7 alkalom, amikor a rajzfilmek tényleg megjósolták a jövőt

lisa-simpson-donald-trump-president

A közismert internetes legenda szerint A Simpson család epizódjai gyakran meglepő pontossággal jósolnak meg jövőbeli eseményeket. Ugyan a hasonló esetek többségében erős túlzásról vagy konkrét ferdítésről van szó, olykor tényleg előfordult, hogy rajzfilmek előre látták a jövőt. Összeszedtünk néhány példát erre a különös jelenségre.

Donald Trump elnöksége − A Simpson család

Nem csak városi legenda, a világ kedvenc rajzfilmes családja valóban megjósolta a milliárdos ingatlanmágnás, Donald Trump elnökké választását, méghozzá 16 évvel előre. A Simpson család 11. évadának 17. epizódja, a 2000 tavaszán sugárzott Bart a jövőben sztorija szerint Bart jóslatot lát, hogyan alakulnak a dolgok családja és a saját sorsát illetően. Húgát, Lisát a látomás szerint 2030-ban az Egyesült Államok első női elnökévé választják, aki első munkanapján közli a kabinettel, sajnos elég nagy költségvetési hiányt örököltek Trump elnöktől.

A Disney bekebelezi a Foxot − A Simpson család

Egy másik epizódban (10. évad 5. rész: Csillagokat látok) pár másodperc erejéig felbukkan a 20th Century Fox logója a filmstúdió épületén, alatta a felirat: „A Walt Disney cég leányvállalata”. Az aprócska geg 19 évvel az epizód sugárzását követően, 2017-ben valósággá vált, amikor a Disney csakugyan felvásárolta a Foxot 52 milliárd dollárért cserébe.

Simpsonék ezt is előre megjósolták.
Simpsonék ezt is előre megjósolták.Wikimedia Commons

Hitler halála − Bolondos dallamok

A második világháború idején Tapsi Hapsi és barátai − számos más amerikai rajzfilmfigurával együtt − kivették a részüket a háborús buzdításból, máskor pedig apró, rejtett poénokkal reflektáltak a világ aktuális helyzetére. Az 1943 februárjában bemutatott Első a teknős egy nyúlhosszal című Bolondos dallamok-epizódban Tapsi Hapsi egy teknősbékával versenyez; a kisfilmben egy fiktív újság címlapja is feltűnik a futóverseny hírével (a YouTube-videóban 1 percnél), a sasszeműek pedig kiszúrhatják, hogy a lap jobb alsó sarkában a náci diktátor, Adolf Hitler öngyilkosságáról számolnak be. Hitler három évvel a rajzfilm megjelenését követően, 1945. április 30-án csakugyan önkezével vetett véget az életének berlini bunkerében.

A berlini fal leomlása − Alvin és a mókusok

Az egykor idehaza is népszerű, felnőtt szemmel kissé idegesítő Alvin és a mókusok rajzfilmsorozat 1989 januárjában sugárzott A fal című epizódjában (6. évad 20. rész) a főhősök a kettéosztott Berlinben járnak, ahol összefutnak egy fiatal párral, akik a fal két külön oldalán élnek, ezért nem teljesedhet ki a szerelmük. A mókusok végül a zenéjük segítségével ledöntik a Berlint és Európát kettéválasztó falat, és lehetővé teszik a keletnémetek számára a nyugatra jutást. Csodák csodájára tíz hónappal az epizód sugárzását követően a berlini fal valóban leomlott, de természetesen ebben Alvin és mókustársai semmilyen szerepet nem játszottak.

Caitlyn Jenner nemváltoztatása − Family Guy

A manapság valóságshow-sztárként ismert korábbi olimpiai bajnok atléta, Caitlyn Jenner Bruce Jennerként született és élt 2015-ig, amikor nagy bulvárhírverés közepette nevet és nemet változtatott. A Family Guy már hat évvel korábban megjósolta Jenner transznemű coming outját, a 17. évad 10. epizódjának egyik jelenetében ugyanis Stewie nőként hivatkozik az egykori olimpikonra. Brian megpróbálja kijavítani barátját, mondván, Bruce Jenner férfi, de Stewie közli vele, Jenner egy „elegáns, gyönyörű holland nő”.

Oszama bin Laden halála − South Park

A South Park előszeretettel foglalkozik aktuális eseményekkel, néha pedig előfordult, hogy jövőbeli dolgokat jósolt meg meglepő pontossággal. Az egyik hasonló eset az al-Káida terrorszervezet vezetője, a 2001. szeptember 11-i merénylet hátterében álló Oszama bin Laden halála volt, akit a szabad szájú rajzfilmsorozat 2010 októberében sugárzott Jersey-módi című epizódjában (14. évad 9. rész) egy amerikai különleges alakulat kommandósai tesznek el láb alól. Alig több, mint fél évvel később, 2011 májusában amerikai kommandósok valóban rajtaütöttek az afgán terroristavezéren, és a South Parkban látottakhoz hasonló módon végeztek vele.

A borzalmas cím valósággá vált
A borzalmas cím valósággá váltWikimedia Commons

A legröhejesebb című magyar film − A Simpson család

Végezetül, listánk utolsó helyén egy hazai vonatkozású, igen furcsa jóslat áll, melyet szintén A Simpson családnak köszönhetünk. A 24. évad Álom Spuckler kivitelben című nyitóepizódjában egy színház homlokzatán látható a Pappa Pia! című (fiktív) előadás reklámja, mely egyértelműen a nagysikerű ABBA-musical, a Mamma Mia! címén élcelődik, és az alatta olvasható szöveg szerint azért készült el, mert „az ABBA-nak vannak még dalai”. Öt évvel később, 2017-ben a magyarok valóban forgattak egy musicalfilmet Pappa Pia címmel, melynek ugyan az ABBA-hoz semmi köze, rendezője egy furcsa véletlennek köszönhetően éppen az a Csupó Gábor, aki a kezdeti években A Simpson család animációjáért felelt (az említett epizód idején viszont már évtizedek óta nem dolgozott a sorozatban).

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra