Ilyen volt gyereknek lenni a hetvenes-nyolcvanas években – Galéria

fortepan 118559

Akik ötven éve élték gyerekkorukat, egy igazán retró világban, sokszor egészen más élményekkel gazdagodtak, mint a mai kicsik.

Nem arról van szó, hogy mikor volt jobb, vagy éppen rosszabb gyereknek lenni, hanem arról, mennyire más volt a kétfajta élmény. Az internet szót senki sem ismerte, de még számítógépek sem voltak a háztartásokban – sőt, a színes tévé sem volt alapvetés.

A szórakozás egészen mást jelentett ezeknek a gyerekeknek, mint a maiaknak, és másféle eszközök, körülmények vették körül őket.

Farsangra nem Ninjago-hősnek vagy Wednesdaynek öltöztek akkoriban, a játszótereket nem a divatos meseírók karaktereinek megfelelően dekorálták

– sőt, tulajdonképpen nem dekorálták, jött a fémmászóka meg -libikóka és a színes csúszda, ennél többről senki sem tudott.

Kattints a képre, nyílik a galéria, amely után a cikk folytatódik!

A ruhákat sem nagy áruházláncokból szerezték be a szülők: ha szerencséd volt, nem a nővéredtől vagy bátyádtól örököltél, de az egy-egy divatosabb darab sem egy szlogenes vagy kontrolleres pólót jelentett, hanem mondjuk Mickey vagy Minnie egeret. Ha kilukadt, akkor megfoltozták, és lehetett úgy hordani tovább.

A nyugati játékokról a szocializmusban a legtöbben csak álmodoztunk: nekem egy igazi, rendes, eredeti Barbie volt minden álmom legnagyobbika. Nem egy „szegény rokon” , akinek ragasztóval pamacsolták a fejére a haját, hanem egy igazán divatos darab – máig emlékszem a végül karácsonyi ajándékba kapott lovagló Barbie csizmájának érintésére. Fakockával és tüskeépítővel ütöttük el az időt, rengeteg műanyag állatunk és katonánk volt, de még ólom kisautóink is.

A szüleink sokkal kevesebb dolog miatt aggódtak, mint manapság,

de ez nem azt jelenti, hogy a kulcsos gyerekek korában ne lett volna semmilyen veszélyforrás, amely miatt főhetett volna a fejük.

Ha szívesen nosztalgiáznál még ebben az időszakban, nézd meg a nyolcvanas évek autóit vagy a panelek életét bemutató galériáinkat!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek