Ezért érzed pocséknak az ételt a repülőn

GettyImages-1220088603

Nem véletlen, hogy életünk legízletesebb fogására eleddig nem a repülőgépen felszolgált ételek között bukkantunk. A fedélzeti étkezés ugyanis időnként, finoman szólva, kiábrándítóan íztelen. De vajon miért érezzük semmilyennek a levegőben kapott falatokat?

Bár sok mindent szeretünk rákenni a különféle légitársaságokra, az ételekért nem őket kell hibáztatnunk. Akár hisszük, akár nem, mindezért az ízlelőbimbóinkat kell számonkérni, hiszen a levegőben való tartózkodás során bekövetkező környezeti változások jelentősen befolyásolhatják azok tevékenységét. De nézzük csak meg közelebbről ezt a jelenséget!

A magasban minden más lesz

Az ugye mindenki számára magától értetődő, hogy megannyi fizikai paraméter drasztikusan megváltozik azalatt, amíg a földtől a felhők fölé, körülbelül 10-11 ezer méteres magasságba röppenünk. Az egyik ilyen tényező a páratartalom, vagyis a légköri nedvesség, amely már 9 ezer méteres magasságban is 12 százalék körüli – ez lényegesen kevesebb, mint a legtöbb sivatagé.

E páratartalom és a légköri nyomás változásának kombinációja pedig már pont elég ahhoz, hogy akár 30 százalékkal csökkenjen az ízlelőbimbók érzékenysége az édes és sós ételekkel szemben.

Igen, ez felelős a már jól ismert hatásért, azért, hogy az ételek íze fanyarabb.

A megváltozott magasság miatt másképp érezzük az ízeket
A megváltozott magasság miatt másképp érezzük az ízeketenviromantic / Getty Images Hungary

Így zavarják össze a hangok az ízeket

Fanyar ízek ide vagy oda, vannak bizonyos környezeti változások, amelyek miatt viszont épp hogy intenzívebben érzékeljük az ízeket a magasban.

Például azért, mert a repülőgépen a motorok hangja miatti háttérzaj akár a 85 decibelt is elérheti, e magas zajszint miatt pedig az olyan fűszerek, mint a kardamom, a curry és a citromfű íze áthatóbb lehet, mint a cukoré vagy épp a sóé.

Jöhet a kérdés, hogy akkor mi történik a savanyú és a keserű ízekkel. A válasz: tulajdonképpen semmi, azokat szinte ugyanúgy érezzük a levegőben, mint a földön.

És még egy valami megváltozik

Talán nem gondolunk rá, de van egy másik tényező is, amely igenis befolyásolja, hogy mennyire élvezzük a fedélzeti ételeket, ez pedig nem más, mint a szaglás. Kiderült ugyanis, hogy valójában a szaglásnak köszönhető az utasok által az ízlelésnek tulajdonított különbségek túlnyomó többsége. És hogy miért? Erre ugyancsak a páratartalom változása a magyarázat, amely a párolgó orrváladék összetételét befolyásolva akadályozza az orrban lévő szagreceptorokat. A csökkent szaglás miatt pedig az ételek a levegőben közel kétszer olyan íztelenek lesznek. 

A szaglás a másik ok, ami miatt íztelenebbnek érezhetjük az ételeket a repülőn
A szaglás a másik ok, ami miatt íztelenebbnek érezhetjük az ételeket a repülőnamriphoto / Getty Images Hungary

Van, ami a szakácsokon is múlik

Ha már ízekről beszélünk, azt ne felejtsük el, hogy azért a szakácsoknak is van némi közük az ételek élvezhetőségéhez. Ám az vitathatatlan, hogy a fedélzeti tárolás, hűtés és melegítés miatt gyakran kell lemondaniuk olyan technikákról, amelyekkel ízletesebbé tehetők az ételek, de nem biztos, hogy túlélik a tartósítási folyamatot. Ezért is van, hogy ezt kompenzálandó, kicsivel több sót adnak az ételekhez. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek