Többé nem kell piacon keresgélned: a jövőben így jutsz itthon is friss zöldséghez, gyümölcshöz

GettyImages-1217840121
Vermes Nikolett

Hamarosan megtapasztaljuk, hogyan alakul át a piacozás, és a termelők miként térnek át az online értékesítésre, míg a vásárlók az internetes zöldség- és gyümölcsvásárlásra. Minden jel arra mutat, hogy elérkeztünk a piacforradalomhoz.

Amikor megjelentek az első webáruházak, sokan csak legyintettünk, mondván, ez sem lesz hosszú életű. De azóta eltelt több mint tíz év, és már nemcsak ajándékot, könyvet és ruhát vásárolunk az internetről, hanem kozmetikumot, gyógyszert, sőt friss élelmiszert is. Sorra nyílnak meg az online piacok, ahol termelői zöldséget és gyümölcsöt kínálnak. Az egyik legstabilabb ilyen üzlet a fiatal és bátor Horváth Boldizsáré.

Tudjuk egyáltalán, hogy mit eszünk? 

Az agrármérnökből lett vállalkozó pályája kezdetén arra lett figyelmes, hogy a termelők és a fogyasztók között nincs kapcsolat, így sokszor fogalmunk sincs róla, hogy milyen országból származó paradicsomot teszünk az asztalra, miközben itthon is mennyei zöldség terem. Ezért Boldizsár megalapította a Farm2Fork online piacot, és ma nagy mennyiségben szállít interneten vásárolt termelői zöldséget és gyümölcsöt a lakosságnak, valamint Michelin-csillagos séfeknek is. 

„Agrárországban élünk, mégis importárut vásárolunk. Rendkívül jók a környezeti adottságok, itthon minden adott a jó minőségű zöldség és gyümölcs előállításához. 

Jól tudják ezt a termelők, akik hol kisebb, hol nagyobb területeken gazdálkodnak, és közben remélik, hogy terméseik eljutnak a fogyasztókhoz. És ugyanígy jól tudják a vásárlók is, hogy itthon finom paprika, alma stb. terem, de ők is csak remélhetik, hogy hazai termelők áruit teszik ki az áruházakba. Csakhogy ez kevés. Ezért alapítottam meg a Farm2Forkot, ahol a kínálat és kereslet találkozik.”

Horváth Boldizsár alapító
Horváth Boldizsár alapítóFarm2Frok

Idénygyümölcs kattintásra 

Miután ezt felismerte, felkereste azokat az őstermelőket, akiket korábban agrármérnöki munkája során megismert. Közben piackutatást végzett, és honlapot tervezett. Négy év kellett ahhoz, hogy országszerte megismerjék termékeit, és online piaca stabil kiszolgáló céggé nőjön. Mára kiderült, nagy igény mutatkozik az internetes piacozásra, ennek oka, hogy az embereknek egyre kevesebb idejük van vásárcsarnokba járni, viszont a friss élelmiszerről nem akarnak lemondani, így jobban járnak, ha a telefonjukkal vásárolnak friss terméket. Boldizsár pedig a csapatával együtt követi a kattintásokat, megrendelik az őstermelőktől az árut, majd a logisztikai központban összeállítják a csomagokat, és már mehet is a felhasználóhoz a friss idényzöldség és idénygyümölcs. Az agrármérnök tudja, hogy a jó minőségű termékek szállítása garantálja a sikert, ezért minden őstermelő partnerével személyes kapcsolatban van, valamint fontos számára, hogy biogazdálkodásból származó árukat adjon tovább online piacán.

A Michelin-csillagos éttermek is innen rendelnek 

A Farm2Fork ma a két Michelin-csillaggal büszkélkedő Stand Étterem és a legjobbak között emlegetett Platán számára is szállít árut, ezenkívül további húsz vendéglátóhely vásárol Boldizsár internetes piacáról a lakossági megrendelők mellett. Szerinte ez is csak azt igazolja, hogy online üzlete iránt nő az érdeklődés, így a fókusz is marad a biogazdálkodásokon, akik nemcsak megbízható forrást jelentenek, hanem fenntarthatóságot is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra