A gyerekorvos vírusfertőzésnek hitte, agydaganatban szenved a kislány: ezek a tünetek

GettyImages-1218888782

A walesi Rhoshirwaunból származó Indeg Glyn Roberts a járvány első hónapjaiban kezdett el fejfájástól, torokfájástól, köhögéstől és hányingertől szenvedni. A telefonos konzultációkon az orvosok vírusfertőzésre gyanakodtak, fel sem merült, hogy rákos lehet a 6 éves kislány.

Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 30 gyermeknél diagnosztizálnak ependymómát. Ez egy olyan ritka daganat, amely a gerincvelőben vagy az agykamrában jelenik meg. Szövettani szempontból lehet jóindulatú és rosszindulatú is. 

Indeg Glyn Roberts anyukája, Ceri folyamatosan adta lányának az orvos által javasolt fájdalomcsillapítót, de a „vírusfertőzés” nem akart múlni. Hetek teltek el így. Személyes találkozóra csak akkor került sor, amikor a kislánynál már egyensúlyzavarok jelentkeztek. Eddig a pontig vény nélküli szerekkel próbálták enyhíteni a tüneteit, de Indeg minden reggel úgy indult el iskolába, hogy előtte hányt.

A rákos kislány 9 órás műtéten van túl

Az első vizsgálatokon eleinte csak annyit láttak, hogy a kislány dehidratált és alacsony a vércukorszintje. A CT-vizsgálat után fény derült a daganatos betegségre, amit az orvosok hármas fokozatú anaplasztikus ependymómaként diagnosztizáltak. A tünetei közé tartozik a fejfájás, a rossz közérzet, az egyensúlyvesztés, később a rohamok, az energiahiány, az ingerlékenység és a nyaki fájdalom. A kislányt mentőautóval szállították a liverpooli Alder Hey kórházba, ahol sürgősségi műtét során vezették le a tüneteit okozó folyadékgyülemet. Indeg ezután egy második, kilenc órán át tartó műtéten esett át: megpróbálták eltávolítani a daganatot. Ezek után speciális sugárterápiára küldték a manchesteri The Christie rákközpontba. Indegnek ugyan kihullott a haja és más mellékhatások is jelentkeztek, de energikus maradt, reggel ébredés után már ment is a kórház játszószobájába. A kislány azóta jobban van, egy kísérleti terápiában is részt vesz, a cél az, hogy meggátolják a daganat visszanövését és a lehető legjobb életminőséget biztosítsák a kis betegnek. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek