Ezért érzed pocséknak az ételt a repülőn

GettyImages-1220088603
Hrdina-Bárány Zsuzsi

Nem véletlen, hogy életünk legízletesebb fogására eleddig nem a repülőgépen felszolgált ételek között bukkantunk. A fedélzeti étkezés ugyanis időnként, finoman szólva, kiábrándítóan íztelen. De vajon miért érezzük semmilyennek a levegőben kapott falatokat?

Bár sok mindent szeretünk rákenni a különféle légitársaságokra, az ételekért nem őket kell hibáztatnunk. Akár hisszük, akár nem, mindezért az ízlelőbimbóinkat kell számonkérni, hiszen a levegőben való tartózkodás során bekövetkező környezeti változások jelentősen befolyásolhatják azok tevékenységét. De nézzük csak meg közelebbről ezt a jelenséget!

A magasban minden más lesz

Az ugye mindenki számára magától értetődő, hogy megannyi fizikai paraméter drasztikusan megváltozik azalatt, amíg a földtől a felhők fölé, körülbelül 10-11 ezer méteres magasságba röppenünk. Az egyik ilyen tényező a páratartalom, vagyis a légköri nedvesség, amely már 9 ezer méteres magasságban is 12 százalék körüli – ez lényegesen kevesebb, mint a legtöbb sivatagé.

E páratartalom és a légköri nyomás változásának kombinációja pedig már pont elég ahhoz, hogy akár 30 százalékkal csökkenjen az ízlelőbimbók érzékenysége az édes és sós ételekkel szemben.

Igen, ez felelős a már jól ismert hatásért, azért, hogy az ételek íze fanyarabb.

A megváltozott magasság miatt másképp érezzük az ízeket
A megváltozott magasság miatt másképp érezzük az ízeketenviromantic / Getty Images Hungary

Így zavarják össze a hangok az ízeket

Fanyar ízek ide vagy oda, vannak bizonyos környezeti változások, amelyek miatt viszont épp hogy intenzívebben érzékeljük az ízeket a magasban.

Például azért, mert a repülőgépen a motorok hangja miatti háttérzaj akár a 85 decibelt is elérheti, e magas zajszint miatt pedig az olyan fűszerek, mint a kardamom, a curry és a citromfű íze áthatóbb lehet, mint a cukoré vagy épp a sóé.

Jöhet a kérdés, hogy akkor mi történik a savanyú és a keserű ízekkel. A válasz: tulajdonképpen semmi, azokat szinte ugyanúgy érezzük a levegőben, mint a földön.

És még egy valami megváltozik

Talán nem gondolunk rá, de van egy másik tényező is, amely igenis befolyásolja, hogy mennyire élvezzük a fedélzeti ételeket, ez pedig nem más, mint a szaglás. Kiderült ugyanis, hogy valójában a szaglásnak köszönhető az utasok által az ízlelésnek tulajdonított különbségek túlnyomó többsége. És hogy miért? Erre ugyancsak a páratartalom változása a magyarázat, amely a párolgó orrváladék összetételét befolyásolva akadályozza az orrban lévő szagreceptorokat. A csökkent szaglás miatt pedig az ételek a levegőben közel kétszer olyan íztelenek lesznek. 

A szaglás a másik ok, ami miatt íztelenebbnek érezhetjük az ételeket a repülőn
A szaglás a másik ok, ami miatt íztelenebbnek érezhetjük az ételeket a repülőnamriphoto / Getty Images Hungary

Van, ami a szakácsokon is múlik

Ha már ízekről beszélünk, azt ne felejtsük el, hogy azért a szakácsoknak is van némi közük az ételek élvezhetőségéhez. Ám az vitathatatlan, hogy a fedélzeti tárolás, hűtés és melegítés miatt gyakran kell lemondaniuk olyan technikákról, amelyekkel ízletesebbé tehetők az ételek, de nem biztos, hogy túlélik a tartósítási folyamatot. Ezért is van, hogy ezt kompenzálandó, kicsivel több sót adnak az ételekhez. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra