Nem csak az aszpartám lehet rákkeltő: 10 új tétel a WHO listáján

GettyImages-1455642208

Mint ismert, a WHO nemrégiben az emberre nézve „lehetségesen rákkeltő” anyagok közé sorolta a többek között cukormentes üdítőitalokban, rágógumikban vagy diétás joghurtokban megtalálható aszpartámot. Az aszpartámmal együtt azonban tíz másik tétel is 2B minősítést kapott – köztük olyan közkedvelt termékek, mint az Aloe vera, vagy a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletta.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) azokat a termékeket, anyagokat és tevékenységeket sorolta a 2B kategóriába, amelyek esetében „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre a rákkeltő hatást illetően. Az Aloe vera például, amelyet évszázadok óta használnak a napégés kezelésére, szintén ebbe a kategóriába került, miután egy kétéves, patkányokon végzett kísérlet során az Aloe verá-s vizet fogyasztó állatoknál nagyobb valószínűséggel alakult ki bélrák. De felkerült a listára az erdei páfrány (amely állítólag növeli a bél- és hólyagrák kockázatát, bár viszonylag kevesen lehetnek, akik elfogyasztják), az ázsiai savanyított zöldségek (amelyek fogyasztását a gyomor- és nyelőcsőrákkal hozták összefüggésbe), valamint egyéb termékek is, például a benzin vagy a kizárólag progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletták.

Ezen túlmenően a WHO bizonyos munkaköröket is kockázatosnak minősített: így a vegytisztításban, a textiliparban és a nyomdaiparban végzett munka ugyanilyen kockázattal jár a vegyi anyagoknak való kitettség miatt. Egy dán tanulmány szerint a mosodai dolgozók körében magasabb volt a máj- és epehólyagrák előfordulási aránya, míg a textíliákkal dolgozók hajlamosabbak lehetnek a torok- és szájrákra.

Az IARC négyfokú skálán osztályozza az emberre nézve rákkeltő anyagok és tevékenységek kockázatát. Az 1-es csoport esetében „elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy az emberre nézve rákkeltőnek” minősítsék például a dohányzást, az alkoholfogyasztást, az azbeszttel való érintkezést vagy az ionizáló sugárzást. A 2A csoportban korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre az adott anyag vagy tevékenység emberre gyakorolt hatását illetően, állatkísérletek során viszont már kiderült, hogy karcinogének: így például a vörös hús fogyasztása, a DDT, vagy a magas hőfokon történő olajban sütés. A 2B csoportba tartozó elemeket fentebb részleteztük; a 3-as csoportban pedig az emberre gyakorolt rákkeltő hatás szempontjából „nem besorolható” elemek vannak: a kávé, a paracetamol vagy a hajfestékek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra