Folyton párásodik a szemüveged? Itt a megoldás!

GettyImages-1369349766

Minden szemüveges tudja, milyen a párás szemüveg okozta bosszúság, ha hideg időben belépünk valahova. Nem lenne csodás, ha egy új fejlesztés lehetővé tenné, hogy megfeledkezzünk erről? Lehet, hogy ez a megoldás nincs is olyan messze!

Ha a látásunk valamiért nem tökéletes, az a mai világban már szerencsére ritkán jelent hátrányt. Igaz, nem lesz belőlünk űrhajós vagy vadászrepülő pilóta, de úgy gondolom, ezzel a legtöbbünk együtt tud élni. Akár a távoli, akár a közeli dolgok kontúrjainak élesítésében van szükségünk segítségre, az optikákban szakértők állnak rendelkezésünkre, hogy megállapítsák a szükséges korrekció mértékét és kiválasszák számunkra a legmegfelelőbb szemüveglencsét. Kontaktlencsével észrevétlenül lehet javítani a látásproblémát, de a megfelelő stílusú szemüvegkeret még a megjelenésünket is feldobhatja. Hol vannak már azok az idők, amikor egyen SZTK-keret virított mindenki fején?! 

Szemüveglencse speciális bevonattal

Szemüvegeink lencséire már kérhetünk különböző speciális bevonatokat is. Vásárolhatunk olyat, ami napfény hatására sötétebb lesz, és napszemüvegként védi a szemet. Ha szoktunk autót vezetni, akkor a tükröződésmentes bevonat könnyítheti meg a dolgunkat, így a visszaverődő fény nem vakítja el a szemünket. Ezek a felületek nagyon simák, épp ezért könnyen tisztíthatók, de hátrányuk, hogy könnyen párásodnak. 

A párás szemüveg télen sok gondot okozhat
A párás szemüveg télen sok gondot okozhatMaciej Toporowicz NYC / Getty Images Hungary

Ha víztaszító, akkor nem páramentes 

Akár a hidegből lépünk a fűtött szobába, akár a maszk miatt leheljük be szemüvegünket, a nagy hőmérséklet-különbség hatására a levegőből a nedvesség kicsapódik a lencse felületén, majd apró vízcseppekké áll össze, amiken megtörik a fény. Ez zavarja vagy egyenesen megszűnteti a lencsék áttetszőségét. A speciális tükröződésmentes bevonat felülete nagyon sima és viztaszító (hidrofób), amiről azt gondolnánk, hogy megelőzi a párásodást, valójában azonban ez épp ellenkező hatást vált ki, mert a víz ugyan kicsapódik a szemüvegre, de nem tud elterülve vékony réteget képezni, hanem nagyobb cseppekké áll össze, így rontva a látási viszonyokat.

Ez lehet a valódi megoldás

Létezik olyan bevonat, ami hidrofób helyett hidrofillé teszi a felületet, így bár párásodik, a vízcseppek szétterülve nem akadályozzák a látást. Vagy ha nincs ilyen bevonatunk, akkor páramentesítő spray segítségével tisztíthatjuk meg a párás felületet. Ezen módszerek hátránya, hogy nem tartósak, és nagyban befolyásolja sikerességüket a lencse tisztasága is.

Új fejlesztés arannyal

A Dimos Poulikakos és Thomas M. Schutzius professzorok által vezetett csapat a svájci ETH Zürich kutatóintézetben egy új, átlátszó, napfény által aktivált, fototermikus bevonatot tervez a párásodás megakadályozására. A bevonat vékony aranyréteget tartalmaz, és leginkább a közeli infravörös tartományban nyeli el a fényt, ahol a napfényenergia fele található. Ez a fényenergia idézi elő azt a fűtőhatást, ami tartós páramentességet biztosít bel- és kültéren, még felhős körülmények között is. Páramentesség tekintetében négyszeres javulás, és páraeltávolítás terén háromszoros javulás mutatkozott a bevonat nélküli állapothoz képest. A bevonat extrém vékonysága (~10 nanométer) lehetővé teszi a más bevonatok alá való beillesztését, ezért igen tartós lehet. Mivel ilyen vékony, ugyanolyan átlátszó marad a felület és nemcsak szemüvegeknél, de kijelzőknél, ablakoknál is alkalmazható.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra