Különös állatokat videóztak le a paksi erőmű mellett a Dunában

fadd dombori steg
Olvasási idő kb. 2 perc

Kínai medúzák lepték el a Dunát Paks mellett. Az oda nem illó állatokat egy helyi videós örökítette meg.

A paksi atomerőműhöz közel, a fadd-dombori Duna-holtágban videózott le úszkáló kínai medúzákat egy férfi a napokban. 

A felvételeket készítő Farkas Erik a teol.hu figyelmét is felhívta a furcsa jelenségre. A Duna vizében úszkáló édesvízi csalánozók mindössze néhány centiméter átmérőjűek. A Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származó, hazánkba is betelepült, invazív faj. Bár mikroszkopikus méretű csalánsejtjeikben van ugyan méreganyag, az csak egészen apró szervezetekre veszélyes.

Paks mellett jelentek meg a Dunában a furcsa állatok

Az invazív medúzafaj jelenléte hazánkban már régóta ismert, ám az itthon előforduló populációik leginkább kavicsos bányatavakban és a folyók holt medreiben szoktak megjelenni, ideális feltételek esetén. A faj kiemelten érzékeny a vízhőmérsékletre, a pH-ra és a víztisztaságra. 

A paksi atomerőmű vize a környező halastavak mellett a Dunának is vízutánpótlást biztosít. A beömlés alatti néhány kilométeres szakasz vízi élővilága a kiemelten magas és tápláló biomasszának köszönhetően nem véletlenül az egyik legszámottevőbb fajgazdagságú a térségben. 

A paksi erőmű vize is a Dunába ömlik

A közeli fadd-dombori Duna-holtágra is pozitív hatással van a paksi atomerőmű jelenléte, ugyanis a kialakított csatornarendszernek köszönhetően a korábban pusztuló fadd-dombori holtág új életre kelt. Immár újra fészkel  a kócsag, a vörösgém, a vándorsólyom és az egerészölyv, de otthonra találtak a nagyvadak, őzek, szarvasok és vaddisznók is, s jelenleg sok száz apró csalánozó is élvezi a tiszta vizet.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek