A pszichológusok titkos élete: 4 könyv, amiben megmutatják az igazságot

GettyImages-1302783924
Bálint Lilla

Ha szeretsz pszichológiai témájú könyveket olvasni, és érdekel, mi történik a terápia előtt és után, ezek a letehetetlen könyvek garantáltan tetszeni fognak.

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

A népszerű amerikai terapeuta rendkívül olvasmányos könyvében enged betekintést a színfalak mögé. Gottlieb egy szakítás után maga is pszichológushoz fordul, akinek a segítségével elkezd rálátni a saját személyiségének árnyoldalaira. Megismerhetjük életét, nehézségeit az egyedülálló anyasággal kapcsolatosan, a Pasit, aki házasságot ígért neki, de elhagyta, mert nem akar gyereket, Lorinak viszont már van egy. A szerző saját élettörténetén, a szórakoztatóiparból a terápiába vezető úton és a szakítás feldolgozásán kívül betekintést nyerhetünk a hozzá járó kliensek problémáiba is, Gottlieb megosztja a velük kapcsolatos gondolatait, érzéseit. Végigkísérhetjük egy harmincas, daganatos beteg nő terápiáját, megismerhetjük egy narcisztikus férfi és egy idős, magányos nő problémáit, továbbá egy fiatal, alkoholista lány életét is. Gottlieb könyve szórakoztató, humoros, ugyanakkor helyenként szívfacsaró is, miközben a szerzővel együtt elgondolkodhatunk az élet nagy kérdésein.

Camilla Grebe – Asa Traff: A terapeuta

A svéd szerzőpáros könyve ugyan a Skandináv krimik sorozatban jelent meg, de sokkal inkább pszichothriller. Főhőse dr. Siri Bergman pszichológus egyedül él egy elszigetelt faházban a svéd vidéken, és csak felkapcsolt lámpánál tud aludni. Félelmei, múltja, páciensei élete fokozatosan bomlik ki a regény lapjain, majd egyik nap a közeli tóban megtalálja egyik páciense holttestét. Siri, attól tartva, hogy ő lesz a következő áldozat, egy nyomozó segítségét kéri. Együtt erednek a gyilkos nyomába, és hamarosan azzal szembesülnek, hogy a környezetükben mindenki gyanús. A terapeuta maga is jelentős személyiségfejlődésen megy keresztül, jelleme időnként ellentmondásos, de szerethető; a cselekmény pedig az első száz oldal komótos tempójú jelenetei után gyorsan halad a meglepő végkifejlet felé.  

Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna

A könyvből az HBO nagy sikerű minisorozatot készített Nicole Kidman és Hugh Grant főszereplésével. A főhősnő, Grace házassági tanácsadó, sőt, önsegítő könyvet írt arról, hogy a nőknek bízniuk kell az intuíciójukban, hiszen már a kapcsolat legelején megmutatkoznak azok a jelek, amelyek előrevetítik a későbbi problémákat. „Ha rosszul választunk, teljesen mindegy, mennyi energiát fektetünk a házasság megmentésébe, egyszerűen esélyünk sincs”, véli a terapeuta, de ő maga vajon mennyire tudja ezt a tudást alkalmazni a saját férjével kapcsolatban? Mennyire ismeri a kiváló onkológust, akivel házasságban él? Akár a könyvet, akár a sorozatot választjuk, a meglepetés garantált a történet végén.  

Hogy segítsen az, aki maga is segítségre szorul?
Hogy segítsen az, aki maga is segítségre szorul?Prostock-Studio / Getty Images Hungary

Bev Thomas: A jó anya

Vajon lehet jó anya egy terapeuta, aki elvesztette az egyik gyermekét? Lehet jó terapeuta egy anya, aki gyermeke elvesztésének fájdalma miatt elveszíti objektivitását? Ruth Hartland csoportterápiát vezet, mindennap súlyos történetekkel szembesül, eközben a magánélete is romokban hever: ikergyermekei közül az egyik, Tom egy öngyilkossági kísérlet után nyomtalanul eltűnt, a lánya Ausztráliába költözött, házassága pedig tönkrement. Ruth túlvállalja magát, hogy ne terítse le a fájdalom, ám fia eltűnésének évfordulójához közeledve új páciens érkezik hozzá. Dan kísértetiesen emlékezteti Ruthot eltűnt fiára Mindent megtesz, hogy segítsen a fiatal férfin, de érzelmei és a fel nem dolgozott trauma elhomályosítják tisztánlátását. Anyaság, félelem, szeretet, veszteség, traumafeldolgozás, szakmai elhivatottság – ezekről gondolkodhatunk, miközben olvassuk ezt a remek regényt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra