Egyre inkább vonzódunk a pszichopatákhoz, és kanadai kutatók megfejtették ennek okát

GettyImages-697982914

Különös vonzerejük van, évtizedek óta a filmek és sorozatok főszereplői, és a bűnügyi podcastek és a streamingszolgáltatást nyújtó dokumentumfilm-sorozatok népszerűsége is azt sugallja, hogy a pszichopátia iránti rajongásunk egyre növekszik.

A manipulatív vagy erőszakos viselkedés pszichológiai előfutárai iránti kíváncsiság dicséretes lehet: ha megértjük a pszichopátiát, jobban tudjuk kezelni a vele járó negatív következményeit. Úgy tűnik azonban, hogy a pszichopaták iránti érdeklődést gyakran kevésbé a tanulási vágy motiválja, mint az irántuk érzett vágy.

A Netflix Ted Bundy Tapes című sorozatát követően a nézők elárasztották a közösségi médiát, és kijelentették, hogy Bundy – egy elítélt sorozatgyilkos – dögös. A mozi is tele van szexi pszichopaták ábrázolásával, akiket olyan színészek alakítanak, mint Christian Bale (American Psycho), Zac Efron (Extremely Wicked, Megdöbbentően gonosz és aljas), Rosamund Pike (Gone Girl), vagy éppen Sharon Stone (Elemi ösztön). 

De mégis, miért találjuk a pszichopatákat olyan érdekesnek, és bizonyos esetekben vonzónak? Egy kutatás szerint ez nem lehet meglepő. Néhány kanadai pszichológus úgy látja, hogy a pszichopátia tulajdonképpen egy taktika a szexuális partnerek megnyerésére.

Addig színlelnek, amíg meg nem kapják, amit akarnak

Kristopher Brazil a Brock Egyetemről és Adelle Forth a Carleton Egyetemről rámutatnak, hogy a kapcsolatokban elért sikert az ember vonzereje befolyásolja. Egy személyt vonzóbbnak ítélnek meg, ha olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekre a potenciális partnerek körében kereslet van. E tulajdonságok közé tartozhat a fizikai megjelenés, de az őszinteség, a siker, és az erőforrásokhoz, például a pénzhez való hozzáférés is. Azok az emberek, akik nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, hátrányban vannak a párkeresésben.

GettyImages-107429287
Robert Daly / Getty Images Hungary

Brazil és Forth azt feltételezi, hogy a pszichopaták motiváltak lehetnek vonzó tulajdonságok színlelésére, hogy olyan partnert szerezzenek, aki alapvetően rájuk sem nézne. 

Ezt a hipotézist alátámasztják azok a korábbi kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a magas pszichopátiában szenvedők egocentrikusak, szelídek és szexuálisan opportunisták, tehát hajlandóbbak hazudni és csalni, és olyan érzelmeket mutatni, amelyekkel egyébként nem rendelkeznek. 

Elméletük tesztelésére Brazil és Forth körülbelül 50 fiatal férfit vett fel egy kanadai egyetemről. Minden férfit bemutattak egy női önkéntesnek (valójában a kutatók konföderációjának). Az volt a dolguk, hogy megbeszéljék, mit szeretnének az első randevújukon csinálni, vagy mit tartanak fontosnak egy kapcsolatban. A beszélgetéseket videóra rögzítették, ezt követően a férfiakon pszichopátiafelmérést végeztek.

Egy körülbelül 100 nőből álló független csoport nézte meg ezeket a videókat, és mindegyik férfit értékelte, mennyire szívesen randizna vele. A nőket arra is felkérték, képzeljék el, hogy minden férfi kifejezte a vágyát, hogy találkozzon velük, és rögzítsenek egy hangpostaüzenetet, hogy megbeszéljék a randevút. Természetesen ezeket a hangpostaüzeneteket soha nem kézbesítették a férfiaknak. Ehelyett a tudósok elemezték, hogy a nők milyen hangon beszéltek.

Kívánatos pszichopaták

Brazil és Forth azt találta, hogy a pszichopátia-kérdőíven magasabb pontszámot elérő férfiakat kívánatosabbnak ítélték a nők. De miért voltak vonzóbbak a pszichopaták? Lehetséges, hogy fizikailag vonzóbbak voltak, mint azok a férfiak, akik alacsonyabb pontszámot értek el a pszichopátiában. Ezért a pszichológusok statisztikailag ellenőrizték a férfiak fizikai vonzerejét. Még akkor is, amikor figyelmen kívül hagyták, hogy valaki mennyire vonzó, a pszichopata férfiak voltak kívánatosabbak, ami arra utal, hogy nagyobb vonzerejük nonverbális viselkedésükből fakad.

A kutatók arra számítottak, hogy a nők emelni fogják a hangjukat, amikor hangpostaüzeneteket rögzítenek magasabb pszichopátiában szenvedő férfiaknak, mert korábbi kutatások kimutatták, hogy a nők megnövelik a hangmagasságukat, legyen az tudatos, vagy sem, amikor vonzó férfiakkal beszélgetnek. Ezt a hipotézist nem támasztották alá, bár a feltáró elemzések azt sugallták, hogy a nők hangváltozásai a férfiak pszichopata jellemvonásainak mintájától függhetnek. A nők hajlamosak voltak megemelni a hangjukat, amikor egy üzenetet rögzítettek egy olyan férfinak, aki magasabb eredményt ér el a pszichopátia affektív komponensében (sekély érzelmek, érzéketlenség, másokkal való törődés hiánya), és csökkentették azt, ha az antiszociális komponensben magasabb férfiakra reagálnak (tekintély figyelmen kívül hagyása, rossz haragkontroll).

Úgy tűnik tehát, hogy nem minden pszichopata egyenlő, és nem is egyformán vonzó.

Bár nem valószínű, hogy a pszichopátia taktika lenne abban az értelemben, hogy ez valami tudatos dolog lenne – a pszichopata hajlamot mutató emberek nem képesek tetszés szerint levetkőzni vagy felvenni személyiségvonásaikat –, Brazil és Forth arra a következtetésre jut, hogy eredményeik azt sugallják, hogy pszichopata férfiak képesek „előadni” azokat a kívánatos tulajdonságokat, amelyeket a nők előnyben részesítenek a társasági és randevúzási találkozókon.

Megjegyzik, hogy a pszichopátia egy spektrum, és hogy a pszichopata típusa, aki végül a Netflix igazi krimisorozatának alanya, egy extrém példa. A mindennapi pszichopata csábítása talán nem is olyan meglepő, különösen, ha az ilyen férfiak képesek kissé vonzóbb személyiséget mutatni, mint amilyenek valójában.

Brazil és Forth kiemelte, hogy tanulmányaik csak a pszichopátia lehetséges evolúciós funkciójáról szólnak, és nem próbálják mentegetni vagy igazolni a pszichopaták negatív viselkedését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra