Három hónapon át menstruált folyamatosan egy amerikai nő – gyakori egészségügyi probléma okozta

GettyImages-1189065613

Az orvos először azt hitte, viccel, amikor az Észak-Karolinában élő Ronny Maye heteken keresztül sem csillapodó súlyos menstruációs tünetekről panaszkodott. A pszichológusként, életmód-tanácsadóként és újságíróként dolgozó nő 83 napon keresztül megszakítás nélkül havivérzett, és csupán egy vérátömlesztésnek köszönheti, hogy túlélte a súlyos vérveszteséget. A nem éppen hétköznapi megpróbáltatások okozója egy olyan egészségügyi probléma volt, amely minden nyolcadik nőt érint.

Maye-nél 2015-ben diagnosztizáltak policisztáspetefészek-szindrómát (PCOS), melynek pontos kiváltó oka nem ismert, a szakértők szerint kialakulásában genetikai és környezeti hatások egyaránt szerepet játszhatnak. Rendkívül összetett, a hormonháztartást komplexen befolyásoló betegség, melyre jellemző lehet a férfi nemi hormon túlzott mennyisége a szervezetben, ugyanakkor az ösztrogénszint emelkedése is, illetve a túl magas inzulinszint. A PCOS a nevével ellentétben nemcsak az ováriumot, de az egész szervezetet érintő probléma, melynek gyakori tünetei között szerepel a petefészekben megjelenő ciszták, a rendszertelen havivérzés, az elhízás, a szívbetegség, a túlzott szőrnövekedés, sőt, ez a betegség a meddőség egyik leggyakoribb okozója is.

A világon minden nyolcadik nőt érint ez a betegség

Ronny Maye és családja
Ronny Maye és családjaInsider.com

Maye már korábban is többször tapasztalta, hogy az átlagosnál tovább tart és hevesebben jelentkezik a vérzése, a csaknem három hónapon át tartó menstruáció azonban sohasem látott kihívások és egészségi gondok elé állította – írja a Daily Mail. A gyötrelmes időszak alatt kétszer is segítséget hívott, a második esetben mentővel szállították a sürgősségi osztályra, ahol az ügyeletes orvos haza akarta küldeni, mivel nem hitte el, hogy tényleg ennyire súlyosak a panaszai. Az újságírónő – aki az Insider hasábjain saját maga számolt be rémálomszerű élményeiről – végül meggyőzte az orvost, hadd maradjon a kórházban éjszakára; végül egy egész hétvégén keresztül bent tartózkodott, mialatt több pánikrohamot átélt, vérnyomása kórosan lecsökkent és vérszegénységet állapítottak meg nála.

A súlyos vérveszteséget csak vérátömlesztés segítségével sikerült pótolni, Maye emellett vérzéscsillapító hatású tranexámsav injekciókat is rendszeresen kapott. A statisztikák szerint a PCOS a világon minden nyolcadik nőt érint, és rendkívül változatos formákban jelenik meg, nem mindenkinél figyelhető meg mindegyik tünet – sokaknál csak az esztétikai problémák jelentkeznek, ezért gyakran nem is fordulnak orvoshoz, pedig a komolyabb tünetek megelőzése miatt mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra