatározást, de, amennyiben nincs szükséged rá, a mobilnet- és Wifi-kapcsolatot is), melyek köztudottan zabálják az energiát. A szakértők szerint az aksit leginkább lemerítő alkalmazások közé tartozik a Facebook, a Messenger, a GPS-t használó Google Maps, a YouTube, a Tinder és a Skype is.

Ha a két töltés közti idő nagyon rövidnek tűnik, telefonodban keresd a bajt
Ha a két töltés közti idő nagyon rövidnek tűnik, telefonodban keresd a bajtd3sign / Getty Images Hungary

Telepítsd ezeket telefonodra

Egyszerű és ügyes megoldást kínálnak a problémára a különböző akkumulátor-kímélő applikációk, melyek többsége ingyenesen letölthető mind Android, mind iOS készülékre.

Ezek folyamatosan nyomon követik az akkumulátor töltöttségi szintjét és figyelmeztetnek, amikor a veszélyes zónába lépsz, illetve, amennyiben beállítod, maguktól kikapcsolják a háttérben működő - gyakran észre sem vett - aksizabáló alkalmazásokat,

és úgy optimalizálják a készülék működését, hogy a lehető legkevesebb energiát fogyassza. A hasonló alkalmazások többsége rengeteg extra lehetőséget is kínál, például különböző profilokat regisztrálhatsz és megadhatsz automatikus beállításokat (éjszaka magától repülőüzemmódba kapcsol a telefon, bizonyos töltöttségi szint alatt nem enged megnyitni egyes appokat, satöbbi).

legnépszerűbb aksikímélő alkalmazások közé tartozik az Androidra és iOS-re is ingyenesen elérhető Battery Doctor, a csak Androidos CM Battery Saver, illetve a szintén Androidos DU Battery Saver & Widgets, utóbbinak pénzért megvásárolható Pro változata az ingyenes verzióhoz képest még fejlettebb funkciókat, például időzíthető beállításokat kínál.

Tényleg létezik titkos póttöltő kód?

Egy, az interneten régóta terjedő városi legenda úgy tartja,

minden mobilnak van vészhelyzeti esetre félretett "pótenergia" az akkumulátorában,

amely egy speciális kód beütésével aktivizálható - a legtöbb forrás szerint a *3370# megnyomása varázsolja elő a pluszenergiát, a tényellenőrző weboldalak azonban cáfolják a híresztelést. A szóban forgó kód - egyes készülékek esetén - egy codecet aktivál, mellyel a telefon hangminőségén lehet állítani, ez azonban csak még gyorsabban meríti az akkumulátort a normálisnál.

Miért merül olyan gyorsan a telefonod?

A legnépszerűbb appok gyorsan lemerítik a telefonod
A legnépszerűbb appok gyorsan lemerítik a telefonodJeffrey Coolidge / Getty Images Hungary

Ha a telefonod az elvárhatónál gyorsabban merül, érdemes lehet kideríteni és orvosolni a probléma okát. Előfordulhat hardver- és szoftverprobléma is, előbbi esetében például az akkumulátor elöregedett és már nem funkcionál olyan jól, mint amikor megvásároltad a készüléket, ilyenkor érdemes új aksit venni; utóbbit okozhatja az egyszerre futó alkalmazások túlzott elszaporodása, erre például a fentebb említett energiakímélő alkalmazások, illetve a felesleges appoktól való megszabadulás jelenthet megoldást.

Okozhatják a szokatlanul gyors merülést egyéb meghibásodások is, tönkremehet például a töltő csatlakozása, vagy - ritkább esetben - akár a készülék alaplapjában lévő töltésvezérlő áramkör is. Ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, szervizben kivizsgáltatni és megszüntetni a hibát.

Ne feledkezz meg ezekről a töltési lehetőségekről sem

Ha irodában vagy vendégségben vagy, azon túl, hogy talán kölcsön is tudsz kérni egy töltőt, meglehet, lesz olyan, akinél van USB-kábel, mellyel laptophoz csatlakoztathatod a készüléked. Autós kirándulások alkalmával - amikor huzamosabb időn át nem találkozol áramforrással a közelben - a töltés talán legegyszerűbb módja a kocsiban található szivargyújtó használata: ehhez szintén csupán egy USB-bemenetre van szükség, amely a legtöbb, pár ezer forintért kapható hasonló eszközben megtalálható, sőt ma már két USB-aljzattal rendelkező változatot is lehet kapni. A töltés ez esetben még sokkal lassabb, mint a laptopos vagy számítógépes megoldás esetében, de életben tartja a telefont a hosszú autózások alatt.

Hordozható és vezeték nélküli töltő

Hasonló megoldást kínálnak a bármelyik elektronikai szaküzletben vagy hipermarketben megvásárolható hordozható akkumulátorok, ún. powerbankek arra az esetre, ha nincs a közelben áramforrás, de sürgősen fel kell tölteni a telefont. Ezeket a változó teljesítménnyel bíró, több méretben is kapható eszközöket meghatározott időközönként szükséges feltölteni, majd a hátizsákodból, kézitáskádból bármikor előkaphatod őket és a hozzájuk járó kábellel csatlakoztathatod a mobilodhoz. Ez a megoldás természetesen előre felkészülést igényel, sajnos ad hoc módon nem működik.

A powerbank ideális megoldást jelenthet a problémára
A powerbank ideális megoldást jelenthet a problémáraSuparat Malipoom / EyeEm / Getty Images Hungary

Az utóbbi években rohamosan fejlődésnek indult a vezeték nélküli, ún. Qi powerbank technológia:

ezek az eszközök anélkül képesek feltölteni a telefonodat, hogy csatlakoztatnod kellene azt.

Elég, ha a telefont egy alátétre teszed, megindul a töltés – ma már a legtöbb mobiltelefon-gyártó kínál efféle eszközöket.

Alternatív megoldások

Léteznek egyéb, tiszta energiaforrásokat használó megoldások is, például a napelemes töltőkmelyek kirándulás közben nagyon egyszerűen, akár a hátizsákodra tűzve képesek feltölteni magukat, majd töltött állapotban, a telefon akkumulátorára csatlakoztatva őket, ellátják azt energiával. Ezek a rendkívül hasznos eszközök általában drágábbak a sima powerbankeknél, de érdemes lehet befektetni.

Frappáns és rendkívül egyszerű megoldás a saját mozgási energiád használata: a szintén néhány ezer forintért megvásárolható kézi tekerős töltőket a ceruzahegyezőhöz hasonlóan kell kurbliznod, hogy az USB-portba csatlakoztatott telefont ellásd energiával. Kb. hárompercnyi tekerés elég energiával tölti fel a mobilt ahhoz, hogy képes legyél egy hívást lebonyolítani – ez vészhelyzetekben vagy a vadonban való eltévedés esetén akár életmentő is lehet.

Repülő üzemmód

Amikor semmilyen egyéb megoldás nem áll rendelkezésedre, és az akkumulátor 1-2 százalékon ténfereg, a legegyszerűbb, amit megtehetsz, ha repülő üzemmódba kapcsolod a telefont: a készülék ilyenkor letiltja a Bluetooth-t, a Wi-Fi-t és a telefonálási lehetőséget is, ezzel rengeteg energiát takarít meg, és sokkal később adja fel a küzdelmet. Azonban vigyázz, mert éppen emiatt repülő üzemmódban nincs lehetőséged segítséget kérni, ha vészhelyzetbe kerülnél.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek