Ezért támadt korbáccsal a féltékeny feleség a pikáns dalairól híres énekesnőre

GettyImages-613476856

A bájos, szőke, németes akcentussal pajzán szövegű dalokat éneklő Türk Berta a budapesti éjszakai élet sajátos jelensége volt; a szocializmus idején azonban ellehetetlenítették a helyzetét.

1905. július 17-én, hétfőn különös jelenetről számolt be a Pesti Napló újságírója. „Egy fővárosszerte ismert gazdag tőzsdebizományos felesége kutyakorbáccsal véresre vert egy orfeumi énekesnőt a mulatóhely kellős közepén” – adta hírül a lap, hozzátéve, hogy az eset az Ős Budavára nevű mulatóban történt, a megvert énekesnő pedig nem volt más, mint a pikáns dalocskáiról ismert kupléénekesnő: Türk Berta.

Pikáns dalok, német akcentussal

Türk Berta Bécsben született; egyes források szerint 1888-ban, mások szerint 1875-ben. A bécsi színpadokon már gyermekkorában fellépett, majd Budapestre szerződött, az Ős Budavára mulatókomplexumban található Foliès Caprice-hoz. Eleinte németül énekelt, majd a Szegény Berta című kupléval megkezdte a magyar nyelvű szereplést is. A szőke, mosolygós énekesnő humoros-csípős-pikáns dalaival nagy népszerűségre tett szert, s fellépésein a közönség vele együtt kiabálta, hogy

Ha nem vagyok a babámnak elég szép,
üsse meg a válogatós nehézség.

Vagy épp azt, hogy:

Ugyi, ugyi, kilátszik a

Cuki kombinéja!

Jelenet egy mulatóban

A mulatóban figyelt fel az említett „tőzsdebizományos”, tehetős férfi is Türk Bertára. A feleségnek azonban gyanús lett a kimaradozgató férj, magánnyomozót fogadott, aki kiderítette: a férj olyannyira belehabarodott Türk Bertába, hogy lakást bérel a számára a feleség hozományából. A magánnyomozó azt is megsúgta, mikor és hol érheti tetten – vacsorázás közben – férjét a kupléénekesnővel. A feleség éjjel kocsiba szállt, a Városligetbe hajtatott, és lesben állva várta Türk Bertát.

Türk Berta pikáns dalairól híresült el
Türk Berta pikáns dalairól híresült elWikimedia Commons

„A kutyakorbács átsüvített a levegőn, és jó ideig csattogott az énekesnő arcán, karján, hátán. Leginkább a hátán, mert Türk Berta futni kezdett. A hajsza a Keleti-féle vendéglőig tartott, közben a szép, virágos panamakalapot is letépte fejéről a haragos feleség. Sőt bement a vendéglőbe is, hogy folytassa a korbácsolást – a férjén. De oda már későn érkezett. A férfi megneszelte a botrányt, és elmenekült. – Majd adok neki odahaza! – mondta a feleség, s aztán elindult kifelé. Ma pedig megbízott egy ismert nevű ügyvédet, hogy a házasság felbontására tegye meg a kellő lépéseket” – írta az újság. A jelenetnek természetesen nem kevés tanúja is akadt; s még sokáig beszéltek róla Budapesten.

A táncos-komikus házaspár

Türk Berta, úgy tűnik, tanult az esetből: néhány évvel később férjhez ment. Választottja, Rott Sándor („a kis Rott”) húsz évvel volt idősebb nála, s maga is táncos-komikus: a Kis Komédia nevű mulatót vezette, ahol később Berta is fellépett. Két gyermekük született: 1912-ben István és 1919-ben Kató. A pestiek szerették a táncos-komikus házaspárt, számtalan mulatóban felléptek, némafilmekben szerepeltek, a húszas években tetőzött a népszerűségük, az emberek özönlöttek, hogy meghallgassák a németes akcentussal éneklő Türk kétértelmű szövegeit.

Baloldalt és középen Türk Berta, jobboldalt lánya, Rott Kató
Baloldalt és középen Türk Berta, jobboldalt lánya, Rott KatóArcanum Adatbázis

Tragédiák a családban

A negyvenes években viszont több tragédia is érte a családot. A zsidó származású Rott Sándor előbb lekerült a színpadról, majd 1942-ben szívrohamban életét vesztette. Türk Berta fel sem ocsúdhatott a veszteségből, amikor újabb tragédia következett be: 1943 első napjaiban fia, az akkor 31 éves tervezőmérnök-iparművész István gyilkosság áldozata lett. A fiatalember viszonyt tartott fenn egy válófélben lévő nővel, akit zavart, hogy Rott István nem hajlik az elköteleződésre. Amikor egy újévi vacsora alkalmával vita robbant ki közöttük a témával kapcsolatosan, a nő előhúzta a revolverét, és háromszor meglőtte Rottot, aki belehalt sérüléseibe. A nő ezután kivetette magát az ablakon, majd rövidesen belehalt a sérüléseibe.

A szocializmus ellensége

Türk Berta ájultan esett össze a hír hallatán. Depressziós lett, s noha fel-fellépett még a színpadon, el kellett viselnie, hogy 1944-ben vagyonrejtegetésért eljárás induljon ellene, és internálással fenyegessék. A már nem fiatal művésznő 1945 után is fellépett, az új korszakban azonban hamar nemkívánatosnak és kispolgárinak minősítette őt és kedvelt műfaját, a kuplét a hatalom. Minden ok nélkül vegzálták: megsemmisítették szerződéseit, megtiltották, hogy sikamlós dalait mulatókban énekelje, hivatalosan is lerövidítették a szövegeit, nehogy a malacságok zavarják az új világrendet. A 64 éves énekesnő 1950 őszén levélben fordult Révai József miniszterhez, de a kultúra mindenható urát nem hatja meg, hogy a hajdan ünnepelt dizőz hónapról hónapra, albérletben tengeti napjait. Türk Berta végül a lányához, Katóhoz emigrált, Ausztráliába. Új hazájában is fellépett a régi pesti kabaré csillaga, de már nem adatott neki hosszú idő: 1960-ban, 72 évesen elhunyt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra